Musím se tady pustit do kritiky USA. No USA, spíš Obamovy politiky a vztahu k Egyptu. Až dosud byly Obamovy zahraničně politické kroky rozporuplné a kontroverzní, ale vždy se na ně dalo podívat z různých stran a měly své klady a zápory.

Nějak však nemohu najít klad v tom, že Clintonová byla v Egyptě a přemlouvala tam egyptskou armádu, ať se vzdá moci ve prospěch islamistů.

Samozřejmě, že USA nejsou zdroj všeho zla, jak si patologičtí odpůrci USA po celém světě myslí a není to světové spiknutí USA s islamisty, jak tvrdí. Obama ani není tajný džihádista, který rozprostírá po světě islám, jak zase tvrdí ultrapravicoví příznivci spikleneckých teorií. Pravda je prostá, ale smutná.

Obama prostě dělá chybu. Obama se prostě chce všem zalíbit, často zbytečně. Obama je skutečně levicový socialista a uvažuje jako evropský politik a spíš než prezident USA, by měl být prezident EU. Stejně jako před léty EU donutily Tureckou armádu, aby  přestala být pojistkou proti islamistům, protože to není "demokratické" a tak se Turecko dostalo pod vládu islamistů, tak to samé teď dělají USA v Egyptě. A tím ohrožují Izrael. A tato politika, kromě toho, že je špatná, tak mu je k ničemu. Ti co USA nenáviděli, si kvůli tomu Ameriku nezamilují.

V západním Afghánistánu přešla na stranu vlády další 16-ti členná skupina Tálibánu. Její vůdce potvrdil rostoucí rozpory mezi Tálibánci. Jeho skupina opustila Tálibán a předala své zbraně a půl tuny výbušnin afghánské tajné službě NDS, protože nesouhlasila s nespravedlivým zabíjením civilistů, které Tálibán provádí. Službu NDS označil za "lidi, kteří milují Afghánistán." Je to 12. skupina Tálibánců, která za poslední 4 měsíce jen v provincii Herát přešla na stranu vlády. A od zřízení pobočky Vysokého mírového koncilu v provincii už přešlo na stranu vlády 650 Tálibánců jen v této provincii. 

Vysoký mírový koncil je médii označován jako organizace pro vyjednávání s Tálibánem. Ve skutečnosti tato organizace organizuje rozpad Tálibánu a přechod jeho jednotek na vládní stranu.

Ve Wardaku dochází k posilování afghánské armády. V souvislosti s tím se mění působiště jedné roty Afghánců, u které působí část českého mentorského týmu. Během působení v této oblasti se Češi společně s Afghánci a Američany úspěšně vypořádali s nepřátelskými výbušnými nástrahami, ostřelováním základny minomety, raketami a ručními zbraněmi, s hlídkami proti nepříteli, kdy se stali terčem minometů a RPG a museli povolat Američany s děly a letectvem... Češi prostě působí v Afghánistánu momentálně na hlavním bojišti a počínají si dobře. Dobře je za 3. Počínají si výborně.

601. jednotka speciálních sil je tak tajná, že jsme se ani nedozvěděli, že její působení v Afghánistánu skončilo (samozřejmě podle plánu). Podle zprávy, že její příslušníci obdrželi vyznamenáni, to však asi znamená, že je tomu právě tak. I toto působení 601. sss bylo velmi úspěšné. Naše speciální jednotky vycvičily elitní zásahovou jednotku afghánské policie, bojovali s pašeráky drog a osvobodili několik rukojmí unesených Tálibánci.