ZPRÁVY

Zveřejněno: 20. 6. 2012 21:25 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Sýrie, Rusko, Británie, USA, Izrael, Francie a Afghánistán

Aféra s ruskými vrtulníky. Izrael je opět terčem agrese. Francie je terčem teroristů. Situace  v Afghánistánu 20.6.2012

Poslední dobou se vyrojily různé zmatené a protichůdné zprávy kolem dění v Sýrii. Například včera jsem přebral informaci médií, že se k Sýrii blíží ruské loďstvo. Dnes se ukázalo, že to je kachna nebo jak se nyní říká fake. Taky jsem si říkal, dodávají ti rusové ty vrtulníky nebo ne? Pokusil jsem si pro sebe to vyjasnit, co se kolem oněch vrtulníků děje. Snad to bude užitečné i pro jiné.

Ve skutečnosti to je tak, že Syřané poslali své vrtulníky do Ruska na provedení oprav a údržby. Rusové je opravili a posílají je zpět. Američané tak Rusy obvinili s toho, že posílají do Sýrie vrtulníky, ale pak toto obvinění na nátlak Ruska stáhli. Každopádně to, že díky Rusku se Asadovy stroje změnily ze šrotu na bojovou techniku, je fakt. Západ se rozhodl nepřipustit, aby se tyto stroje do Sýrie vrátily. Zařídila to Británie. Bohužel není možné, pokud není vyhlášeno embargo OSN zablokovat pobřeží Sýrie a zastavovat lodě s dodávkami do země. Takový čin by byl považován za válečný akt vůči zemi, ke které tato loď patří. A tak zatímco se Američané omlouvali Rusům za křivá nařčení (a jestli to je Obamova politika nebo jen diplomatická finta netuším), tak Britové to zařídili tak, že britská pojišťovna u které je ruská loď vrtulníky přepravující pojištěna na základě "informací britské vlády" vypověděla pojistku této lodi. A protože nepojištěné lodi nesmí po mořích plout, byla loď okamžitě Brity zadržena. Velice chytré. Konečně se západ odhodlal k nějaké akci, i když to celý syrský problém neřeší ani náhodou. Ale tam, kde je vůle, může být i řešení.

Na Izrael se za posledních několik hodin dopadla sprška raket z pásma Gazy, ke kterým se hrdě přihlásilo vládnoucí hnutí Hamás. Bylo zasaženo i vozidlo izraelské pohraniční stráže. Předtím se Izrael stal terčem ostřelování ze Sinajského poloostrova, kdy na jeho území dopadly nějaké rakety a teroristi zastřelili dělníka, který stavěl bezpečnostní bariéru. Izrael odpověděl nálety na Gazu. Situace, značně ignorovaná médií má být vážná. Izrael údajně posílá do oblasti tanky.

Francie začíná pomalu připomínat oblast Blízkého východu. Nejdříve ten zabiják židů. Pak tu byl zabiják četnic a dneska zase nějaký islamista přepadl banku. Bohužel mám neblahé tušení, že se tyhle útoky budou stupňovat.

Informace z Afghánistánu

Jižní Afghánistán:

V oblasti zahynul v boji s Tálibánem člen ISAF.

V provincii Kandahár zaútočili Tálibánci v sebevražedných vestách (a jeden měl i uniformu policie) na hlídkové stanoviště americké armády. V boji bylo zraněno 10 amerických vojáků a zabito 7 Tálibánců a Tálibánci byli odraženi. V jiném okrese zaútočili Tálibánci v policejních uniformách na stanoviště policie a byli rovněž odraženi. Zahynuli 3 policisté a 4 Tálibánci.

V provincii Hílmand v okrese Musa Kala Tálibánci zabili nastraženou bombou 8 civilistů, včetně jedné ženy a dítěte a 5 zranili. Tálibán se za to nebude omlouvat, ani to vyšetřovat, ani nebude nikoho odškodňovat.

Východní Afghánistán:

Aby zabil 3 vojáky ISAF a 2 afghánské policisty zaútočil tálibánský sebevražedný útočník na konvoj NATO a zabil 16 civilistů, s toho jedno dítě. Tálibán se za to nebude omlouvat, ani to vyšetřovat, ani nebude nikoho odškodňovat.

Severní Afghánistán:

Afghánské a koaliční jednotky zde zajaly neupřesněný počet členů Islámského hnutí Uzbekistánu, včetně dalšího z velitelů zapleteného do nedávného únosu humanitárních pracovníků.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

15.května 1792 – Na Karlově univerzitě byla zřízena Stolice českého jazyka a literatury. Prvním profesorem byl historik F.M. Pelcl.

15.května 1938 vydali představitelé československého kulturního života manifest na obranu republiky Věrni zůstaneme, který do konce září podepsalo přes 500 000 občanů.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi