ZPRÁVY

Zveřejněno: 20. 3. 2014 19:25 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Za co jsem vděčný Putinovi

Deset věcí, za které jsem vděčný Putinovi. Bylo by lepší, kdybych mu nemusel být vděčný, ale když už se to stalo, je třeba být pozitivní.

Ano, možná byste to ode mě nečekali, ale považuji se za Putinova dlužníka a jsem mu vděčný. Za co?

Jsem vděčný Putinovi za to, že se mé všední starosti v práci i v životě zdají zase o něco menší a hledím na ně s větším nadhledem, když vidím, co se děje ve světě. Je to návrat takové té n studené války. Možná si ji někteří z vás pamatují. Proč si dělat starosti, když nakonec stejně někdo zmáčkne červený knoflík, se říkalo. Já si zase říkám, nač si dělat starosti, když nikdo neví, co bude za rok, za 2, za 5 let nebo za deset?

Jsem vděčný Putinovi za to, že přestávám být takovým exotem, jakým jsem dosud byl. Najde se jistě dost lidí, kteří potvrdí, že za poslední léta se mé názory příliš neměnní. Že nepřevlékám kabát a stojím si za svým. V minulosti jsem však byl se svým postojem ojedinělým, protože většina lidí nevnímala vnější nebezpečí, které se zdálo chimérické, ale nyní je reálné a před kterým jsem varoval. Díky Putinovi jsem se z příslušníka divné menšiny stal příslušníkem názorové většiny a za ty léta, kdy jsem stál "proti všem" si nový pocit sounáležitosti hodlám vychutnat. Ať si pocit exotismu užijí názoroví oponenti. Přeju jim to. Je to zdravé.

Jsem vděčný Putinovi za argumenty, které mi dal. To souvisí s tím exotismem. Ještě loni se obtížně poukazovalo na to, jak Rusko škodí světu, protože to dělalo nenápadně. Nyní je to mnohem jednodušší. Předtím hrozbu Ruska vidělo málo lidí, dnes jich je většina. Za to by se slušelo Valdimíru Vladimiroviči poděkovat.

Jsme vděčný Putinovi za to, že mi tedy dal za pravdu. Že se nemusím stydět, že by má varování před Ruskem byla přehnaná. Že bych byl rusofob. Nejsem. Měl bych být smutný s toho, že se mé obavy splnili, ale já chci být teď pozitivní a z pozitivního hlediska jsem Putinovi vděčný za to, že se má tušení potvrdila. Že mohu říct "já vám to říkal".

Jsem vděčný Putinovi za to, že takříkajíc zjednodušil hru. Víte jak se říkalo po skončení studené války, že zmizel jasně daný nepřítel? Tak je zpátky. Ano jsou tady teroristé a islamisté, ale ti jsou, jak jsem již psal, vzdálení a nemají takové možnosti. Teď máme hrozbu prakticky za humny. Jediné za co může být vděční je, že nám ta hrozba hrozí více než bezprostředně.

Jsem Putinovi vděčný zato, že si mohu oddechnout, jaké mám štěstí, že žiju v Česku, kde jeho chapadla nemají takový vliv, jak blíže na východ. Mohu si oddechnout a být hrdý na vývoj, který jsme ušli od sovětského satelitu do tábora odpůrců Putinovy politiky. Je to sice vratké, ale jsme proti němu několikanásobně mezinárodně jištění. Lepší než nic.

Jsem Putinovi vděčný za to probuzení a semknutí na Západě proti němu. Možná na to nevěříte, ale je jasné, že Západ od přírody nebude takový, jako je dnes Rusko, že bude 80% lidí podporovat své politiky nebo mávat na náměstích vlajkami EU a NATO a oslavovat každé politické a vojenské vítězství. To je ale přirození, západní a vlastně je to dobře. Ale na to jak je Západ heterogenní a chaotický, což některým vadí, ale já si myslím, že to je právě na něm to krásné, je nyní podstatná část veřejného mínění sjednocena proti Rusku. Putin nás stmeluje.

Jsem Putinovi vděčný za to, že nás nejen stmeluje, ale i aktivizuje. Lidé, kteří nečetli zprávy ze zahraničí, je najednou čtou. Lidé, kteří se nezajímali o mezinárodní politiku, se najednou zajímají. Lidé, kteří se jen zajímali, začínají projevovat svůj názor a lidé, kteří projevovali svůj názor, začínají být aktivní. Ještě to nevíme, ale na Západě se ten mění atmosféra, která  může vynést do politiky zpátky výrazné politické, odvážné a vizionářské osobnosti a smete současnou vlnu politiků, kteří se řídí jen svou oblíbeností.

Jsem Putinovi vděčný i za to, že alespoň pro mě se vyjasnilo české politické spektrum. A myslím, že i pro ostatní lidi. Že mnohým lidem připomnělo, že komunisté nejsou jen exoti z minulosti. Že ve vládních stranách ČSSD a ANO jsou lidé, kteří jsou schopni spolupracovat s Putinovým Ruskem. (Dovedete si představit, že by nějaký americký senátor nebo britský poslanec legitimizoval volební frašku v SSSR?). Že už je jasný, proč je Václav Klaus a jeho myšlenkoví zastánci morálně nepřijatelná část politického spektra.

Zkrátka a dobře jsem Putinovi vděčný za to, že ukázal co je zač. Co je zač jeho Rusko. Dneska jsem celý den četl o tom, jak nacionalističtí rusové jásají nad ukradením Krymu a mluví o novém světovém pořádku a o tom jak bude vypadat "Ruský svět." Jsem Putinovi vděčný, že nám to ukázal, jak jeho svět vypadá.

Vladimíre Vladimiroviči, díky.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

16.dubna 1941 Čtyři britské torpédoborce zničili v bitvě u Kerkenny konvoj osy skládající se ze tří italských torpédoborců a čtyř německých a jedné italské dopravní lodě. Na palubách lodí se nacházelo 3000 vojáků a zásoby pro jednotky v Africe. V bitvě byly potopeny všechny lodě osy a jeden britský torpédoborec.

16.dubna 1632 – Bitva na Lechu (Třicetiletá válka – Švédská válka). Švédský král Gustav Adolf se svými spojenci Braniborskem a Saskem zahájil tzv. Švédskou válku, která probíhala v letech 1630-1635. V roce 1630 obsadil pomořanské přístavy a o rok později si vítězstvím v bitvách u Breitenfeldu (17.9.1631), na Lechu a u Lützenu (16.11.1632) získal přístup do habsburské říše. V bitvě u Lützenu však Gustav Adolf padl a jeho nástupce se již nedokázal udržet. Byl drtivě poražen v bitvě u Nördlinegenu (5.-6.9.1634) a vítězství Habsburků vedlo k mírovému řešení. O rok později (?19.5. 1635) se ale do toho vložila Francie a válka opět vypukla.

16.dubna 1939 vznikl v Londýně Československý výbor ve Velké Británii.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"