ZPRÁVY

Zveřejněno: 9. 3. 2014 20:56 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Ukrajinská krize: Já vám to říkal

To co se teď děje na Krymu, není zas tak překvapivé. Jak na to reaguje Západ? Co musíme udělat.

Já vám to říkal. Respektive, my jsme vám to říkali. Myslím ti nás, co byli pro americký radar v Brdech. Ano, nebyl namířen proti Rusku, ale byl výrazem naší suverenity a spolupráce s USA. My zastánci radaru jsme brali zrušení tohoto projektu, jako jednoznačné Putinovo vítězství. A snažili jsme se vysvětlit, proč je Putinovo vítězství špatná věc. Nikdo nechápal. A teď to každý vidí.

Já vám to říkal. Vystupoval jsem proti Rusku a Putinovi již dlouhé měsíce a dokonce roky před vypuknutím celé krize, což vám mi názoroví oponenti jistě potvrdí. Já vám to říkal. Jsem skálopevně přesvědčen, že Putinovi narostlo sebevědomí a pocit, že je neomylný a strašně chytrý a že si může dovolit cokoli, když tak elegantně vyběhl s USA v případě Sýrie. To ho nabudilo. Proto je takový arogantní a lže takovým způsobem, že to většina lidí bere jako výsměch zbytku světa. Všechny ty domobrany a ukrajinští okupanti a banderovci a statisíce uprchlíků z Ukrajiny. Když může bez mrknutí oka obvinit syrské povstalce s toho, že sami na sebe podnikli chemický útok a na světě se našlo dost užitečných idiotů, kteří tuto jeho lež šířili dál, a rozhořčení nad tím nebylo pražádné a v médiích se o tom taky spekulovalo, řekl si, že příště nasadí ještě větší kalibr.

Naštěstí, co se týče Ukrajiny, tak mu to lhaní tak úplně nevyšlo, protože jednak je to oblast, kterou není světová veřejnost ještě tzv. unavena (ačkoliv ta únava spočívá v tom, že nás nebaví ve zprávách sledovat furt to samé) jako v oblasti Blízkého východu a Střední Asie a jednak jde o události mnohem černobílejší (neříkám, že úplně) než v Asii, jednak svět hodně vyděsil a jednak je ruské lhaní natolik přehnané, že mu nikdo nevěří. Ano, nikdo. Nevěří mu ani Putinovi zastánci. Putinovi zastánci v Rusku a mezi Rusy s toho mají naopak legraci. Je to jako, když dětský tyran zbije slabšího kluka a ještě ho zesměšní před celou třídou. A Putinovi zastánci na Západě (čím více na západ, tím jich je méně), jako například v ČR, ty jeho nehorázné lži prostě ignorují.

Proti zlu je třeba se stavět hned v zárodku a nečekat až vybují do takových rozměrů, že se do Evropy vrátí atmosféra roku 1938. Ale já vám to říkal. My jsme vám to říkali.

Ale abych nebyl otravný, chtěl bych se zmínit o reakci světa na Putinovy kroky. Teď je konečně jasné, proč je potřeba, abychom měli více záruk našeho ukotvení na Západě. Že třeba jenom NATO nestačí, neb jenom EU, nebo jenom USA. Čím více těch kotev máte, tím lépe. Mimochodem ten radar, to by byla přímo fyzická kotva. A je to proto, že vidíte, jak jsou reakce na ruskou hrozbu odstupňované.

Je vidět proč je potřeba, aby Česko bylo spojencem USA. A to nejen v rámci NATO, ale aby se hlásilo k USA i přímo. Samozřejmě, že USA jsou jen jedny a takových malých zemí, které se k nim hlásí je na světě spousta, takže už jen z tohoto důvodu je jasné, že nemůžeme být spojenci naprosto rovnými. Přirovnal bych to k mnohoženství. USA jako chlap s více manželkami. V životě nepřijatelné, ale v mezinárodní politice nejlepší řešení. Můžeme mít vztah jako rovný s rovným se Slovenskem, což je samozřejmě skvělé, ale takovéto spojenectví je jen spojenectví trpaslíků. Je nutné být přimknutý k někomu silnějšímu. A na světě stále není nikdo silnější a lepší než USA.

