ZPRÁVY

Zveřejněno: 15. 6. 2012 16:28 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Západ, Sýrie, Afghánistán

Západní politika vůči Sýrii. Situace v Afghánistánu k 15.6.2012. Návrat do Nůristánu.

Včera jsem tady kritizoval Rusko za jeho postoj k Sýrii, ale Západ si kritiku rovněž zaslouží. V současnosti je na Západě taková politická a hospodářská situace, že se politikům zasáhnout v Sýrii nechce a žádný skutečně odvážný politik u moci zrovna není. V Českém rozhlase včera zaznělo, že postoj Ruska používá  Západ jako výmluvu, proč nejít do drahé, nebezpečné, ale nutné intervence v Sýrii. Najednou se všichni vymlouvají na OSN a Radu bezpečnosti, kde Rusko a Čína blokují možnost něco podniknout. Přitom OSN už dávno ztratila kredit říkat co je správné a co ne. Kdyby opravdu měl někdo odvahu, tak by do toho šel i bez OSN jako v Kosovu a Iráku. Takové váhaní je však krátkozraké. Masakry v Sýrii se budou stupňovat až do úrovně, kdy to bude neúnosné a Západ nakonec zasáhne. Kdyby to však udělal teď mohl by ušetřit Syřany ty další měsíce vyhlazování.

Informace z Afghánistánu

Kábul:

Tálibánci přiotrávili v hlavním městě dalších 14 školaček.

Východní Afghánsitán:

Americké konvenční síly se vrátily do provincie Nůristán. Nůristán je malá horská provincie s miniem obyvatel. V podstatě jsou to jen vysoké hory s několika málo horskými údolími s několika málo vesnicemi. Vedly se zde do roku 2010 tvrdé boje mezi Američany a Tálibánci. V roce 2010 generál Petraeus rozhodl síly zde vázané použít v oblastech, kde žije velké množství obyvatelstva a Američané odtud odešli. Z provincie se stala základna Tálibánu. Loni se zde vrátily afghánské speciální jednotky spolu se speciálními jednotkami Západu. Tento týden se do oblasti vrátila konvenční jednotka v síle cca 250-ti mužů. Jedna se o rotu z 2. praporu 12. pěšího pluku 4. brigády, 4. pěší divize US Army. Tato jednotka má čelit desetinásobné přesile Tálibánců. Američané očekávali, že jejich základna bude okamžitě napadena, ale dosud se tak nestalo. Nůristán je Američany nazýván "odvrácená strana měsíce". Jde o nejodlehlejší a nejvzdálenější oblast Afghánistánu. Každopádně je vidět, že Američané nechtějí žádnou oblast Afghanistánu nechat bez povšimnutí a že si mohou dovolit vrátit se do těchto odlehlých končin, protože oblasti, kde žije většina Afghánců jsou zabezpečeny. 2. prapor 12. pěchoty se však v říjnu stahuje z Afghánistánu a nebude střídán jinou jednotkou. Ani Afghánci nemají jednotky, které by jej vystřídaly. Proto musí rota způsobit  v provincii Tálibánu před svým odchodem co největší škody. Má na to šibeniční termín - 4 měsíce.

Jak jsem říkal na jaře, provincie Wardak a Lógar se staly hlavním bojištěm letošního roku v Afghánistánu a tak se není co divit, že se základny české armády octly v každodenní palbě Tálibánu. Naštěstí Tálibánské rakety létají nepřesně a nezpůsobily žádné ztráty. Doufejme tedy, že to tak i zůstane.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

15.května 1938 vydali představitelé československého kulturního života manifest na obranu republiky Věrni zůstaneme, který do konce září podepsalo přes 500 000 občanů.

15.května 1792 – Na Karlově univerzitě byla zřízena Stolice českého jazyka a literatury. Prvním profesorem byl historik F.M. Pelcl.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi