ZPRÁVY

Zveřejněno: 8. 5. 2014 20:34 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Co mají společného Ukrajina a Vietnam?

Jak to bylo s krymským referendem a další fámy, bizarnosti a informace z Ukrajinské krize, která není jediná na světě. 

Pravda pomalu začíná vyplouvat na povrch. Každému rozumně uvažujícímu člověku muselo být jasné, že Krymské referendum byla fraška. V této souvislosti mě tak napadlo, jestli nechce náhodou poslanec Šarapatka z Úsvitu jet do Doněcka opět dohlížet na referendum, když je takovým fanouškem ruské přímé demokracie. Domnívám se, že tomu tak není, protože v Doněcku to nebude v neděli žádná legrace. To je jisté.

Ale vraťme se ke krymské frašce. 80% účast a 97% hlásilo Rusko. Nikdo rozumný tomu nemohl věřit. A je vidět, že v Rusku jsou stále ještě nějací rozumní lidé. Kremelská rada pro lidská práva konstatovala, že účast na referendu na Krymu, mohlo pro připojení k Rusku hlasovat maximálně 25% obyvatel Krymu.  Výzkumy veřejné mínění ukazovaly podporu pro připojení před referendem maximálně 60% a najednou je 97% pro? To je divné, nemyslíte? Souhlasí to i s očitým svědectvím českých novinářů Roberta Mikoláše a Martina Dorazíma, kteří v době referenda pobývali na Krymu a nemohli najít nikoho, kdo by s připojením k Rusku souhlasil.

 Tak se dělají referenda v Rusku.

Samozřejmě i na druhé straně není vždy krystalická pravda. Ale zatímco ruskou propagandu vykonává armáda najatých novinářů na Ukrajině se spíš šíří fámy a nepotvrzené zprávy, které by se daly připsat spíše přirozené lidové tvořivosti.  A tak včera polský tisk hromadně mluvil o tom, že se ukrajinským vojáků podařilo povstalcům zabavit radioaktivní materiálu pro výrobu špinavé atomové bomby, což si myslím, že je docela úlet. To by Putin nedovolil.

 Další zpráva je zřejmě pravdivá, i když zní neuvěřitelně. Ukrajinské armádě se podařilo zabavit povstalcům obrněný vlak. Měl být vyroben z normálních vagonů, kde měly být vyvrtány střílny. Zajímavé a bizarní. Ale Rusko má v nasazení obrněných vlaků historickou tradici. Naši legionáři vyprávěli. A když mohou v Afghánistánu používat koně, proč by nemohli na Ukrajině používat obrněné vlaky.

 Ale vraťme se od bulváru k seriozní politice. Zřejmě budu nucen v každém svém článku Vladimíru Putinovi děkovat. Ani dnešek nebude výjimkou. Vypadá to, že jeho jasnozřivá politika přece jen povede k posílení NATO v našem regionu. NATO o tom vážně uvažuje a zdá se, že uvažuje o tom, aby to bylo natrvalo. Další dlouhodobý strategický krok, který zvyšuje cenu za Krym.

 Rusové zase chtějí posílit Černomořskou flotilu, jejíž hlavní základna je na Krymu. Dostane nové lodě a ponorky.  V Černém moři bude za chvíli těsno.

 Ukrajinská krize je velmi blízkou a velmi nebezpečnou situací pro naši zem, ale neměli bychom zapomínat ani na zbytek světa. Protože nás může ovlivnit absolutně vše. V současnosti je taky důležité, na kterou stranu se připojí Čína. Čína totiž není nijak extrémně pevný ruský spojenec a chvílí se zdá, že by se mohla k Rusku, ale jsou zase náznaky, že by mohla být proti němu. Čína prostě lavíruje. Ale incidenty, jako se odehrál včera, přiklánějí Čínu více k Rusku. Co se stalo? V Jihočínském moři došlo k incidentu u čínské vrtné plošiny, která byla umístěna do sporné oblasti o které se Čína pře s Vietnamem.  Čínské a Vietnamské lodě do sebe vrážely a stříkaly na sebe z vodních děl. Zatím.  Není to první, ani poslední takový incident. Nevraživost mezi Vietnamem a Čínou roste. Je známo, že válka s USA byla pro dějiny Vietnamu pouze taková divná epizoda, kdežto tisícileté nepřátelství s Čínou je normální stav.

 Vietnam proto buduje spojenectví s USA. A Obama, který nerad zasahuje v Evropě a na Blízkém východě, ale je celý žhavý do Asie na to slyší.  Představa další Vietnamské války, které by se účastnily USA jako spojenci, nikoliv nepřítel Vietnamců se může zdát přitažená za vlasy. Ale to se dnešní situace na Ukrajině ještě loni zdála taky.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...