Svědčí o tom kroky USA v této krizi. Přestože je Obama vysmíván a kritizován a to i mnou a domnívám se, že oprávněně, tak USA na ruské kroky zareagovaly nejrychleji a nejtvrději. Je možné, že za jiného prezidenta by to bylo ještě rychlejší a tvrdší, ale mezi slepými jednooký králem. USA zavedly cílené diplomatické a ekonomické sankce vůči Rusku, do východní a střední Evropy přesunuly bojové letouny a nenechaly si kálet ruské lži na hlavu a pěkně od plic řekly, co si o tom všem myslí. Opravdu nikdo jiný adekvátněji nezareagoval. Proto musíme být s Amerikou.

NATO přerušilo vojenskou spolupráci s Ruskem a konzultuje s Polskem. To je v podstatě vše a NATO nic víc dělat asi ani nemůže, protože žádná jeho členská země nebyla přímo napadena, či ohrožena. Navíc NATO je hlavně vojenská organizace, nikoliv diplomatická nebo politická, či hospodářská, takže pokud nechce vést s Ruskem válku a to opravdu nechce, tak víc dělat nemůže. Přijetí Ukrajiny a Gruzie, to by byl odvážný krok, ale s tím je potřeba ještě počkat, až jak se to vyvine. Protože vzít do NATO země, které jsou částečně okupovány Ruskem, by nemuselo být zrovna rozumné. Bohužel.

Víc toho může dělat EU.  EU Rusko odsoudila a připravila jakési stupňování sankcí spojené s diplomatickým nátlakem. To mě přijde jako dobrý nápad. Vedou se spory, jestli  je postoj EU dostatečně razantní. Někdo říká, že je to maximum možného, jiný zase říká, že EU je "močál, ve kterém se rozpouštějí evropské hodnoty". Je možné, že díky EU je však postoj členských zemí JEDNOTNÝ. Je pravda, že nebýt EU zaujaly by některé země tvrdší postoj vůči Rusku, ale jiné zase měkčí.

Je opravdu těžké předvídat, co bude dál. Jestli Rusko celou situaci vystupňuje nebo se naopak nechá přemluvit k ústupu. A jestli EU bude schopna přijmout tvrdší sankce. Jak sem již napsal, zatím si jsou prohlášení a sankce EU Rusku k smíchu. A to doslova. A myslím si, že vím proč. Evropané jsou rozhořčeni nad ruským postupem, ale neukázali, že jsou ochotni něco o obětovat, aby skutečně Rusku uškodili. Proto nejsou vyhrůžky EU brány vážně. Teprve až ukážeme, že se nebojíme obětí, začne nás Rusko a Putin brát vážně. A buďme rádi, že ty oběti, co se po nás chtějí, nejsou oběti na našich životech, ale jen oběti ekonomické. Měli bychom se nad tím zamyslet. Lepší dnes přinášet ekonomické oběti než mít zítra válku nebo Rusy na hranicích.

Já opravdu nechci zase říkat "já vám to říkal".

Vyhledávání

Dnešní den v historii

26.dubna 1917 se konala v Prostějově hladová demonstrace, které se účastnilo okolo 8 000 dělníků konfekčního průmyslu. Rakousko-uherské úřady nechaly demonstraci krvavě potlačit vojskem, přičemž bylo zabito 23 lidí a téměř 40 jich bylo zraněno. V důsledku hladovění obyvatelstva a růstu cen se konala řada dalších demonstrací v českých městech: České Budějovice (22.-23. května), Brno, Nymburk, Náchod, Hlinsko, Ostrava (květen), Praha (30. května), Plzeň (27. června), Ostravsko (2.-8. července), Brno (1. srpna), Plzeň (7.-14. srpna).

26.dubna 1656 – Požár polského města Lešna, kde pobýval český učenec, spisovatel a filosof Jan Amos Komenský. Shořela tam velká část jeho práce, např. Tezaurus linguae Boemicae, na kterém pracoval čtyřicet let.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"