ZPRÁVY

Zveřejněno: 29. 2. 2012 19:05 Napsal Andrea Kostlánová
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Politika

Anschluss - sebekritika rakouské církve

V Arcibiskupském paláci ve Vídni se 12.3.05 , v den výročí Anschlussu nacistickým Německem v roce 38 , děly nevídané věci, které rakouská církev označila za „ historické „  : církevní činitelé, vědci, umělci a spisovatelé zde po 12 hodin předčítali knihu „ Můj boj, odpovědˇHitlerovi „ z roku 35 Ireny Harandové , militantní zanícené katoličky, jedné z mála z řad katolického duchovenstva, která již v té době odsoudila nacistický antisemitismus a nacionální socialismus.

Rakouská katolická církev se postarala o znovuvydání této zapomenuté knihy s jednoznačným komentářem vídeňského arcibiskupa :“ Být křestˇanem a antisemitou jsou dvě neslučitelé pozice „ …

Tento čtenářský maraton se uskutečnil v sále konzistoře katedrály pod obrazem Krista, kterého 8.10.38 rozřezali aktivisté z Hitlerjugend za řevu : „ Váš Kristus je Führer !“ …

Den nato se před vídeňskou katedrálou uskutečnila z iniciativy katolické církve první a poslední manifestace mladých věřících, kteří protestovali proti  rozpuštění Svazu katolické mládeže – mnozí z nich, v čele s pozdějším kancléřem Wolfgangem Schüsselem, po válce založili Rakouskou lidovou stranu (OVP) , ale ani jeden z nich se nepostavil proti perzekucím židovských spoluobčanů …

Sebekritiku rakouské církve zahájil v 3/04 zemřelý kardinál Franz König ( skandál sexuálního obtěžování adeptů v katolickém semináři v Sankt Polten nedaleko Vídně  udělal definitivní tečku za jednou érou – sesazením biskupa Kurta Krenna v 11/04 zmizel poslední z reakčních rakouských biskupů dosazených na stolec v 80.letech .

Krenn byl dosazen v roce 87 , a již tehdy jeho dosazení vyvolalo pobouření uvnitř katedrály – zemětřesení způsobilo  v roce 94 obvinění vídeňského arcibiskupa  Hermanna Groera z pedofilie – rakouská katolická církev tehdy přišla o 250.000 oveček .

Přesto síla katolické církve v Rakousku je stále obrovská – 5 mil. věřících na 8 mil. obyvatel …

Rakouská katolická církev, např. kardinál  Theodor Innitzert, kolaborovala s Hitlerem za iluzorní garanci své ochrany  z Hitlerovy strany , a nejen to - rakouští katoličtí biskupové v roce 45 aktivně pomohli utéci tzv. vatikánskou cestou mnohým prominentním nacistům , nejspíše za slib mlčení o své vlastní kolaboraci .

Simon Wiesenthal o Rakousku prohlásil :“ V Rakousku nebylo nacistické dědictví tak vymýceno jako v Německu, protože Rakousko velmi získalo rozhodnutím spojenců, že bylo „ obětí“ … Platilo to v jisté míře pro stát, ale nikoliv pro obyvatelstvo, které v drtivé většině přijalo nacistickou okupaci s nadšením.

Počet nacistů byl v Rakousku přinejmenším stejný jako v ostatních částech Německa, a jedno je jisté – v Rakousku nikdo nemluví o roce 45 jako o osvobození  „ ( v roce 55  Rakousko podepsalo smlouvu o neutralitě, a až v roce 56 odešla z Rakouska SU vojska ) …

Převzato se svolením autorky z jejího blogu na adrese http://kostlanova.blog.idnes.cz ,kde naleznete její další články. Na Vojsku se nachází část zabývající se s ním související tématikou.

 

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"