ZPRÁVY

Zveřejněno: 14. 5. 2014 20:46 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Žoldáci na Ukrajině a NATO v Česku

Američtí žoldáci na Ukrajině. Jsou tam? A kdyby ano, tak co? Vojska NATO v v Česku nejsou. A budou?

Američtí žoldáci, kteří za mrzké dolary ukradené ukrajinskému lidu trpícímu zimou vraždí rusy na hranicích matičky Rusi. Zabíjejí nevinné, upalují lidi za živa. Vraždí ženy a děti.

Takhle by vypadal svět z hlediska ruské propagandy. Udělejme si malý test. Myslíte si, že je to Ruská lež nebo popis reality? Pokud si myslíte to druhé, měli byste urychleně navštívit lékaře.

Jak je asi pravděpodobné, že zaměstnanci firmy Academi (kdysi Blackwater) působí na Ukrajině? USA nechtějí na Ukrajinu dodávat zbraně, aby situaci nehrotily a žoldáky tam dodají? Rusové nemají žádný důkaz, než několikavteřinový záběr nějakých mužů ze zadu v policejní výstroji, která však americká není. Kdyby měli sebemenší důkazy, tak by je nafoukli a vytrubovali do světa. Je to prostě nelogický nesmysl. Takové nesmysly si Rusové vymýšleli už během války v Gruzii. Dokonce tvrdili, že na straně Gruzie bojovali čeští vojáci. Kdo tomu věří?

Ale připusťme, že by to byla pravda. A co jako? Ukrajina má právo si na své území pozvat kohokoliv. Klidně si i najmout žoldáky. Žoldák je chodící zbraň. Když na vás někdo útočí, tak si koupíte zbraně. Nebylo by na tom nic zavrženíhodného.

Mě by se dokonce představa, že USA obávajíce se politických a propagandistických důsledků, kdyby Rusové zabili nebo zajali jejich státního vojáka, vyslali Ukrajině na pomoc alespoň bezpečnostní agenturu. Mohla by to být adekvátní odpověď na ruské zelené mužíky. Američtí zelení mužíci. Třeba se blíží Světová válka zelených mužíků. To Rusové s tím začali, mohli by na to dojet. Ale jak říkám, nepovažuji to za pravděpodobné a na 90% to je hloupost. Nic takového se na Ukrajině neděje.

A teď od žoldáků k NATO. Musím konstatovat, že ministr Stropnický má pravdu. Ne nezbláznil jsem se a ani jsem neotočil. Ale co řekl? Řekl, že rozmístění jednotek NATO v Česku by byl problém. A to je bohužel pravda. Bohužel.

Není pravda, že Stropnický tady vojáky NATO nechce. Nechce je tady podstatná část národa, jak řekl a má pravdy. Dodávám, že to je velká ostuda tohoto národa a země. Jak říkají mnozí publicisté, blogeři i opoziční poslanci, to my jsme NATO. Jsou to naši spojenci. Naši kamarádi. Jsou to vojáci a země, které jsou ochoty se za nás prát a umírat za nás. A my se na ně budeme dívat jako na „další rusáky“? Hanba nám.

Stropnický řekl nahlas to, co tady potichu doutná. Není naše členství v NATO je výsledek práce politických špiček, ale je s ním se ochoten ztotožnit celý národ?  Jak znám nás Čechy budeme hájit naši suverenitu proti těm, kterých se nemusím bát. Proti spojencům z NATO. A to budeme dělat tak dlouho, dokud tady nebudeme zase mít ty Rusy. Nebo se pletu? Měli bychom to dát najevo, jak to tedy myslíme. Jestli jsme ochotni bojovat proti Rusku jen za pomoci úst nebo jsme schopni udělat i něco konkrétního.

A vůbec nezáleží na tom, jestli po nás momentálně vstup svých jednotek chce nebo nechce. To, že vládní politici říkají, že se jedná o virtuální problém, je totální nesmysl. Je to skutečný problém, který bychom si měli vyříkat, dokud je na to ještě čas a prostor.

Takže půjdu příkladem. Já sem nejen pro zřízení základny NATO na našem území, ale velmi by se mi ulevilo, kdyby se tak stalo. Co ulevilo, byl bych šťastný a nejraději bych šel vojáky vítat s vlaječkou v ruce. A co vy?

Přestože si myslím, že Stropnický má pravdu a udeřil hřebíček na hlavičku, tak si chválu nezaslouží. Protože on se na to veřejné mínění v podstatě vymlouvá. Kdyby to byl skutečný politik, tak by řekl: „Ano, jsou v Česku nějací lidé, kteří mají špatné vzpomínky na spojenectví v rámci Varšavské smlouvy, ale v dnešní situaci naše země stojí za NATO a nemá to na naše rozhodování žádný vliv.“ A spojil by se on nebo Sobotka s Polskem a Rumunskem, Estonskem, Litvou a Lotyšskem a společně by lobovali za NATO na území těchto států. A jel by na Slovensko zeptat se, jak to vidí oni. Žádný český politik, který neuvažuje tímto směrem, si nezaslouží naší úctu.

Stropnického výroky pro mě ANO definitivně skončilo jako strana, s kterou bych mohl počítat.

O tom jak je přístup české společnosti a politiky k NATO mimoňský svědčí zprávy z jiných zemí. Finsko, které bylo až dosud neutrální, se rozhodlo podepsat s NATO memorandum o porozumění. Je to považováno za konec jeho neutrality. Dohoda zaručí Finsku pomoc v případě napadení. A své moderní letouny F-18 Hornet plánuje vyměnit za ještě modernější americké F-35.

A Estonsko? Velitel estonských sil vysvětloval svým vojákům, že díky jejich nasazení v Afghánistánu teď Estonsko dostane od NATO odměnu. Na estonském území teď budou za odměnu rozmístěny jednotky NATO. Estonci tedy bojovali v Afghánistánu, aby na jejich území byly rozmístěny síly NATO. A teď ruku na srdce milí Češi. Rozumíte tomu postoji?

Jestli ne, tak se nedivte, až nás zase někdo někdy zradí. Nic jiného si nezasloužíme.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...