ZPRÁVY

Zveřejněno: 23. 7. 2012 9:40 Napsal Duke
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Bitva o Sýrii ovlivňuje celý region

Jestliže al-Assad padne, území přijde o diktátora a Írán o klíčového spojence.

rakev Hišama Bechťara

Vojáci nesou rakev generála Hišama Bechťara, šéfa syrské Národní bezpečnosti, který zemřel v pátek na zranění, která utrpěl při sebevražedném útoku namířeném proti sídlu Národní bezpečnosti v centrálním Damašku 18. června.

Vypadá to, že se blíží konec. Stejně jako filmový divák pozná, že se odvíjí poslední cívka filmu, tak jsme si i my zvykli na to, jak probíhají revoluce v arabském světě a nyní vnímáme známky, že se situace v Sýrii blíží k rozuzlení.

Klíčový okamžik přišel tento týden, kdy při dosud záhadném bombovém útoku zahynuli čtyři členové al-Assadovy vládnoucí kliky. To dalo vzniknout dvěma novinovým titulkům, jejichž obdobu jsme četli i během posledních dnů starých pořádků v Tunisku, Egyptě a v Libyi: Prezidentova žena odchází do zahraničí (v tomto případě do Ruska) a prezident samotný se skrývá neznámo kde. Al-Assad se sice nakonec našel, ale nyní, kdy se má objevit na televizní obrazovce, aby prokázal, že je stále na živu, se opět zdá, že se blíží konec.

Samozřejmě i v tomto příběhu může dojít ke zvratu. Pesimističtí odpůrci Bašára al-Assada připomínají klíčový okamžik operace Pouštní bouře v roce 1991: Dny Saddáma Hussaina tehdy měly být sečteny, ale nakonec se sčítaly ještě dalších 12 let. Damašský režim má stále mohutný arzenál zbraní a dva silné spojence - Rusko a Írán. Situace v Sýrii by tedy snadno mohla přerůst v sektářskou občanskou válku, trvající měsíce, či (jako v případě Libanonu v 70. letech) dokonce roky.

Ale předpokládejme, že se al-Assadova pevnost hroutí. Její pád nejenže zcela zřejmě transformuje Sýrii, která dlouhá desetiletí žila doslova pod podrážkami al-Assadova klanu, ale bude mít také zásadní dopad na širší region. Sýrie, která sousedí s Jordánskem, Irákem, Libanonem, Tureckem a Izraelem, si svoje vnitřní rozbroje jistě nenechá pro sebe. Jistý bývalý člen Obamovy administrace se nechal slyšet, že se Sýrie nezhroutí do sebe, ale naopak exploduje směrem ven. Zjednodušeně řečeno - bitva o Sýrii je bitvou o celý Střední Východ.

Al-Assadovo sesazení by mohlo vyvolat odvetu v podobě krvavé řeže většinových sunitských muslimů proti al-Assadově komunitě alawitů a jejich křesťanským spojencům. Budou prahnout po mstě, nejen za ty tisíce padlých v tomto povstání, ale za celou historii plnou násilí, včetně masakru až 20 tisíc lidí ve městě Hama roku 1982, kdy došlo ke vzpouře proti al-Assadovi naposledy.

Pokud propukne takováto vlna náboženských násilností, nedá se očekávat, že zůstane jen na syrském území. A pokud ano, zcela jistě se přelijí přes hranice početné zástupy Syřanů a rozšíří tak stávající komunitu syrských uprchlíků, čítající již zhruba 125 tisíc lidí. A tohle vše za předpokladu, že se Sýrie nestane dějištěm zástupné války mezi Saúdskou Arábií, která podporuje rebely, a Íránem, podporujícím al-Assadovy jednotky.

Západ také nezůstane dlouho stranou, i když se těžiště hovoru během posledních 48 hodin přesunulo od přímé intervence směrem k mírové pořádkové misi, vyslané do Sýrie po al-Assadově pádu.

Někdejší úředník CIA Bruce Reidel, který roku 2010 v roli poradce prezidenta Obamy formuloval revizi politiky Spojených států vůči Afghánistánu a Pákistánu, navrhuje vyslat pouze takovouto mírovou misi, jejímž prvotním posláním bude paradoxně ochrana Alawitů a jejich spojenců před rozvášněným davem. Spojené Státy i Izrael také úzkostlivě sledují syrské zásoby chemických a biologických zbraní, které jsou nyní údajně na cestě ven ze skladů. To by mohlo nasvědčovat, že se al-Assad nehodlá nechat porazit jako zbabělec.

Syrský převrat tedy není pouhou vnitřní záležitostí Sýrie. Okamžitý dopad pocítí především Írán, který tak přijde o svého hlavního spojence v arabském světě, ale také o vstupní bránu do Libanonu, skrz kterou v minulosti dodal až 40 tisíc raket do rukou Hizballáhu. Bez Sýrie tedy tato strategická spojnice Íránu s arabským světem zanikne, dopady ale budou mnohem hlubší.

Írán také přijde o svoji prohlašovanou pozici vůdce "osy odporu", která inspirovala Sýrii, Hizballáh a Hamás k pevnému odporu vůči USA a Izraeli. Analytik Daniel Levy, který se zabývá situací na Středním Východě, podotýká, že to už se ostatně děje. Hamás se začíná přiklánět k syrským povstalcům, a ve světle Arabského jara se hroutí někdejší íránská rétorika, že jsou arabské země vedeny jen autokratickými loutkami Spojených Států. Před pouhými šesti lety, během války Izraele a Libanonu, se Íránští vůdci a vůdci Hizballáhu stávali hrdiny ulice v Sunnitských arabských oblastech, přestože sami byli Šíité. Levy říká, že to by se v dnešním náboženském klimatu už stát nemohlo.

Zdroj: http://gulfnews.com/news/region/syria/battle-for-syria-affects-entire-region-1.1051764

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"