ZPRÁVY

Zveřejněno: 29. 1. 2014 19:19 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Střípky z historie

Írán, Sýrie a Snowden

Kdo je největší proíránský lobbista v USA? Neznámá aktualita ze Sýrie. Je Snowden špion nové generace?

Kdo je největší proíránský lobbista v USA? Na tuto jednoduchou otázku je jednoduchá odpověď. Je to americký prezident Obama. Ten během poselství o stavu unie slíbil, že pokud by kongres přijal další balíček sankcí proti Íránu, tak je bude vetovat. Íránci se tedy nemusejí obávat zhoršení vztahů s USA.

A to i přesto, že bývalý generál Petraeus Obamovi věří a říká, že ten je schopný užít proti Íránu sílu. Petraeus je přesvědčen, že USA by měly proti Íránu sílu použít, pokud to bude nezbytné a že by nemělo dojít k omylu. Že USA jsou ochotné a schopné použit sílu pokud to bude v jejich zájmu. Petraeus rovněž reagoval na hlasy, které říkají, že americká vojenská moc upadá připomenutím, že USA vydávají na obranu více než dalších 10 až 14 zemí, které jsou za nimi v pořadí dohromady.

Ignorovaná aktualita ze Sýrie. Syrští povstalci zadrželi dva vysoké velitele Al Kajdy v zemi.

Jefim Fištejn píše o rostoucím podezření v USA, že Snowdenovo hnutí svědomí bylo předem připraveno za spolupráce ruských rozvědek. Republikánský poslanec Mike Rogers konstatoval, že Snowden ukradl informace, které v drtivé většině nemají nic společného se soukromím Američanů. Poškodil americkou armádu a námořnictvo, ohrozil životy amerických vojáků a vyzradil zpravodajské informace. Většina Snowdenem zveřejněných informací se týká působení amerických rozvědek mimo USA.

Demokratická poslankyně Dianne Feinstein nevylučuje ruskou účast ve Snowdenově aféře. Republikán Michael McCaul si myslí to samé.

Dokonce i samotný Obama prohlásil, že škody, které Snowden napáchal, převyšují užitek z diskuze, kterou jeho činy vyvolaly.

I já si myslím, že předpoklad, že Snowdenův čin byl předem připravený je pravděpodobný. Když se nad tím zamyslíte, je to přesně v ruském stylu. Vzpomínáte na kapitána Minaříka? Princip je stejný. Východní špion pronikne do nějaké západní instituce a pak se vrátí a provede velké odhalení jejich temných rejdů. Jediný rozdíl je v tom, že Snowden není americká identita ruského špiona, ale je to Američan. Nemohlo jít o pomstu za ty před několika málo lety odhalené ruské špiony v USA? Pamatujete na tu sexy agentku?

Možná, že to je takovéto studenoválečnické špiónství verze 2.0. Rozvědka najde nějakého zrádce z protistrany, který provede "občanské odhalení". Ono i za té studené války se ti špioni, kteří dělali ta odhalení, tvářili vždycky morálně rozhořčeně.

To, že Snowden je ruský špion nové generace, je celkem pravděpodobné.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"