ZPRÁVY

Zveřejněno: 27. 1. 2017 14:35 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Trumpovi generálové: Pár správných chlapů v nové americké vládě

Donald Trump se dnes oficiálně stává prezidentem USA. Spolu s ním přichází tým, ve kterém najdeme dokonce tři bývalé americké generály.

Trumpova politicky nekorektní vyjádření od první chvíle vyvolávala nenávist a vztek liberálů, a když se mu v listopadu 2016 podařilo vyhrát americké prezidentské volby, jejich chování už došlo takřka na úroveň hysterie. A aby toho nebylo málo, vítězný miliardář začal skládat svou vládu převážně z lidí, kteří svému oboru dobře rozumí, což se v současnosti zjevně pokládá za vážný handicap. (Rozdíl mezi byznysem a politikou jest v tomto velmi podstatný, že?) Do své vlády pozval Trump také hned tři bývalé generály, což vzbudilo už opravdu zábavné nářky, že zřizuje „vojenskou diktaturu“. Kdo jsou tedy pánové Flynn, Kelly a Mattis, kteří budou mít na starosti národní bezpečnost, boj s terorismem a Pentagon?

Trumpův tým složený z protikladů

Oznámení výsledků prezidentských voleb v USA zpravidla znamená zklidnění a konec napětí, v němž probíhalo finále kampaně. V případě Donalda Trumpa to tak ovšem nebylo, a to nejen kvůli rozsáhlým protestům, úsilí přepočítávat hlasy nebo tlaku na volitele, aby hlasovali jinak, než jak rozhodli občané. Netrpělivě se totiž čekalo na to, až zvolený prezident začne jmenovat ty, kdo vytvoří jeho budoucí vládu. Prezidentův tým většinou nemálo napoví o tom, jaký styl i obsah politiky se dá čekat, což bylo právě u Trumpa nesmírně důležité, protože o řadě aspektů jeho politiky dlouho nebylo zcela jasno. Navíc ho čekal zdánlivě nesplnitelný úkol, protože se za něj postavila opravdu velmi pestrá koalice osob, hnutí a směrů, které bylo třeba „uspokojit“ posty ve vládě, aby se zohlednily jejich zájmy či plány. Podobně jako už několikrát dříve však Trump tuto „nemožnost“ zvládl. Jeho viceprezident Mike Pence a personální šéf Bílého domu Reince Priebus tak představují republikánský mainstream, naopak poradce Stephen Bannon je jedním z lídrů anti-establishmentové „alternativní pravice“. (O „kvalitě“ některých liberálních médií leccos vypovídá, že tomuto skalnímu fanouškovi Izraele dali nálepku „antisemity“!) To, že se Trump bude chtít domluvit s Ruskem, dokládá ministr zahraničí Rex Tillerson, který má dobré kontakty v Moskvě. Naopak proti Pekingu bude nový prezident postupovat velice tvrdě, s čímž mu má asistovat ekonom Peter Navarro, jeden z největších kritiků Číny. Zajímavé také je, že ten údajný „sexista“ a „rasista“ Trump jmenoval do svého týmu hned čtyři ženy, z nichž jedna pochází z Tchaj-wanu a druhá z indické rodiny.

Nepohodlný šéf armádních špionů

Zájem médií vzbudila i Trumpova neobvyklá náklonnost k bývalým generálům, jelikož do své vlády jmenoval hned tři, což se nestalo od konce druhé světové války. Pozici jeho poradce pro národní bezpečnost dostal Michael Thomas Flynn (narozen 1958), jenž prožil v armádě 33 let, většinou na funkcích spojených se zpravodajstvím či průzkumem. Sloužil mj. u 82. výsadkové divize (s níž se účastnil operací na Grenadě a Haiti) a později působil i v Afghánistánu a Iráku jako velitel různých zpravodajských útvarů. Stoupal v žebříčku funkcí i hodností, např. sloužil jako náčelník zpravodajství u středovýchodního velení CENTCOM, avšak vrchol jeho kariéry v uniformě přišel v dubnu 2012, když jej Barack Obama jmenoval do funkce ředitele vojenské zpravodajské služby DIA (Defense Intelligence Agency). Vydržel tam ovšem jen dva roky, po nichž byl přinucen odejít. Narazil totiž se svými plány kompletní reformy DIA, podle nichž se nemělo spoléhat pouze na špičkovou techniku, ale také na „lidské zpravodajství“, tzn. na lepší úroveň nasazení živých agentů. Nijak také neskrýval názory, které se Obamově administrativě moc nehodily do její agendy. Opakovaně varoval před radikálním islámem a tvrdil, že je třeba proti němu spolupracovat i s Rusy. Upozorňoval, že Obamův nerozhodný přístup vůči Sýrii se Americe vymstí. Podle jeho mínění USA buď neměly zasahovat vůbec, nebo měly plnou silou podpořit sekulární opozici (která na začátku konfliktu ještě měla důležitost). Flynn varoval, že polovičatý přístup povede jedině k chaosu a vzestupu islamistů, v čemž měl naprostou pravdu. Doufejme, že mu nový prezident Trump bude naslouchat.

