ZPRÁVY

Zveřejněno: 19. 12. 2012 20:27 Napsal Andrea Kostlánová
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Politika

Polsko-německé vztahy za bratrů Kaczynských

V 3/05 Lech Kaczynski během své návštěvy Berlína/BER navrhl vytvořit euroatlantickou energetickou organizaci, na kterou by bylo napojeno i TR a NATO/ eufemistický výraz  pro US, která by za své členy vyjednávala s Ruskem, zatímco ministr zahraničí Frank Steinmeier se nechával unést vlastní vidinou “ KBSE/OBSE energetiky“, ve které by bylo Rusko i Kazachstán …

Ve stejné době byl expremiér Jiří Paroubek unešen návrhy Putina , jenž Paroubkovi slíbil, že část z gigantických ruských zisků za ropu a plyn  Rusko „šlechetně“  investuje v ČR …

Dohoda mezi Gazpromem a německými firmami BASF a EON byla oznámena 9.9.05.

Litevský prez. Valdas Adamkus uvedl, že  se  „ Litva a PL snažily s Gazpromem dohodnout, ale byli jsme ignorováni, veškeré jednání se vedlo za našimi zády“ …

Gazprom zejména zablokoval polsko-ukrajinský projekt produktovodu Oděssa –Brody – Gdaňsk , který měl zásobovat německý trh.

V 12/05 PL tisk rozhořčeně komentoval jen jedno – Schröderovo přijetí funkce šéfa ruskoněmeckého konsorcia NordStream ( Schröder jako důchodce pobíral jen penzi ve výši 7.750 euro měsíčně ).

Původně Putin dokonce plánoval Schrödera vpustit i do dozorčí rady Gazpromu …

Týden před tím, než se Putin stal jeho nadřízeným, Schröder oznámil, že vstoupil do správní rady švýcarské tiskové skupiny Ringier ( také jeho předchůdce Helmut Kohl v roce svého odchodu (98) si založil poradenskou firmu, která úzce spolupracovala s tiskovou říší jeho přítele Leo Kirche, a s bankou Crédit suisse ) .

Schröder se nechal Putinem k posměchu světa koupit, a 14 dní po odchodu z vlády převzal šéfování konsorcia, kterému až do jeho příchodu šéfoval Matthias Warnig*1955, agent východoněmecké Stasi, jenž úzce spolupracoval s Putinem v Dráždˇanech, a jenž sestoupil na funkci gen. ředitele projektu  …

Schröder 13.12.05 v rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung uvedl, že „ se nestydí, protože tento zajímavý projekt od počátku politicky podporoval  „, čímž přiznal, že se veřejné funkci nechal unést osobními hmotnými zájmy, uvedl deník Bild, který 12.12.05 zveřejnil přes celou stránku fotografii Schrödera družícího se s Putinem .

Schröderovo nové zaměstnání vyvolalo ostrou polemiku i v jeho vlastní Sociálnědemokratické straně.

Nová kancléřka Merkelová, která ještě v opozici ostře kritizovala spojenectví s Putinem , které ukoval Chirak a Schröder proti US intervenci v Iráku, oznámila, že bude vůči Putinovi ( jehož v 12/07 vyzvala ke změně postoje vůči pobaltským státům) daleko obezřetnější …,

Putin Německu " prosadil " výjimku v Uzbekistánu poté, co EU sankcionovala uzbeckou diktaturu za masakr spáchaný uzbeckou armádou ve městě Andijan v 5/05.

Uzbecký diktátor prez. Islam Karimov, jenž znovuzpečetil svůj vztah s Putinem ( Gazprom  v Uzbekistánu podepsal významné kontrakty na těžbu uzbeckého zemního plynu ), vyzval US a EU, aby stáhly své vojáky z uzbeckého území, kde je měly pro mezinárodní akce v Afghánistánu, a pouze 300 německých vojáků dostalo povolení na základně Termez na jihu Uzbekistánu zůstat, dohoda byla podepsána mezi uzbeckým prezidentem a novým německým ministrem obrany Friedbertem Pflüger v 12/05.

