ZPRÁVY

Zveřejněno: 4. 7. 2012 21:59 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Válka, Duch a Afghánistán

Ale teď už fakt poslední války? Američané nasadí proti Íráncům Duchy. Situace v Afghánistánu 4.7.2012

Válka v Iráku byla tou poslední. A nezbláznil jsem se. Samozřejmě, že to myslím trochu nadneseně a není to 100%, ale říkám to z jiného důvodu, než z jakých se to říkalo po první a druhé světové válce.

Nemyslím si, že teď nastala ta správná chvíle pro nekonečný mír. Právě naopak. Ale k mému odvážnému tvrzení, mě vede jiný a prozaičtější fakt. Nejsilnější ozbrojené síly na světě-totiž Americké, plánují další taktické změny ve vedení válek. Nepočítají už s útoky tankových jednotek, jak tomu bylo ještě v roce 2003 na začátku války v Iráku. Dokonce ani nepočítají s takovým způsobem spíš infiltrace, jako to bylo  provedeno v Afghánistánu. Nemají se už nasazovat kontingenty pěchoty a obrněnců. Takové klasické války mají zaniknout a celé se to má přesunout do šedé zóny mezi válkou a mírem.

Takže Američané počítají spíš s takovou tajnou nebo polotajnou válkou, jaké již v některých zemích vedou. To znamená nasazení bezpilotních letadel a speciálních komand. Rovně se počítá s nasazením počítačových virů, k čemu už došlo v Íránu. Speciální jednotky a piloti bezpilotních letadel jsou teď v čele, zatímco pěšáci, tankisté, dělostřelci a podobně se postupně stanou jen jakousi pojistkou pro nepředvídané krize. Speciální komanda nebudou provádět jen akční eskapády, jako bylo zabití bin Ládina, ale mají hlavně získávat místní z nepřátelských zemí pro společnou věc. Nejbrutálnějším projevem války, tak zůstane letecké a raketové bombardování.

S tím souvisí i Duch. Duch je futuristické plavidlo, které koupilo americké námořnictvo US NAVY. Je to rychlý neviditelný člun. Údajně byl vyvinut pro boj proti pirátům, ale má stealth vlastnosti proti radarům a kde by ubozí Somálci přišli k radarům? Ale íránské námořnictvo je vlastní. Duch je americkou odpovědí na íránské rychlé čluny v Hormůzském průlivu. Pokud to tam vypukne, nečekejte námořní bitvu jako o Midway. Čekejte noční souboje íránských "mořských partyzánů" z Revolučních gard právě s takovýmito americkými Duchy.

Informace z Afghánistánu

Severní, východní a jižní Afghánistán a Kábul:

V těchto oblastech spojenci zabili 82 Tálibánců, 8 zranili a 4 zajali a zabavili jim velké množství zbraní a motorek. Operace proběhly i v provinciích Wardak a Lógar, kde působí česká armáda.

Východní Afghánistán:

Mimo to, v provincii Gházní zabili afghánští vojáci tálibanského velitele Hakima a 3 jeho podřízené.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

16.května 1464 – Poselstvo vyslané českým králem Jiřím z Poděbrad odjelo z Prahy za Francouzským králem. Jiří z Poděbrad navrhoval vytvoření spolku křesťanských panovníků, jehož cílem mělo být omezení intrik papeže, odvrácení Turků a zajištění míru v Evropě. Plán nebyl uskutečněn.

16.května 1945 se vrátil prezident E. Beneš do Prahy.

16.května 1868 – slavnostní položení základního kamene ke stavbě Národního divadla

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi