ZPRÁVY

Zveřejněno: 14. 7. 2012 19:17 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Mali, Sýrie, Irán, Afghánistán

Stručný přehled a komentáře k událostem v Mali, Sýrii, Iránu a Afghánistánu k 14.7.2007

Malijští Tuaregové doplatili na to, že se spojili s islamisty, kteří jim jakože pomohli k dosažení, jakože nezávislosti. Jakmile byly vyhnány z Azavadu Malijské jednotky, vrhli se islamisté na Tuaregy a vyhnali je odtamtud taky. Máme tady obrovskou oblast velikostní střední Evropy, kterou nyní ovládají a nerušeně si tam působí islamisté. Naštěstí v oblasti už působí Americké speciální jednotky a brzy se k nám má připojit Francie a sousední země pod praporem OSN.

Pohoršovat se v cynickém Česku nad dalším masakrem v Sýrii je jako hrách na stěnu házet. Každopádně ani 200 mrtvých jedním vrzem nevede k nějaké změně politické situace okolo Sýrie. To znamená, že svět si na masakry pomalu zvyká a ty mohou nerušeně pokračovat dál.

Významnější, ale méně zmiňovaná zpráva je o informace o syrských chemických zbraních. Američané zaznamenali jejich přemisťování a v médiích je uváděno několik důvodů proč a já se je tady pokusím ohodnotit:

1. Asad je chce použít proti povstalcům - tak to je skutečně málo pravděpodobné, kdyby to udělal, byl by magor a podepsal by si tím ortel, protože by ztratil podporu Ruska a Číny.

2. Asad se bojí, aby se nedostaly do rukou povstalců a teroristů - ano, i já si nemyslím, že 100% syrských povstalců jsou ti správní hoši a dobře vím, že jsou mezi nimi islamisté, teroristé a Al Kajda. Schovat před nimi chemické zbraně je nutnost. Zaroveň však, ale Asad ukazuje, že se o tyto zbraně bojí, což může znepokojovat svět.

3. Asad ze stejného důvodu, jako v bodě 2 zbraně evakuuje, protože se připravuje na porážku. Další důvod pro znepokojení.

4. Asad zbraně vozí sem a tam, aby si toho svět všiml, což se donese povstalcům. Je to taková tajemné vyhrožování povstalcům. I když se to může zdát jako přitažené za vlasy, myslím si, že to je nejpravděpodobnější verze. V této oblasti je takové chování zvykem. Něco podobného dělal i Sadám, který se sice svých chemických zbraní zbavil, ale nikdy to nedokázal, protože přesto, že to vyvolalo válku a jeho konec, chtěl, aby se o něm vědělo, že je má, aby budil strach.

O tom, že je Západ znepokojen, co s těmito zbraněmi v Sýrii, jsem tady už psal. Ale tentokrát to nebude důvod k intervenci do Sýrie. Američané mají jiný plán, plně v souladu s novou strategií válek, kterou přijali. V případě potřeby se mají na sklady chemických zbraní vrhnout speciální jednotky spojeneckého Jordánska.

Poté co z Tálibánu prosákly zprávy,  jak hodnotí svou šanci na vítězství, dost podstatné zprávy prosákly i z Iránu, opět médií ignorované nebo téměř ignorované. Bývalý generál íránských revolučních gard potvrdil, že Íránci vyvíjejí jaderné zbraně:

"Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii jsou naivní, jestli věří tomu, že íránská jaderná zařízení, na zemi i pod zemí, mají mírový charakter. Chameneího slova o míru jsou čistá lež."

Irán prostě a jednoduše směřuje k A-bombě. Veškerá jednání, výhružky i prohlášení jsou jen zadržovací taktikou, která má Iránu dát čas k jejímu vývoji.  Každopádně ani v Iránu nemusí dojít k přímému útoku Izraele nebo USA. A jak by se tomu dalo zabránit? Na to generál taky odpovídá: "Chci vás ujistit, že existuje hodně vojáků, kteří nesouhlasí s režimem a čekají jen na okamžik, kdy se budou moci postavit na stranu lidí."

I takto důležitá informace je médii opět téměř ignorována, stejně jako rozpadající se a prohrávající Tálibán v Afghánistánu. Místo toho, se dovídáme, že Karzáí řekl, že Mullah Omar může být prezidentem Afghánistánu. Ano, může, když se Tálibán vzdá, změní se ve stranu a bude kandidovat na prezidenta a bude demokraticky zvolen... Ale to by Tálibán musel zastavit vraždění. A proč Karzáí vyzývá Omara na volební souboj? Protože si je jistý, že Omar by volby nikdy nevyhrál.

A věřte tomu, že se dnes v Afghánistánu neodehrál jen onen sebevražedný útok na svatbě. Například v provincii Gházní byl zabit jordánský terorista z Al Kajdy Abu Abdul Rahman al Aseer al Urduni...

Vyhledávání

Dnešní den v historii

16.května 1945 se vrátil prezident E. Beneš do Prahy.

16.května 1464 – Poselstvo vyslané českým králem Jiřím z Poděbrad odjelo z Prahy za Francouzským králem. Jiří z Poděbrad navrhoval vytvoření spolku křesťanských panovníků, jehož cílem mělo být omezení intrik papeže, odvrácení Turků a zajištění míru v Evropě. Plán nebyl uskutečněn.

16.května 1868 – slavnostní položení základního kamene ke stavbě Národního divadla

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi