ZPRÁVY

Zveřejněno: 11. 7. 2012 18:05 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Tálibán je na dně

Dovolte mi, abych citoval jedno z našich hlavních médií. Jedná se o Novinky.cz. Ostatní média opět raději zatím mlčí. Přestože si obsah odkazovaného článku můžete přečíst na odkazu, nemůžu si odpustit, abych ho tady necitoval. Jen proto, že mi to činí radost.

Média už léta píšou o tom, jak NATO prohrálo v Afghánistánu, píšou o tom i lidé, kteří se podepisují pod své články jako politologové nebo experti na obranu. Západ lká sám nad sebou, jak je neschopný. Podceňovat se a srážet se, je obrovská západní móda, a pokud někdo tvrdí, že to tak není, jako já, tak je vydáván za blázna.

Snažil jsem se vám denně na konkrétních událostech ukazovat, že realita v Afghánistánu je jiná, zatímco média analyzují důvody porážky, kterou si sama vymyslela.

Takže nám, už ne sebekritickému, ale sebemrskačskému západu musel opět otevřít oči nepřítel. A mně dát za pravdu.

Takže tentokrát hlavně pro mě a pro ty, kterým se nechce překlikávat na Seznam (mimochodem jejich článek hvězdnou rychlostí putoval z hlavních stránek pryč a už je zastrčen v ostatních událostech):

"Válku nemůžeme vyhrát, přiznal velitel Tálibánu.", říkají Novinky.cz a pokračují: "Povstalci nemohou plně rozhodnout konflikt v Afghánistánu ve svůj prospěch už jen proto, že sen o dobytí hlavního města Kábulu se ztrácí v dálce. Tálibán musí hledat řešení v politické dohodě s dalšími silami v zemi..."

Článek se týká toho, že jeden z nejvyšších velitelů Tálibánu a člen nejužšího vedení této organizace promluvil a co řekl, potvrzuje to, co tady tvrdím už dávno. Cituji:

„Obsazení Kábulu je velmi vzdálenou vyhlídkou. Každý, kdo ve vedení věří v možnost obsazení Kábulu, se dopouští vážné chyby. Vedení nicméně také ví, že si nemůže dovolit přiznat tuto slabost. To by podlomilo morálku. Vedení zná pravdu a ví, že nemůže zvítězit nad silou, s níž se potýká..."

Totožnost a postavení člena Tálibánu potvrzuje emisar OSN, takže se skutečně nejedná o fake. To zdůrazňuji.

"Tálibánu by k vítězství pomohl leda nějaký božský zásah shůry.“, pokračuje onen Tálibánský představený.

„Každá strana konfliktu se rozhodla bojovat o moc. Pokud si nezajistí kontrolu nad celou zemí, musí začít fungovat jako organizovaná strana." - to je konstatování, že se Tálibán musí zařadit do demokratické afghánské společnosti, jako jedna ze stran politická spektra, což mu bylo nabídnuto.

A Tálibánci se distancují i od Al Kajdy: „Nejméně 70% členů Tálibánu jsou na Al-Káidu nazlobení. Upřímně, byla to úleva slyšet o smrti Usámy bin Ládina. Svou politikou Afghánistán zničil. Pokud skutečně věřil v džihád, měl odejít do Saúdské Arábie a vést džihád tam, než aby ničil naši zemi.“

Vážení čtenáři mého blogu. Vzhledem k výše uvedeným okolnostem, už považuji za zbytečné přinášet tady každodenní podrobné informace o bojích a ztrátách v Afghánistánu. Nevylučuji, že se k tomu vrátím, pokud získám pocit, že zase někdo vytváří dojem a atmosféru, která se neshoduje s realitou.

Každopádně můj blog nekončí. Hodlám v něm pokračovat, ale měl by se blížit klasickému blogu a psát o obecnějších věcech, či psát více názorů a komentářů.

Nekončím ani s informacemi o Afghánistánu, ale nyní hodlám vybírat jen ty, které se týkají našich vojáků nebo s nimi alespoň vzdáleně souvisí.

Děkuji všem, kdo četli můj "seriál" informací z Afghánistánu za zájem a podporu.

A pokud někomu vadí, že jsem dnešní blog obšlehl od Novinek, tak novinky to zase obšlehly odtud.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

15.května 1792 – Na Karlově univerzitě byla zřízena Stolice českého jazyka a literatury. Prvním profesorem byl historik F.M. Pelcl.

15.května 1938 vydali představitelé československého kulturního života manifest na obranu republiky Věrni zůstaneme, který do konce září podepsalo přes 500 000 občanů.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi