ZPRÁVY

Zveřejněno: 21. 12. 2016 19:51 Napsal Duke
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Politika

Evropský parlament schválil zpřísnění pravidel pro držení zbraní - pro zlepšení bezpečnosti občanů

Po více než roce od návrhu Evropské komise o úpravě pravidel ohledně zbraní v EU bylo dosáhnuto politické shody v Evropském parlamentu a Evropské radě. Tento návrh má za cíl ztížit možnost získat střelné zbraně, zlepšit sledování legálně vlastněných zbraní (a tím ztížit možnost, že by se dostaly na černý trh) a zlepšit spolupráci zemí EU.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker byl potěšen a dohodu označil za důležitou pro snížení nebezpečí teroristických útoků, útoků ve školách a letních kempech legálně drženou zbraní. A ačkoli by raději zašel ještě dál, je si jistý že tato dohoda znamená velký milník v regulaci zbraní v EU.

Dohoda obsahuje většinu toho, co bylo navrženo Evropskou komisí, jako je zákaz automatických zbraní předělaných na poloautomatické (též platné pro sběratele a muzea), regulaci internetových prodejů a deaktivovaných zbraní a další. Též obsahuje již zmíněnou užší spolupráci mezi členy EU.

Evropská komise lituje, že se do dohody nedostaly některé části původního návrhu, jako je kompletní zákaz vlastnění poloautomatických útočných pušek a omezení zásobníku na deset nábojů pro všechny poloautomatické zbraně. Přesto je komise spokojená s kompromisním výsledkem.

Evropská komise má za to, že spolu s harmonizovanými standardy pro deaktivování zbraní, které jsou platné od dubna 2016, bude sníženo nebezpečí, že legálně držené zbraně padnou do rukou zločincům a teroristům.

Zdroj: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-4464_en.htm

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...