ZPRÁVY

Zveřejněno: 20. 3. 2014 19:25 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Ruský svět, ukrajinská realita a sankce

Rusko pro nás připravuje "ruský svět" a každý den ukazuje, jak by měl vypadat. Ukrajinci konečně pochopili co má cenu a začínají konat. A na Západě vidím malou jiskřičku naděje, která přichází překvapivě z Německa.

Ruské nacionalistické dšení nezná mezí. Chvíli nám bude trvat, než si zase zvykneme na tu ruskou nafoukanost, nabubřelost a velkolepost, kterou známe z dob SSSR. A zvykneme si. Západ už to jednou přežil a přežije to po druhé. A uměl  s tím zpracovat. Západní pop kultura byla plná tupých Rusů, kteří tvořili báječné záporné hrdiny. A na východě zase bylo plno supermanství sovětského člověka.

Rusové teď nadšeně překreslují mapy, představují si jaderné hřiby nad Washingtonem a nadšeně rýsují svůj "nový svět". Mluví o nové "ruské civilizaci." Není to nic nového. Takhle poznáte ty zlé hochy. Jim nestačí říkat, bezva, štípli jsme vám poloostrov, tak pukněte vzteky. Oni to vždy berou jako začátek jejich světového tažení. Začátek Třetí říše. Začátek Asijské zóny rozkvětu (tu plánovali Japonci). Tábor míru a socialismu. Světový chalifát. No a teď mu máme další nápad- Ruskou civilizaci. Mimochodem nezdá se Vám, že těch nápadu na Nový svět v posledních desetiletích je opravdu přehnaně moc? Mě to od druhé světové války vychází v průměru každý nový svět co 15 let.

Jak má taková ruská civilizace vypadat můžeme každý den vidět v televizi. Žádna lež ji není dost nestoudná. Všechno se řeší s pozice bezohledného a drzého nátlaku. Jakákoliv metoda, která vede k úspěchu je přípustná.

Například dnes se rusové vrhli na Ukrajinské základny na Krymu. Já jim opravdu nemůžu upřít chytrost. Já začínám dávat za pravdu těm, co říkají, že Rusko jede podle předem připraveného plánu a že čekalo jen na nějakou záminku. Myslím si, že plány expanze už muselo mít zpracovány na léta dopředu, což je  děsivé, protože Západ proti tomu žádné plány nemá. Rusko je mašina na expanzi. Vzpomeňte, jak se jim podařilo Gruzii vmanévrovat do války a porazit ji. Jak to bylo chytré a jak to bylo efektivní. A podívejte se na ten strojově přesný a promyšlený postup na Krymu. Když nad tím uvažujeme, jde z toho opravdu strach. To není možné, aby se to všechno neplánovalo na dlouhé roky dopředu.

Ale vraťme se k těm základnám. Člověk by čekal, že na ně rusové zaútočí s plnou silou, ale neudělali to. Nedali ukrajinské armádě šanci na hrdinnou obranu, aby statečná obrana  základny do posledního muže ala Westerplate vstoupila do dějin. Opravdu neudělali nic hloupého. Poslali na základny hordy civilistů a Ukrajinci tak měli jen dvě možnosti. Buď je zmasakrovat a vyvolat tak okamžitou "spravedlivou" reakci opodál stojících ruských jednotek nebo se vzdát. Opravdu chytré.

Ale spravedlivým přírodním zákonem, že ten kdo dostava po držce pořád dokola se dřív nebo později začne učit rvát. A zdá se, že to Ukrajina už začíná chápat. Podle aktuálních zpráv rozhodla o stažení svých vojsk s Krymu. Ano, Ukrajina Krym vzdává. Rétoricky ne, ale reálně ano. Ono to totiž jinak ani nejde. Místo toho Ukrajina začíná chápat, že se musí soustředit na jiné věci. Konsolidovat zemi, zajistit východ, neutralizovat extrémisty na všech stranách a začít budovat spojenectví se západem a vzdalovat se Rusku.

Ukrajina vystupuje ze Společenství nezávislých států, mobilizuje, zavadí víza proti Rusům a připravuje cvičení s vojsky USA a Británii. Tak to má být. A pár dní bude podepsaná asociační dohoda s EU a to bude pro Ukrajinu velké zadostiučinění po tom všem. Dojde ke skutečným volbám a pak se bude Ukrajina navzdory dnešním prohlášením snažit vstoupit do NATO. Měli bychom být maximálně nápomocni tomu všemu.

Západ, Evropa a USA útočí na Rusko stále jen slovně, ale možná že není vše ztraceno. Možná, že jsou jen trochu v šoku a až se vzpamatují, začnou konečně konat. Možná už se Západ konečně dostává ke zdi, k linii za kterou už jít nemůže. Co mě vede k této optimistické vizi? Taková drobná zpráva. Německo stavělo v Rusku výcvikové centru pro tamní armádu. A Německo, budiž mu věčná sláva, se rozhodlo kontrakt zrušit. Přestože přijde o kontrakt v hodnotě 3,3 miliardy korun.

To je zpráva, na kterou jsme čekali. Německo, které bylo považováno za spíše vlažné v odporu proti Putinovi, jako první západní země dokázalo, že je ochotno zasáhnout proti Rusku, i když jej to bude něco stát. Nevím, co na to řekne Sobotka se svými pracovními místy a exportní ekonomikou.

Jestli začnou všechny západní země pracovat proti Rusu a hlavně jestli mu ukážeme, že jsme ochotni se proti němu postavit a hlavně něco obětovat, tak nás začne brát vážně.

To není o tom, že musíme zabránit tomu, aby nás postup proti Rusku poškodil. Naopak mu musíme taková opatření přijmout. Taková, která nás poškodí. Jedině tak nás budou brát vážně.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"