ZPRÁVY

Zveřejněno: 16. 7. 2012 23:53 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Egypt, Sýrie, Obama, Afghánistán

Ještě o americké politice v Egyptě, o americké politice vůči Sýrii a syrské opozici, o Obamovi a pokračujícím rozkladu Tálibánu

 

Chtěl bych dodat ještě něco k tomu, jak Clintonová žádala egyptskou armádu, aby předala moc civilistům, rozumějte islamistům. Dnes bych se chtěl vyjádřit k důvodu proč to Obamova administrativa dělá racionálněji než včera.

Obama si totiž ve své naivitě myslí, že když někdo používá v cestě k moci demokracii a demokratické instituce, jako sou volby, tak je automaticky demokrat. Je to taková ta americká naivita a víra v dobro. My Evropané bychom mu mohli vysvětlit, že to je velký omyl. Mohli bychom mu připomenout, že nacisté se k moci dostali rovněž vítězstvím ve volbách a leckde i komunisté. On to evidentně neví, když ani neví, jestli Osvětim byl nacistický nebo polský koncentrační tábor. Jenže Evropané mu to nevysvětlí. Oni se podle tohoto amerického pravidla řídili i v Turecku a díky nátlaku EU se turecká armáda stáhla s politického života, což ještě v budoucnu přinese následky.

Pokud někdo chybuje kvůli své naivitě, může být i roztomilý. Ovšem pokud se takto chová prezident USA, je to důvod k smutku. Bushovi bylo vyčítáno, že o světě nic neví, že se na vše dívá pohledem texaského kovboje. Obama se zase na svět dívá pohledem černošského sociálního pracovníka z Chicaga. Není o nic chytřejší než Bush. A ten měl aspoň morální integritu.

Takže pokud se jedna o volby a popularitu v USA, Obama projevuje obdivuhodný smysl pro populismus. S toho důvodu nemůžeme čekat, že by ohrozil svou šanci na znovuzvolení nějakou riskantní operaci v Sýrii. Jak sem se dnes dočetl v papírových novinách, syrská opozice konečně požaduje po západu rázný zásah v zemi. Žádá západ, aby prosadil rezoluci v OSN a pokud ji zablokuje Rusko a Čína, aby jednal mimo OSN. Konečně syrská opozice zaujímá rázný a jednotný postoj. Ovšem je na to trochu pozdě. Syrská opozice vyzývá Obamu, aby nečekal na volby, ale to je marné. Obamu nevolí Syřané, ale Američané. Takže si Syřané budou muset počkat do listopadu. A pokud bude Obama znovu zvolen, tak nikdo nemůže vědět, co se stane pak. Jak se projeví Obama, když bude mít jisté další 4 roky v Bílém domě? Bude osvobozen od břemene být prezidentem všech Američanů a bude ještě levicovější, populističtější, islamofilnější a pacifičtější? Nebo bude osvobozen od břemena populizmu a bude středovější, odvážnější, tvrdší a agresivnější? To nikdo neví. Já si ale myslím, že ani znovuzvolením nebude jeho ctižádost ukojena a bude se chtít "zapsat do dějin", takže bude spíš populističtější. Ale ještě je tu šance, že se to nikdy nedovíme.

Včera jsem psal o přechodu Tálibánců v západním Afghánistánu na vládní stranu a o přechodu 16-ti členné skupiny. Tato skupina bojovala proti vládě 8 let a nyní tedy přešla na vládní stranu. A přinesla vládě dar. Den po jejím přechodu, byl ve stejné provincii zadržen stínový okresní velitel Tálibánu, což není zřejmě náhoda...

Vyhledávání

Dnešní den v historii

15.května 1792 – Na Karlově univerzitě byla zřízena Stolice českého jazyka a literatury. Prvním profesorem byl historik F.M. Pelcl.

15.května 1938 vydali představitelé československého kulturního života manifest na obranu republiky Věrni zůstaneme, který do konce září podepsalo přes 500 000 občanů.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi