ZPRÁVY

Zveřejněno: 5. 4. 2014 19:40 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Politika

Volby v Afghánistánu, média a Rusko

V Afghánistánu končí prezident Karzáí. Nebyl svržen Talibánem, ale  odešel do důchodu. Afghánistán podepíše smlouvu s USA  a porazí Talibán.

Na rozdíl od svých názorových oponentů si nemyslím, že by média byla součásti nějakého spiknutí. Že by byla řízena imperialisty, židy nebo mimozemšťany. Novináři jsou součásti společnosti a mají své klady i zápory. Nežijí ve vzduchoprázdnu a nejsou to bozi, jejichž slovo je z hůry snesená absolutní pravda.

Proto je pochopitelné, že když společnost cítí hrozbu z Ruska, i média tuto hrozbu reflektují, protože jsou součásti společnosti. Není to žádná propaganda, jak píšou blázniví příznivci Putina na svých blozích. Možnosti západní propagandy jsou v dobách míru značně omezené. Naposledy Západ použil masivní propagandu za druhé světové války. Od té doby ne. V Rusku to je samozřejmě něco jiného, tam státem oficiálně nebo neoficiálně řízená média ovládají většinu mediálního trhu, informace získávají pomocí ne investigativní žurnalistiky, ale dodávají jim je ruské tajné služby a Rusko je mašina na propagandu. Má s tím dlouhé zkušenosti.

Rovněž je pochopitelné, že když společnost podléhá populárním bludům, tak jim podléhají i média, protože ty jsou součásti veřejného mínění. Proto je nesl si myslet, že když média vycítila nebezpečí z Ruska, neznamená to, že v ostatních případech budou vzorně podporovat politiku západních vlád a to bez ohledu na to jestli je správná nebo ne. Nejsem v Rusku. Díky bohu za to, ale to neznamená, že máme tolerovat lži, ať jsou o čemkoliv.

Takže je tu zase ta stará mediální písnička o Afghánistánu. Chudák země kontrolovaná Talibánem, kde jsme dostali na zadek. Totální mediální nesmysl. V Afghánistánu mají dnes volby. Navzdory všem mediálním žvástům končí doba Hamída Karzáího, který za 12 let ušel cestu od spojence Západu až po jeho odpůrce. Jenže zůstal demokratem. Neprovedl převrat a neuzurpoval si moc. A teď prostě odchází do důchodu. Na rozdíl od třeba takového cara Putina. Rusko by si mělo vzít příklad ze země, která jej porazila.

Místo Karzáího bude zvolen jiný prezident, který podepíše dohodu s USA a NATO o pokrčující vojenské spolupráci a určité minimum západních vojáků zůstane v zemi až do úplné porážky Talibánu. Ano, tak je to jednoduché a to navzdory tomu, že média spekulovat  rok nad tím, že Afghánistán dohodu nepodepíše a co s toho vyplývá a malovaly nám různé katastrofické scénáře.

Další mediální věc. Talibánu se nepodařilo volby narušit. Kdyby je narušil, vypadalo by to jinak, než těch pár útoků, které provedl v předchozích dnech. Mimochodem nebýt krize kolem Krymu, tak by ty útoky byly na titulních stranách, ale protože teď svět zajímají jiné věci, tak ty útoky tak strašné nejsou. Talibán má smůlu. Provedl několik útoků k získání pozornosti, ale pozornost se mu získat nepodařilo. Tady jasně vidíte sílu médií. A sílu Talibánu. Když média nejsou zaměřena na Afghánistán, tak se ukazuje skutečná síla Talibánu.  Nulová. Jediné čeho je schopen je zabíjení ubohých vesničanů, ale vliv na budoucnost Afghánské politiky nemá a volby se mu nepodaří zastavit.

Jsou média, která u příležitostní dnešních voleb opět opakovala svou trapnou mantru, že Talibán "kontroluje značnou část Afghánistánu". Nikde se však nemůžeme dovědět, kterou že to část Afghánistánu kontroluje. Bylo by fajn, kdyby nám někdo řekl, které provincie, města a  okresy to jsou.

Já vám řeknu, které. Žádné. Možná nějaké odlehlá horská údolí v Hindúkuši s pár špinavými vesnicemi. Možná pár pasákům horských koz nebude umožněno jít volit, ale většina Afghánců tu možnost mít bude.

Dnešní volby v Afghánistánu zajišťuje afghánská vláda a jednotky ISAF. Dnešní volby v Afghánistánu jsou potvrzením toho, že Západ v této zemi na rozdíl od Ruska vyhrál. Ať nám média tvrdí cokoliv.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

18.dubna 1389 – Velký židovský pogrom v Praze. Vedli k němu někteří kazatelé bez vážných příčin. Byla zabita většina Židů z Pražského ghetta.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"