ZPRÁVY

Zveřejněno: 1. 7. 2012 17:45 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Egyptský prezident, Situace v Afghánistánu

Egyptská houpačka, Stiuace v Afghánistánu 30.6.2012 - bitva na odvrácené straně Měsíce

Omlouvám se čtenářům blogu, kteří sledují tu část o Egyptě za to, že každý den vidím situaci trochu odlišně, ale snažím se dobrat pravdy. Snažím se přemýšlet nad situací a určit co je nejblíže pravdě, abych mohl zaujmout ten správný názor a poté pevný postoj, který bych na tomto blogu hájil.

Prezident Mursí složil slib a slíbil republiku, prohlásil, že vláda pochází od lidu a nad lidem nic nestojí, což je z islamistického hlediska v podstatě rouhání, protože podle islamistů nad vším stojí Bůh. Řekl spoustu krásných slov. Mluvil k lidu na náměstí, jako nějaký egyptský Obama.

Na druhou stranu slíbil, že se zasadí o propuštění egyptského člena Al Kajdy vězněného v USA. Média připomínají jeho činnost z doby před revolucí, kdy brojil proti "neřestem" jako je volba Miss Egypt. A připomínají, že se nedistancoval nikdy od výroků jeho spojence, že "Jeruzalém bude jednou hlavní město Egypta". Respektive na to řekl jen, že "Hlavním městem je Káhira, ale Jeruzalém zůstává v našich srdcích" Nedivte se tedy Izraelcům, že mají obavy.

Je tedy Mursí islamista nebo demokrat? Dnes se opět přikláním k názoru, že to první a že včera jsem se nechal zblbnout. A proč se tedy tváří jako demokrat? No to je přece jednoduché, že mě to hned nenapadlo. Protože je hlídán armádou. On nedělá ty vstřícné kroky, aby dal najevo, že nastala "change", ale proto, aby získal podporu světa a hlavně těch Egypťanů, kteří chtějí demokracii a nejsou islamisté, v nenápadném politickém boji proti armádě, která jej drží pod krkem. Je to, jako když komunisté v česku v roce 1946 kandidovali s hesly o soukromém podnikání a Masarykovi. Islamisté v Egyptě ještě nemají moc pod svoji kontrolou, takže aby zlikvidovali moc armády, budou teď jako holubičky. A jestli se jim v rámci "demokratizace" podaří zlikvidovat armádu, budeme se ještě divit - vznikne Irán na Nilu.

Informace z Afghánistánu

Východní Afghánistán:

V odlehlé provincii Núristán, kde se nedávno vrátili Američané, provedl Tálibán těžký útok. Na Američany si však netroufl. Zaútočil na dvě vesnice a Afghánskou pohraniční policii. Stovky Tálibánců - s Pákistánu a afghánských tálibánských skupin tvořených však taky většinou Pákistánci, za použití těžkých zbraní, tyto dvě vesnice zapálily, když zaútočily na zde umístěná stanoviště pohraniční policie. Přesto byli Tálibánci odraženi. 25 jich bylo zabito, bylo zabito 6 pohraničníků a 4 civilisté. Zlom v bitvě nastal, když dorazila letecká podpora NATO.

V sousední provincii Kunar Tálibánci rovněž zaútočili na kontrolní stanoviště, tentokrát lokální policie. Zranili však jen jednoho lokálního policistu, a když na místo dorazila afghánská armáda 3 Tálibánce zabila a neupřesněný počet jich zranila. Ve stejné provincii se však ztrátám nevyhnula pohraniční policie, když bylo její auto zasaženo nastraženou bombou, která zabila 2 a zranila 3 pohraničníky.

Severní Afghánistán:

Zde Tálibán zavraždil policejního velitele, jeho dceru a manželku. Tálibán se jako vždy nebude za úmyslné vraždy civilistů, omlouvat, vyšetřovat je nebo někoho odškodňovat.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

16.května 1464 – Poselstvo vyslané českým králem Jiřím z Poděbrad odjelo z Prahy za Francouzským králem. Jiří z Poděbrad navrhoval vytvoření spolku křesťanských panovníků, jehož cílem mělo být omezení intrik papeže, odvrácení Turků a zajištění míru v Evropě. Plán nebyl uskutečněn.

16.května 1945 se vrátil prezident E. Beneš do Prahy.

16.května 1868 – slavnostní položení základního kamene ke stavbě Národního divadla

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi