ZPRÁVY

Zveřejněno: 16. 6. 2012 16:14 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Evropa, Jemen. Afrika, Sýrie, Afghánistán

Islám vs islamismus. Američané přiznali nasazení v Somálsku a Jemenu. Američané dokončili plán operací pro Sýrii. Češi ubránili základnu v Puli Alam.

V Neviditelném psu vyšel komentář Benjamina Kurase o islámu. Nemohu ze vším souhlasit, myslím si, že to obsahuje hodně iracionálního strašení. Například no a co, že mají Irák a Afghánistán v ústavě zmínky i o islámském právu? I v západních zemích je v mnohých ústavách odkaz na křesťanského Boha a třeba americká deklarace nezávislosti obsahuje odkaz na Boha. V mnoha zemích se přisahá u soudu na bibli a podobně. Proč bychom odepírali totéž muslimům?

Každopádně se mi velice líbí to, co pan Kuras píše dalšího. Jak definuje to co je na islámu špatného a to co je nejen možno, ale i nutno kritizovat. Šárijá a džihád v současné podobě. Kuras napsal proč sou tyto dvě věci v současné podobě nepřijatelné. Já sem nedávno psal, že nemůžeme postupovat proti muslimům jako takovým, ale můžeme chtít aby dodržovali naše hodnoty. S ohledem na Kurasův článek bych to chtěl zpřesnit. Nemůže zakázat, zavřít nebo vyhnat muslimy, ale můžeme zakázat současnou šáriju a džihád a můžeme zavřít nebo vyhostit ty, kteří je uplatňují u nás. A ty, kteří jej uplatňují u sebe můžeme klidně bombardovat...

Zřejmě z důvodů předvolební kampaně uvolnil Obama informace o operacích v Somálsku a Jemenu, aby ukázal Američanům, jak bojuje s teroristy. To však neznamená, že to není pravda a jsou to zajímavé informace. Prezident totiž přiznal, že Američané bojují v těchto zemích s Al Kajdou v "přímých akcích".

Američané rovněž rozšiřují své působení proti teroristům v Africe. Operují zde malými vrtulovými letouny, které se tváří jako civilní. Tyto letadla však pořizují obrazové záznamy, zachycuji tepelné stopy a mobilní a rádiovou komunikaci. Tyto letadla startují z malinkých nenápadných leteckých základen. Těch je už v Africe zřízeno 12. Jako další základny jsou využívaná civilní a vojenská letiště spojeneckých zemí. Rovněž pozemní speciální síly nejen v Afghánistánu a Africe, ale po celém světě stopují a zabíjejí teroristy. Hlavní základna těchto operací v Africe je v hlavním městě neznámé země Burkina Faso zvaném Ouagadougou. K letům sou využívány pilotované letouny, protože jejich provoz je levnější než u dronů a zároveň jsou na Africkém nebi nenápadnější.

Další základna vyrostla v Keni, kde jsou členové NAVY SEALs, kteří odtud podnikají výpady do Somálska.

Nevím jestli to je taky další předvolební důvod nebo diplomatický nátlak, ale Američané zároveň potvrdili, že jejich ozbrojené síly dokončily plánování operací v Sýrii. Pentagon už ví, které jednotky ozbrojených sil by byly nasazeny v zemi. Nejpravděpodobnější způsob nasazení by bylo vytvoření bezletových zón a obsazení syrských základen s chemickými zbraněmi.  Tato omezená operace by si však vyžádala velké nasazení sil. Americké námořnictvo má u břehů Sýrie 3 lodě a ponorku, které vykonávají průzkum této země. USA, Británie a Francie spolu konzultují možné nasazení sil. Pravděpodobnost, že by takováto operace v brzké době nastala je velmi malá, ale v případě, že by se ocitly v ohrožení syrské sklady chemických zbraní může se podle CNN situace změnit během pár hodin.

A teď něco o armádě české. V době útoku Tálibánu v Kábulu 15.4.2012 došlo k útokům i na jiných místech. K jednomu takovému útoku došlo i v hlavním městě provincie Lógar Puli Alam o kterém jsem tady psal. Nyní bylo potvrzeno, že do odrážení tohoto útoku byli zapojeni i čeští vojáci. Můžete si to přečíst na stránkách AČR a prohlédnout si fotky. Doporučuji. Tálibánci zde zaútočili dokonce dvakrát a pokaždé byli odraženi. Pomohlo letectvo NATO, ale velmi užitečné bylo nasazení Panduru, jehož okamžitá palebná síla Čechům velmi pomohla. Ano, Pandur je další symbol korupce v Česku, ale aspoň můžeme být rádi, že tyto předražené stroje nejsou šrot, jsou užitečné a pomáhají našim vojákům. Češi tedy pomohli Američanům a Afgháncům odrazit Tálibán bez vlastních ztrát a bez ztrát na civilním obyvatelstvu. Další důvod k hrdost na naše jednotky v Afghánistánu.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

15.května 1792 – Na Karlově univerzitě byla zřízena Stolice českého jazyka a literatury. Prvním profesorem byl historik F.M. Pelcl.

15.května 1938 vydali představitelé československého kulturního života manifest na obranu republiky Věrni zůstaneme, který do konce září podepsalo přes 500 000 občanů.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi