ZPRÁVY

Zveřejněno: 26. 5. 2014 15:26 Napsal Petr Harazím
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Politika

Ukrajinské volby velkou porážkou Ruska. Z šesti důvodů

Když se dívám na politické konsekvence toho, co se stalo na Ukrajině 25. května, tak se už nedivím úsilí Ruska namířeného na znemožnění konání prezidentských voleb u západního souseda. Průběh i výsledek voleb jsou ze všech úhlů pohledu obrovskou porážkou Ruska.

Ukrajinské volby

1)      Ukrajinská vláda získala silnou demokratickou a právní legitimitu. Moskva přišla o argument pro útoky na Kyjev, podle kterého Ukrajině vládne nelegální chunta, která získala vládu ozbrojeným převratem  

2)      Další tři týdny politické nejistoty na Ukrajině nebudou. Porošenko vyhrál již v prvním kole. To znamená, že nová silnější vláda může rychleji přistoupit k boji proti separatistům. Silný mandát dává novému prezidentovi možnost provést radikální reformy.

3)      Volby se konaly v části Doněcké a Luhanské oblasti, což dokazuje, že separatisté neovládají tyto dvě oblasti na sto procent. „Lidové republiky“ jsou fikcí a tato území zůstávají integrální částí Ukrajiny. Centrální vláda „pustila“ většinu měst Donbasu na období voleb, aby nezhoršovala situaci a nedopustila se většího prolití krve v době voleb.

4)      Petro Porošenko je politik akceptovaný v celé zemi a to v mnohem větší míře, než jeho rivalové. V porovnání s předešlými prezidentskými volbami na Ukrajině je prvním prezidentem, který vyhrál stejně na západě, jako i v centru a na východě Ukrajiny. To je jednotící faktor, který oslabuje ruský vliv na východě a jihu země.

5)      Neúspěch nacionalistických kandidátů vyvrací od února neustále opakovanou lež ruské propagandy o „banderovské chuntě“ v Kyjevě. Výsledky Ťahnyboka a Jaroše jsou dokonce horší než výsledky, kterých dosahovali v dobách Janukovyče (tehdy Ťahnybok získal 1,43%) před údajným fašistickým převratem. Moskva již bude těžko přesvědčovat Západ, že Kyjev je v rukách nacionalistů.

6)      Porážka proruských kandidátů z „party Janukovyče“. Oficiální kandidát Strany regionů dostal podle všeho necelých 3,5 procent hlasů. Lídr komunistů dokonce jen 1,6%. Moskva již tedy na Ukrajině nemá ten nástroj, který využívala posledních 20 let – silné prorusky orientované politické prostředí. Včerejší volby ukázaly, že proruské sympatie jsou v dnešní Ukrajině polibkem smrti pro libovolného politika. Což ovšem není nic divného po posledních agresivních krocích Ruska, destabilizaci Donbasu a anexi Krymu.

Poznámka na konec: v době dopsání článku je na Ukrajině 16:17 hodin (15:17 SELČ). Podle ukrajinské Centrální volební komise je sečteno 80% okrsků (v 16:00 hodin místního času). Dosavadní výsledky pěti nejúspěšnějších kandidátů jsou následující: Porošenko - 54%, Tymošenková - 13.16%, Ljaško - 8.51%, Hricenko - 5.4%  Tihipko - 5.21%

Volební účast dosáhla 60,45 procent.

Autor žije na Ukrajině

Vyhledávání

Dnešní den v historii

26.dubna 1656 – Požár polského města Lešna, kde pobýval český učenec, spisovatel a filosof Jan Amos Komenský. Shořela tam velká část jeho práce, např. Tezaurus linguae Boemicae, na kterém pracoval čtyřicet let.

26.dubna 1917 se konala v Prostějově hladová demonstrace, které se účastnilo okolo 8 000 dělníků konfekčního průmyslu. Rakousko-uherské úřady nechaly demonstraci krvavě potlačit vojskem, přičemž bylo zabito 23 lidí a téměř 40 jich bylo zraněno. V důsledku hladovění obyvatelstva a růstu cen se konala řada dalších demonstrací v českých městech: České Budějovice (22.-23. května), Brno, Nymburk, Náchod, Hlinsko, Ostrava (květen), Praha (30. května), Plzeň (27. června), Ostravsko (2.-8. července), Brno (1. srpna), Plzeň (7.-14. srpna).

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"