ZPRÁVY

Zveřejněno: 17. 3. 2014 19:21 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Rudé bundy

Co prosazují obhájci Ruska. Jak by to mohlo vypadat v Česku, kdyby se splnily jejich sny a jak by se do toho mohli zapojit.

Doufám, že si toho čtenáři taky všimli. Mluvím o tzv. demonstrantech, kteří o víkendu demonstrovali na podporu Putina v Moskvě. Bylo to takové spontánní. Perfektně vyrovnané pluky lidí v červených bundách pochodovali spořádaně a disciplinovaně, mimochodem i pod vlajkami se srpy a kladivy a dokonce pod syrskými vlajkami a portréty damašského řezníka Asada.

Nepřipomíná Vám to něco? Ptám se už asi při páté příležitosti. Je srovnávání Putina s Hitlerem přehnané? Vždyť se taky jedná o nacionalismus. Ale zůstaňme u vnějších znaků. Nacisté taky rádi barevné uniformy. Hnědokošiláči. Černkošiláči. Soudruzi si na uniformy moc nepotrpěli, protože nechtěli vypadat jako oni. Ale třeba v Číně se tím velký kormidelník tak netrápil a museli tam nosit ty montérky, nebo co to bylo.

A organizovaně spontánní příznivci Putina zase nosí červené bundy. Je to děsivé pozorovat něco takého. Člověk si díky tomu uvědomí, jak je ruská vnitropolitická situace perverzní a uvědomuje si jaké má štěstí, že žije v té části světa, kde se tyto věci nedějí. Jasně to ukazuje, jak srovnání Ruska se Západem absurdní. Jak je vyzdvihování Ruska nad Západ, nad demokracii a svobodu, kterou tady máme nesmyslné.

Copak EU nebo NATO organizuje takové pochody a mají své pouliční rváče, kteří v jednotných uniformách zpívají Ódu na radost? Pochodují snad američtí republikáni po ulicích Washingtonu se zaťatými pěstmi? Nechápu, jak někdo může najít v sobě tolik ignorace, aby si vůbec dovolil srovnávat Západ s Ruskem.

Myslím, že za to připomenutí, co je svoboda a jaké máme štěstí, že ji máme, musíme být Putinovi vděčni. Ono se to v té české všednosti ztrácí. To máte pořád vnitropolitické problémy, půtky stran, korupce, populisté, rasové problémy… A teď ještě do toho ta špatná ekonomika a každodenní život, strach o práci, starosti… Ale pak přijde Putin a člověk si uvědomí, že máme štěstí, že se máme dobře, že máme svobodu a žijeme důstojně.

Nevěřím, že  bychom si to někdy nechali znova vzít. Že bychom se vydali směrem, který by, skonči tak, že by po Letenské pláni pochodovaly červené bundy. Je to nesmyslná, absurdní představa. Posuďte sami.

Na Letné stojí tribuna  a na ní hrdě kynou vzorně srovnaným červeným šikům Václav Klaus, Tomio Okamura, Milan Šarapatka, Jan Mládek a další představitelé bývalých stran ČSSD, Úsvit, KSČM, nacionalističtí konzervativci a aktivisté bojující za křesťanské hodnoty. Možná byste si dovedli představit jiné složení tribuny nebo jiné pořadí čelných představitelů. Nechám to na vaší fantazii. (Berte to jako případný návrh k diskuzi za článkem) Důležité je, že už jsou všichni členy jedné strany- Jednotné Česko a že s nimi stojí Ruský velvyslanec. No, i když to je možná  naivní představa, protože svůj politický systém zaváděl SSSR, kdežto Rusko rovnou anektuje. 

No každopádně pod tribunou pochodují červené bundy. A v prvních řadách pochodujících se dají rozeznat obličeje lidí, kteří byli známí například z internetových blogů. Z dob kdy plamenně bojovali buď za Rusko, nebo jeho největším nepřátelům- evropské integraci, americkému imperialismu a kapitalistickým zbrojařům. Tak se tedy konečně dočkali. Ráj na zemi konečně nastal. Ochránci křesťanské morálky, bojovníci proti homosexualismu, přistěhovalcům a cikánům v míru a souladu pochodují společně s bojovníky proti imperialismu, zastánci sociální spravedlnosti a dotovaného zdravotnictví z bývalých KSČM a to všechno pod prapory Ruska, srpu a kladiva a portréty nějakého dalšího řezníka z nějaké rozvojové země.

Že to je fantasmagorie? To mě nepovídejte. Já přece dělám všechno proto, aby se to nestalo.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...