ZPRÁVY

Zveřejněno: 22. 6. 2012 16:30 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Sýrie a Afghánistán

CIA a dodávky zbraní do Sýrie. Situace v Afghánistánu 21.6. a 22.6.2012. Tálibán útočí na svatby.

Podle médií se agenti CIA v Turecku podílejí na dodávkách zbraní syrské opozici. USA přímo zbraně nedodávají, ty dodávají arabské země, ale agenti CIA dohlížejí na to, kterým skupinám jsou zbraně dodávány a kterým ne. Zároveň tak CIA za zbraně získává informace o syrské opozici a navazuje s ní kontakty. Takový krok se dá pochválit. Je fajn, že CIA kádruje syrskou opozici a snaží se tak zabránit tomu co se odehrálo v 80. létech v Afghánistánu, kdy se americká pomoc dostala i lidem typu Usámy, kteří se pak obrátili proti Západu. Jasně, že se to nepodaří 100% zajistit, ale snaha se taky počítá. Furt lepší než žvanit o tom, že Asad vlastně není tak špatný nebo na něj jen dělat bububu.

Informace z Afghánistánu

Poprvé za celou dobu co píší tenhle blog se mediální obraz cca shoduje se skutečnými událostmi v zemi. Samozřejmě je to proto, že tentokrát útočili Tálibánci. A samozřejmě se liší popisem médií toho, co se přihodilo. Já to vidím, tak, že teroristická buňka Tálibánu včetně jednoho sebevražedného útočníka přepadla rekreační zařízení v blízkosti Kábulu. Pronikla do něj, kde zabila 4 strážné a pak povraždila 17 civilistů, kteří zde slavili svatbu. 4 lidé se zachránili, když vyskočili z okna.   18 civilistů zůstalo v hotelu jako rukojmí. Bezpečnostní síly po nějakém čekání, jak to v případě takových situací bývá pak hotel vzaly útokem a rukojmí osvobodili a zabili 4 zbývající Tálibánce, za cenu jednoho mrtvého policisty.

Byl to obyčejný teroristický útok. Ale jedna věc je zajímavá. V roce 2002 NATO zasáhlo v Afghánistánu svatbu. Od té doby se rozšířila legenda "NATO v Afghánistánu bombarduje svatby". Ačkoliv Tálibán zabíjí 80% všech civilistů, kteří v Afghánistánu zahynou, na svatby ještě neútočil. Nyní můžeme klidně říct - Tálibán útočí na svatby.

Na Idnes týden po mně napsali o návratu Američanů do Núristánu. Je to profesionální článek ve kterém se čtenář dozví mnoho zajímavého, například to, že v Núristánu žijí Núrisánci, údajní potomci vojáků Alexandra Velikého, kteří vzdorovali islámu až do roku 1886. Je ale hloupost označovat stažení Američanů z Núristánu v roce 2010 jako strategickou porážku. Porážka by to byla, kdyby Američané na základě oněch dvou zmiňovaných útoků přesunuli svá vojska do této odlehlé provincie a dlouhé měsíce tam válčili s Tálibánci o 130 000 Núristánců, zatímco miliony Afghánců by zůstaly nechráněny před terorem Tálibánu. Nyní, když se situace změnila, se Američané vracejí do Nůristánu. Jak jsme psal, pouze dočasně a  ani afghánská armáda nemá síly poslat tam další posily, ale v provincii působí provládní milice, což jsem dosud nevěděl a za to patří autorovi z Natoaktual dík.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

15.května 1792 – Na Karlově univerzitě byla zřízena Stolice českého jazyka a literatury. Prvním profesorem byl historik F.M. Pelcl.

15.května 1938 vydali představitelé československého kulturního života manifest na obranu republiky Věrni zůstaneme, který do konce září podepsalo přes 500 000 občanů.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi