ZPRÁVY

Zveřejněno: 11. 3. 2014 20:59 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Ukrajinská krize: Vůdce vs politici

Rusko nyní funguje, jak nezastavitelný stroj, který čím dál tím více děsí, zatímco Západ se bojí a váhá.

Rusko je jak nezastavitelná mašina. Rusko dvacátého prvního století to nejsou žádné "mongolské hordy". Je to promyšlený dobře fungující mocenský stroj, který byl aktivován revolucí v Kyjevě jako nějaký stroj pomsty. Ruské kroky přicházejí jeden po druhém a nikdo netuší, kde se zastaví. Jen se nad tím dohadujeme. Není to žádný blitzkrieg, žádný vpád tanků do Evropy s následným koupáním se ruských motostřelců ve vodách Atlantiku. Je to pomalé, ale je to setsakramensky jisté a promyšlené. A efektivní.

Neoznačené jednotky vstoupil na Krym a v podstatě bez boje a násilí jej urvaly Ukrajině a zabezpečily proti jeho získání zpět. Rusové na Krymu jedou jak podle jízdního řádu směrem ke spojení s Ruskem. Mezitím Rusko dál hrozí svou loutkou Janukovičem. Ruská vojska se shromažďují na Ukrajinských hranicích. Rusové na Ukrajině zvyšují napětí. Rusko klidně může vtrhnout na Ukrajinu a odtrhnout její východní část a nikdo je nezastaví. Rusko klidně může dobýt Kyjev. Janukovič slibuje, že se vrátí. Rusko klidně může obsadit celou Ukrajinu a nikdo mu v tom nezabrání. A Rusko může pokračovat nějakým způsobem dál v expanzi. Anebo nemusí. Může se zastavit už teď na Krymu, v Doněcku nebo v Kyjevě.

To vše je doprovázeno propagandou, informační válkou, pronášením nehorázných ruských pravd s vážnou tváří. Ta agresivní bohorovnost ruského je zaměřená do Ruska, aby si Rusové byli jistí svou pravdou a jako vedlejší efekt nalézá úrodné pole i v zahraničí. Podívejte se, čeho všeho jsou schopni vyplodit příznivci Ruska u nás. I tahle propagandistická mašinérie plná zpravodajských informací, profesionálních propagandistů i užitečných dobrovolníků je součástí tohoto ruského stroje. 

Ale jedno je naprosto evidentní. Kde se Rusko zastaví, rozhodne ono samo. Nerozhodne o tom ani Obama, ani Barroso a ani Rasmussen. Bude to Putin. Tato skutečnost je čím dál tím jasnější.

A víte proč? Protože se Západ shodl na tom, že politika, kterou Rusko v roce 2014 provádí je špatná, nemorální a nepřijatelná pro svět. A tím to skončilo. Ty sankce nebo hrozby těmito sankcemi nebo, co se to teď děje, je pro Rusko míň, než je pro slona štípnutí komárem. Po několika dnech se to jasně ukazuje. A EU by už neměl jen hrozit dalšími sankcemi. Měla by je přijmout. Ale hned ne za několik dní, ale ne zítra, dnes… Američtí politici by měli přestat hrozit a zároveň se hádat, co podniknou. Jestli obnovit nebo neobnovit projekt radaru. Jestli  nás zásobovat pryskyřičným plynem nebo ne, ale měli by zaujmout rozhodné stanovisko. Obama si řekl svoje, ale teď taky pasivně čeká a s ním celé USA, NATO a Západ. To je to nejhorší. Západ váhá. Západ čeká. Iniciativu má Rusko. Západ je o několik kroků za ním. Rusko něco udělá, západ se sejde, prodiskutuje a uzavře nějaký kompromis. Ano shoda a kompromis je síla Západu, ale teď už na dohady fakt není čas. Tento týden měl Západ ukázat sílu, aby si Rusko rozmyslelo nevratné korky, které hodlá příští týden udělat. Teď, dnes je na to ta správná doba. Zítra bude pozdě.

Ale momentálně Západ nedělá nic. Bohužel. A situace se dál vyhrotí. Jsem zvědav, jak daleko to musí zajít, aby se Západ konečně vzpamatoval. Roman Joch připomíná Carterovský obrat. Jimmy Carter, demokratický, v postatě levicový prezident byl zvolen jako reakce na válku ve Vietnamu, stejně jako byl Obama zvolen jako reakce na válku v Iráku. Carter chtěl ukázat SSSR vlídnou tvář a to vtrhlo do Afghánistánu. Obama se léta snažil o restart s Ruskem. Ustoupil, kde se dalo a stáhnul tolik vojáku, kolik šlo a odkud to šlo a jasně změnil image USA ze siláka na ustupujícího zbabělce. A získal tím akorát to, že už se ho Putin nebojí.
Roman Joch doufá, že Obama prodělá takový obrat jako Carter, který se po invazi v Afghánistánu stal tvrdým odpůrcem SSSR. Joch i například třeba Karel Pacner si myslí, že Obama takový obrat neprodělá, že si budeme muset počkat na nového amerického prezidenta. Jenže to je strašně dlouho. Vzhledem k tomu, co se děje teď.

A to mluvím jen o USA. Je marné mluvit o EU, Německu, Británii, či Francii, které jsou několikanásobně méně razantní slabší než USA.

Rusko má zřetelně navrch. A víte proč? Protože Rusko má vůdce. A nemylte se. Nevolám po likvidaci demokracie  a vládě silného vůdce. I demokracie, i republika má  vůdce. Churchill, De Gaulle, Adenauer, Kennedy, Reagan, Thatcherová, Kohl, Bush… Bushem to skončilo a začala éra Obamy a jemu podobných. Marketingových produktů, rétorů a konzumentů údajů o veřejném mínění.

Rusko má navrch, protože Rusko má vůdce. Západ má jen politiky.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"