Zkušenosti pro domácí bezpečnost

Druhým bývalým generálem v nové vládě je John Francis Kelly (narozen 1950), o kterém část českých médií informovala jako o ministru vnitra. To je ovšem terminologická chyba, protože Trumpovo ministerstvo vnitra povede Ryan Zinke, což je ostatně rovněž mimořádně zajímavá volba, jelikož Zinke je bývalý SEAL! Každopádně ministerstvo vnitra (Interior) v USA má na starosti zejména federální přírodní zdroje, národní parky atd. Ex-generál Kelly, jenž na pohled vypadá podobně jako herec Michael Ironside (tzn. Rasczak z filmu Hvězdná pěchota), má stát v čele tzv. ministerstva vnitřní bezpečnosti (Homeland Security). Tento resort vznikl až po 11. září 2001 a podléhá mu mj. Pobřežní stráž (Coast Guard), Pohraniční hlídka (Border Patrol) či agentura FEMA (Federal Emergency Management Agency), což znamená, že tento resort řeší zejména ochranu před terorismem, ilegální imigraci nebo živelné katastrofy. John F. Kelly byl od roku 1976 členem námořní pěchoty. Rok velel uskupení MNF-West v Iráku a po čtyři roky řídil vojenské velitelství SOUTHCOM, které odpovídá za Střední Ameriku, což byl patrně ten hlavní důvod, proč jej Trump jmenoval do funkce, jež má řešit mj. ilegální imigraci z Mexika, zatímco jeho zkušenosti z Iráku mohou být cenné při boji s terorismem. To, že Trumpův nový ministr je skutečným mužem činu, dokládá i jeho výrok, který tady ponecháváme v původním znění, protože překlad jednoduše nemá tu šťávu: „Hell, these are Marines. Men like them held Guadalcanal and took Iwo Jima. Bagdad ain’t shit.“

Zářná kariéra „Válečného mnicha“

Jednou z největších „hvězd“ celého Trumpova týmu a zajisté nejslavnějším bývalým vojákem v něm je ovšem James N. Mattis. Nejznámější je pod přezdívkou „Vzteklý pes“ („Mad Dog“), případně také „Válečný mnich“ („Warrior Monk“), jeho osobní volací znak však zní „Chaos“. Každopádně jde o vskutku výjimečnou a mimořádně respektovanou osobnost, o čemž svědčí i to, že svého času na něj nemálo lidí naléhalo, aby sám kandidoval přímo na prezidenta. Zdá se však, že Mattis osobní politické ambice nikdy neměl, stejně jako nejspíš nikdy netoužil ani po rodinném životě, jelikož je bezdětný „starý mládenec“, na což odkazuje jeho druhá přezdívka. Kolegové o něm říkají, že jeho jedinou milenkou je námořní pěchota. Mattis se narodil 8. září 1950, ve věku 19 let vstoupil do US Marine Corps, kde záhy vzbudil zájem nadřízených, kteří rozpoznali jeho výjimečné vojenské nadání i lidské kvality. Mattis býval vždy popisován jako muž velice zdvořilý a mimořádně vzdělaný, o čemž svědčí také fakt, že jeho domácí knihovna čítá prý víc než 7000 svazků. Mattis sloužil ve válce v Zálivu v roce 1991, do Afghánistánu se dostal již jako plukovník a získal si tam generálské hvězdičky. V roce 2003 proto jako generál velel 1. divizi námořní pěchoty během invaze do Iráku. Sehrál velice důležitou úlohu v bitvě o Fallúdžu v roce 2004. Od srpna 2011 do března 2013 stál v čele středovýchodního vojenského velení CENTCOM, takže de facto řídil operace v Afghánistánu, Iráku a Sýrii. Obamova vláda mu ale brzy přestala věřit, protože velmi často varoval před ambicemi a aktivitami Teheránu a tvrdil, že by USA měly vzestup Íránu zastavit i vojensky.

Čestný chlap, který mluví upřímně

Trump dlouhodobě kritizoval Obamovu zmatenou politiku vůči Střednímu Východu, což bylo zřejmě i jedním z důvodů, proč „Vzteklému psovi“ nabídl pozici ministra obrany. Důležité ale bylo také to, že vojáci si přáli mít v čele Pentagonu někoho, komu by opravdu důvěřovali, tzn. už ne šedivého byrokrata, ale ideálně bývalého vojáka. A v tomto smyslu snad lepší volba než Mattis neexistuje, jelikož jen málo vysokých velitelů si v moderní době získalo takový respekt a oblibu podřízených jako právě on. Vždy vystupoval jako „správný voják“, tj. rovně a čestně, ale bez jakékoli politické korektnosti. Bojové pozice měl raději než klimatizované kanceláře a zůstalo mu to i po získání čtyř hvězdiček, a tak se i jako generál nezřídka pohyboval uprostřed bitev. Pár jeho hlášek už je takřka kultovních, mj. tato: „Buďte slušní, buďte profesionální, ale mějte plán pro zabití každého, koho potkáte.“ Řekl to podřízeným při invazi do Iráku, zatímco iráckým velitelům zase vzkázal: „Přicházím v míru. Nevzal jsem si dělostřelectvo. Ale prosím vás se slzami v očích: Jestli se mnou zkusíte vyjebat, všechny vás zabiju!“ Vyjádřil se také, že je „zatracená zábava“ střílet zbabělé členy Talibanu, kteří rádi bijí ženy. Navzdory své pověsti ale evidentně není žádným asketou, protože svou přezdívku „Válečný mnich“ komentoval tak, že by si do kláštera vzal „pár ženských a basu piva“. Rovněž varoval před velkou závislostí na špičkových technologiích („PowerPoint z nás dělá blbce.“) a řekl, že mu žádná technika nikdy nepomohla jako to, že se učil cizí jazyky. Můžeme tedy oprávněně očekávat, že „Vzteklý pes“ bude chtít v čele Pentagonu prosadit opravdu velké změny.

Lukáš Visingr

Publikace: RadioDixie.cz, 20. ledna 2017

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"