ZPRÁVY

Zveřejněno: 19. 6. 2012 19:26 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Sýrie, Egypt, Afghánistán

Syrská houpačka, Egyptské volby a promarněná šance, Situace v Afghánistánu 18-17.6.2012

Ještě včera to podle médií vypadalo, že v Sýrii začne intervence každou chvíli. V Pentagonu se prý už nemluví o tom jestli, ale kdy. Ale dnes si Obama a Putin zase notovali, že se situace v zemí musí řešit politicky. Takže to vypadá, že je vše při starém. Navzdory tomu, že Rusové posílají do země dvě lodě plné mariňáků. Dělají to proto, aby si zabezpečili svou námořní základnu v zemi. Ta by mohla sloužit třeba i jako evakuační cesta pro Asada. Nepředpokládám, že by Rusové nasadili své vojáky na jeho podporu. Každopádně zatímco Obama slibuje Putinovi diplomatické řešení, Ruští vojáci míří do Sýrie. A bez OSN.

Egypt se utápí v politických zmatcích. Řeší se, kdo vyhrál prezidentské volby a byl rozpuštěn parlament a volby by se měly opakovat. V těchto zmatcích však začínají být jasné dvě věci. Armáda se rozhodla neponechat nic náhodě a rozhodně dává najevo, že současný vývoj a nástup islamistů k moci se ji nelíbí. To je dobře. Můžeme děkovat egyptské armádě, že se snaží, aby se z Egypta nestala islamistická země a v delším horizontu například nevypukla válka s Izraelem. Egypťané svrhli diktaturu, ale zvolili si další a ještě horší - islamistickou. Tomu říkám promarněná šance. Egypťané dostali šanci ukázat, zda mají zájem o svobodu a vypadá to, že značná část společnosti chce spíš šáriju než svobodu. Postoj armády i když není demokratický a diskriminuje i ty Egypťany, kteří chtějí sekulární svobodu, ale jsou v menšině, je tak bojem proti tomu, aby se ze země stal totalitní islamistický stát. Ideologie jako fašismus, komunismus nebo islamismus jsou antidemokratické a je nutno jim bránit a to i silou. Egypťané dostali šanci, narozdíl třeba od takových Syřanů a rozhodli se špatně. Nemůžou čekat, že je tudíž někdo rozumný může v boji proti armádě podporovat. Iráčané a Afghánci dostali šanci a využili ji. Libyjci a Tunisané taky dostali šanci a ještě se uvidí, jak s ní naloží. Egypťané šanci dostali a promarnili ji. Syřané na svou ještě čekají.

Informace z Afghánistánu

Východní Afghánistán:

V provincii Nangarhár, kde působí česká speciální jednotka, zabil nálet NATO neupřesněný počet tálibánských velitelů odpovědných za přechody Tálibánců z Pákistánu do země.

V provincii Kapisa, aby Tálibán zabil 5 členů Afghánské lokální policie a jednoho zranil, zabil jednoho civilistu a 17 zranil, když se sebevražedný  útočník odpálil na tržišti. Tálibán se za to nebude ani omlouvat, ani to nebude vyšetřovat, ani nikoho odškodňovat.

Severní Afghánistán:

Zde nálet NATO zabil velitele z Islámského hnutí Uzbekistánu odpovědného za únos 4 humanitárních pracovníků, které nedávno osvobodili britští SAS. ISAF na místě náletu zajalo neupřesněný počet řadových teroristů.

Jižní Afghánistán:

3 Tálibánci v uniformách policie zabili vojáka ISAF.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

15.května 1792 – Na Karlově univerzitě byla zřízena Stolice českého jazyka a literatury. Prvním profesorem byl historik F.M. Pelcl.

15.května 1938 vydali představitelé československého kulturního života manifest na obranu republiky Věrni zůstaneme, který do konce září podepsalo přes 500 000 občanů.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi