ZPRÁVY

Zveřejněno: 6. 4. 2009 19:24 Napsal Andrea Kostlánová
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Politika

Alžírsko: Prezidentské volby 2009

Lze Alžírsko zachránit jen záchranou vojenského režimu a jeho civilní loutky? Nicolas Sarkozy je o tom přesvědčen :" Jedině Bouteflika zachrání Alžírsko před islámisty,"prohlásil.

 Prezidentské volby 2009

(Tragikomedie ve třech dějstvích)

Prvním dějstvím byl ústavní puč z 12/11/08, kterým si Bouteflika, až do roku 98 stínový mafián exilovaný v zahraničí,  udělil predátorské právo ucházet se donekonečna o funkci prezidenta,když pozměnil ústavní článek 74, omezující právo kandidovat na funkci prezidenta po dvě po sobě jdoucí období.

Druhým dějstvím bylo 12.2.09  oficiální oznámení jeho kandidatury za FLN, a vytvoření ze všech státních institucí „ústřední volební komise“  k výlučné podpoře jeho kandidatury.

Třetím dějstvím budou 9.4.09 prez. volby, jejichž jedinou neznámou bude účast voličů ( volební kampaň probíhá za naprostého nezájmu voličů) .

Bouteflika a Mugabe ze Zimbabwe vědí, jak se nechat karikaturně zvolit třeba po padesáté, aby svojí volbou „zachránili“ Alžírsko či Zimbabwe.

Když se novináři v 2/09 zeptali gen. taj. strany FLN Abdelazíze Belkhadema, věrného Bouteflikova „Pátka“, zda Bouteflika, jehož zdravotní stav není nejlepší, předloží ústavou vyžadované lékařské osvědčení, Belkhadem odpověděl, že „ tím nejlepším osvědčením o zdravotní způsobilosti Bouteflika byla jeho účast na oficiální ceremonii, na které svoji kandidaturu oznámil …“

Opoziční politické strany budou prez. volby bojkotovat, např.Hnutí za kulturu a demokracii psychiatra Saída Sadi, který na prezidenta kandidoval v roce 95 a 04 ( jako „dekorativní“ protikandidát) , či nejstarší alž. opoziční Socialistická strana Hocina Ait Ahmeda, prez. kandidáta z roku 99 (dnes vedená  Karimem Tabou)  . Také bývalý prez. Lamine Ziruál (67) zkritizoval Bouteflikův třetí mandát. Předáci alž. opozičních stran zkritizovali výrok Nicolase Sarkozyho, kterým v 1/08 alž. prez. volby zjednodušil na výběr „ mezi Bouteflikem či talibanským režimem „  … ( Faktem je, že jediný Bouteflika zaručuje „ status quo“ ) .

Dalšími protikandidáty k dizpozici by mohli být (ale nebudou)  Mouloud Hamrouche, bývalý reformátorský premiér,Ahmed Taleb Ibrahimi, šéf nepovolené strany WAFA,bývalý premiér Sid Ahmed Ghozali, gen. taj. rovněž nepovolené Demokratické fronty.

Opoziční strany paralyzuje vzpomínka na Bouteflikovy prez. volby z roku 04, kdy se režimu podařilo vyvolat u části alž. politické elity dojem, že armáda již Bouteflika nepodpoří, a že Bouteflikův „korunní princ“ (ze kterého se vyklubal rival) Ali Benflis má šance zvítězit.

V Alžíru koluje vtip, že letos se Bouteflika bude muset na oživení koloritu voleb spolehnout jen na stovky nekonzistentních straniček, které režim „sponzorsky aktivuje v době voleb, aby volbám zajistily kulisy“ .

Oficiálními protikandidáty Bouteflika tak  budou : Louisa Hanoune z trockistické Strany pracujících, Moussa Touati z alž. Národní fronty, Ali Fawzi Rebaine z nacionalistické AHD54 , „umírněný“ islámista Mohamed Saíd ze Strany svobody a spravedlnosti, a další islámista Mohamed Djahid Younsi z El-Islah.

Po 6 měsících relativního klidu (v 8/08 vybuchla bomba před policejní akademií v Issers u Alžíru)  v došlo v 2/09 opět k bombovému atentátu v Tebessa na východě nedaleko tuniských hranic, sedm mrtvých civilistů, a v Jijel,360 km východně od Alžíru, devět mrtvých příslušníků bezpečnostních složek.

Koncem ledna 09 v Alžíru vypukl nepříjemný předvolební skandál kolem agenta CIA Andrew Warren(41), který uvedl do rozpaků jak Baracka Obamu, tak Bouteflika : na US ambasádě tykadlo CIA  Warren si natáčel na video sexuální hrátky s mladými Alžířankami, které pozval na večírek do své soukromé rezidence a údajně opil a zdrogoval ( ty samá videa prý točil i na svých předchozích postech v Egyptě a především v Afghánistánu) …US TV ABC o skandálu informovala s tím, že obě děvčata (jedna je manželkou alž. diplomata a má i německé občanství, druhá má alž. a španělské občanství )  jej u alž. soudu zažalovala ze znásilnění  . Warren byl odvolán do sídla CIA v Langley ve Virginii, a rozběhlo se vyšetřování .

 V 2/09 Alžírskem znovu lomcovala kauza Mecili, kdy Paříž/PAR postavila před vyšetřovacího soudce  alž. diplomata Mohameda Ziane Hasseni (šéfa protokolu na ministertsvu zahraničí), kterého ke konsternaci Alžíru zatkla 14.8.08 na letišti Marignane (Bouches du Rhone), a obvinila jej ze spolupachatelství na vraždě právníka Aliho Mecili, který v PAR spoluvlastnil advokátní kancelář s Hocinem Ait Ahmedem, tehdy exilovaným šéfem alž. Socialistické strany /FFS.

Mecili byl zavražděn v PAR 7.4. 1987 agentem DRS Abdelmalekem Amelou, zatčeným 10.6.87 , kterého však tehdejší ministr bezpečnosti Robert Pandraud o čtyři dny později exfiltroval do Alžíru … Alž. diplomat Mohamed Hasseni byl , podle Alžíru, zatčen omylem,protože se PAR domnívala, že jeho identita je totožná s jistým kpt. DRS Rašídem Hassani, který příkaz k vraždě vydal (podstoupil testy DNA, které podle Alžíru nebyly průkazné, a postoupil i testy grafologické, jejich výsledek není veřejně známý). 17.12.08 u soudu ve prospěch Hasseniho svědčil bývalý kpt. DRS Hicham Aboud, jenž tvrdil soudci Baudoinovi Thevenot, že není oním kapitánem …

Alžír je přesvědčen, že diplomata Francouzům „udal“ bývalý pluk. DRS Mohamed Samrawi, jenž o strategii DRS z 90.let napsal v exilu knihu.

Bouteflika nazval francouzskou justici „kolonizátorskou“, ale Sarkozy prohlásil, že nemůže do pravomoci soudců zasahovat. Nakonec PAR vyměnila soudce a 1.3.09 mohl Hasseni odcestovat s tím, že „bude francouzské justici k dizpozici“ , čemuž se advokát vdovy Anny Mecili srdečně zasmál …  

Bouteflika v 2/09 v Alžíru více než vřele přivítal Raula Castra, jenž od 7/06,kdy převzal otěže od Fidela,  je na svém prvním turné mimo Jižní Ameriku (před Alžírem se stavil v Moskvě a v Angole) . Alžírsko a Kuba rukou společnou a nerozdílnou hlasují na zasedáních OSN a v Hnutí nezúčastněných států …

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...