Lech Kaczynski protestoval proti plánovanému postavení Památníku Němcům vyhnaným ze střední Evropy / die Vertriebene, jejichž organizace jsou zastřešené Federací německých vyhnanců, protože tito Němci nebyli , podle Kaczynského, obětˇmi 2.sv.v.

Projekt, který podpořila Merkelová, by podle Kaczynského rozmnělnil vinu nacistů ( Merkelová projekt pozastavila jako „ laskavost“ Tuskovi, jenž 11.12.07 dorazil na svoji první zahraniční návštěvu právě do BER, aby vyzdvihl novou orientaci PL politiky) .

Tusk výměnou navrhl, že v Gdaňsku nechá postavit Muzeum 2.sv.v., v němž bude jedna expozice věnována i odsunutým Němcům, což Merkelová nepovažovala vůči  svým vyhnaným krajanům za dostatečné  …

Příslušníci německé menšiny v PL mají i německé pasy, mnoho mladých lidí z jejich řad každoročně odchází do Německa, což šéfy této menšiny trápí, ale což si nepřeje ani BER, proto od roku 93 vydává německé občanství jen těm, kteří zůstanou ve Slezsku …

Merkelová na oplátku vyslovila svoje přání – chtěla po Kaczynském navrátit německá umělecká díla, která po skončení války zůstala v PL (koncem války byly německé umělecké sbírky převezeny do nejrůznějších koutů Německa, aby přežily bombardování, podstatná část Pruské knihovny byla  evakuována na území, které se po válce stalo součástí PL) .

26.7.07 deník Frankfurter Allgemeine Zeitung uveřejnil na první stránce článek o  posledních " rukojmích "2.sv.v.  , kdy si PL ponechalo německé kulturní památky, zejména statisíce předmětů z berlínské Knihovny Pruského státu ( mj. 1.400 středověkých  rukopisů, i rukopisy z moderní doby,19.000 asijských rukopisů, partitury Beethovena, Bacha a Mozarta, a historické rytiny ) .

Nadace Preussischer Kulturbesitz v letech 94-95 našla i další díla této pruské sbírky v knihovnách v Lodži, v Lublinu, v Poznani a ve Varšavě.

V roce 80 PL úřady oficiálně potvrdily, že jsou tyto německé památky uložené v univerzitní knihovně Jagellonské univerzity v Krakově ( v roce 77 PL vrátilo NDR několik partitur Beethovena, Bacha a Mozarta, a při návštěvě Schrödera v PL Varšava vrátila Lutherovu Bibli, tím však projevy dobré vůle skončily ).

Jednání o navrácení německých kulturních památek bylo zahájeno v roce 92 na základě německo-polské mezistátní smlouvy o sousedských vztazích z roku 91, která jejich navrácení zmiňuje , a třebaže jednání nikam nevedlo, v roce 05 jej definitivně zablokovali bratři Kaczynski.

Polsko navrácení německých kulturních památek spojuje se zničením PL národních uměleckých památek nacisty, ztráty PL zamini vyčíslilo na 20 mld dolarů …

Podle hrubých odhadů bylo nacisty zničeno na 500.000 PL národních památek, z toho v prach a popel bylo proměněno na 50.000 středověkých rukopisů, zejména vybombardováním Varšavy po varšavském povstání v 8/44.

PL zamini uvedlo, že zatímco Poláci německé kulturní památky restaurovali a starají se o ně, nacisté polské kulturní památky spálili.

Němci tvrdí, že Poláky  „chápou“ , ale že kulturní památky nemohou být rukojmími, a pro jejich navrácení se sarkasticky opírají o haagskou úmluvu z roku 1907, která zakazuje ničení či konfiskování kulturních památek …

Na druhé straně, když jistá dáma z rodiny Siemens navštívila petrohradské muzeum Ermitáž,  ukazovala na obrazy, které visely v sídle Siemensovy rodiny, ale na ukradené obrazy ze strany RA Německo nepoukazuje, aby nenarušilo idylku vzájemného obchodu se zemním plynem ...

Převzato se svolením autorky z jejího blogu na adrese http://kostlanova.blog.idnes.cz ,kde naleznete její další články. Na Vojsku se nachází část zabývající se s ním související tématikou.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"