ZPRÁVY

Zveřejněno: 21. 4. 2014 19:52 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Jak porazit Putina

Skutečný návod zná spousta lidí a je poměrně jednoduchý. Není to nic nemožného a nereálného. Schází k tomu jen jediná věc - odvaha.

Ve středu dne 16. 4. 2014 jsem se zúčastnil Liberálního fóra na pražské Kampě na téma "Rusko a ztráta evropské bezpečnosti". Liberální fórum je diskusní platforma při Liberálně ekologické straně založena Michalem Horáčkem.

Hosty tohoto fóra byli Luboš Dobrovský, bývalý ministr obrany, Martin Bursík, předseda strany LES, novináři Petra Procházková a Libor Dvořák, politolog Josef Mlejnek, hudebník a bývalý politik Michael Kocáb a bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář. Mezi organizátory a publikem jsem zaznamenal přítomnost političky Kateřiny Jacques, dokumentaristky Olgy Sommerové, expolitika Jana Rumla a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a mnohých dalších…

Z médií to vypadá, jakoby  nikdo nevěděl co s Putinem a co s Ruskem, jak to východní šílenství zastavit a zdá se, že jsou západní politici bezradní. Mohu odpovědně konstatovat, že tomu tak úplně není. Jsou lidé a není to jistě náhoda, že se sešli právě na tomto fóru, kteří mají zcela jasný a hlavně podložený názor, co dělat proti Rusku.

Je to poměrně jednoduché. Z projevů a diskusních příspěvku zúčastněných jsem složil následující návod.

Jediným způsoben, jak odstrašit Putinův režim je najít způsob, jak snížit podporu bohatých Rusů režimu.1 Jak toho dosáhnout? Poměrně snadno. I když se teď mluví o síle Ruska, skutečnost je taková, že USA a EU mají dohromady 17x (!) silnější politiku než Rusko. USA a EU mohou Rusku přidělit úděl čínské benzínové pumpy.2 Putin nyní neharaší jadernými zbraněmi jako SSSR, ale haraší plynem. Pokud to Západ pochopí a bude koordinovat své úsilí, dostane Rusko rychle do ekonomických problémů. Celkové ruské příjmy jsou ze 2/3 (!) tvořeny příjmy z prodeje ropy a plynu. Naproti tomu Evropa odebírá z Ruska 24% spotřeby svého plynu. Nejdůležitější je nyní pro Evropu vymanit se ze závislosti na ruském plynu.3

Vojenské odstrašení Ruska je důležité, ale Rusko porazíme jen uplatněním opravdu významných sankcí.1 Proč? Protože pokud přestaneme odebírat ruské suroviny, bude na tom Rusko špatně. Položí jej to. Vrátí se do ekonomické chudoby devadesátých let. A to je pro Rusy absolutně nepředstavitelné. Již se nechtějí mít špatně, zvláště když už to nedávno zažili. V Rusku je nyní hodně bohatých lidí, kteří si prostě nechtějí utahovat opasky.4 Rusové konečně žijí v materiálně nejbohatší době a už si nechtějí vracet do chudoby.2

Sankce proti Rusku, odběru plynu by se dalo přijmout okamžitě, zvláště teď na jaře, kdy se Evropa bez ruského plynu v podstatě objede. Stále čím dál tím více zemí se zbavuje závislosti na Ruském plynu. Litva staví plovoucí terminál s všeříkajícím názvem "Independence". Maďarsko buduje plynovod z Řecka přes Srbsko. Evropa by to bez ruského plynu ustála. 3

Nejsou tyto argumenty jasné a logické? Dle mého názoru jsou. Ale jak říká Luboš Dobrovský, s největší pravděpodobností nebudou uskutečněny, protože nám politici typu pana Sobotky straší dalšími čtyřiceti tisíci nezaměstnanými, což je nesmysl. Protože je nad lidské síly přesvědčit naše politiky, aby začali společně s Polskem přesvědčovat Evropu a USA o nutnosti skutečně účinných sankcí. Protože tady máme všechny ty Klause a Kellery, kteří se budou bránit větší spolupráci v EU a spolupráci mezi EU a USA.

A já dodávám, že je to rovněž politicky neprůchodné, protože my Evropané nejsme připraveni na tuto oběť, kterou bychom v EU vydrželi, kdežto v Rusku by ji nevydrželi. Abyste si dovedli představit, co by to obnášelo, tak to na fóru taky zaznělo, již nevím od koho přesně. Například benzín by stal nějakou dobu 50 Kč za litr. Takže celý ten dobrý nápad se sankcemi je politicky neprůchodný.

Bohužel jedinou alternativou takovýchto to sankcí je zbrojení a případně i válka. A to může být horší než benzín za 50 Kč.

Jsme obviňován, že chci válku a zbrojení. Nechci. Jen vidím realitu takovou, jaká je. Jestli proti Rusku nepřitvrdíme, tak se zbrojení a zřejmě i války dočkáme. Ten kdo se zajímá o dějiny, to dobře ví. Již jsme žádnou válku nezažili sedmdesát let. Z hlediska dějin to je nenormální situace, jako letošní zima. Až budou v Evropě vybuchovat bomby, bude z hlediska dějin všechno tak, jak má být.

Jestli se vám to nelíbí, tak vězte, že se tomu dá zabránit. Ale vy, milí čtenáři tomu zabránit nechcete. Zaplatíme za to všichni.

citáty:

1-Luboš Dobrovský

2-Libor Dvořák

3-Martin Bursík

4-Petra Procházková

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...