ZPRÁVY

Zveřejněno: 29. 5. 2014 14:37 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Debata o euroskepticismu a obranných rozpočtech

Německý ministr financí se pustil do Le Penovců. Lidem lhostejní nezůstanou. Budou s nimi naši Svobodní spolupracovat?

Nejprve německý ministr financí. Minule jsem kritizoval jeho vstřícné výroky vůči Rusku. Nyní jsem si uvědomil, že jsem ho před týdny chválil za jeho srovnání Putina s Hitlerem. A musím říct, že i jeho poslední výrok na adresu francouzských Le Penovců, že čtvrtina Francie zvolila fašisty, se zdá jako pravdivý.

Je to snad německý Zeman, který neví, co říká a každý den tvrdí opak včerejšku? Myslím si, že ne. Je těžké být druhým Zemanem. Myslím si, že jeho výroky mají logiku. Když je shrneme, zní to asi tak: Putin je jako Hitler a francouzští nacionalisté jsou fašisti, ale nebudeme s tím nic dělat, nebudeme nikoho provokovat. Můj názor na pana ministra může tedy stabilní. Typický představitel appeasementu EU. Má sice ostré hlášky, ale jakékoliv kroky odmítá. Myslím, že by to mohl dost dobře i český politik. Ví, kde je zlo, ale nehodlá jej „provokovat“.  To je možná ještě horší než kdyby považoval Putina za „nejlepšího současného politika“ a Le Penovce za „racionální vlastence“.

Je spousty lidí, kteří s takovým vývojem nehodlají nic dělat a je spousty lidí, kteří hodlají. V Bruselu se konala před sídlem EU demonstrace proti Le Penovcům a musela zasahovat policie. Ta demonstrace je mi sympatická. Nesnáším nácky, ať jsou v bomberech nebo v oblecích.

V této souvislosti se předseda našich svobodných Mach měl vyjádřit v tom smyslu, že nehodlá spolupracovat v Europarlamentu s nacionalisty a měl kritizovat ruský postup na Krymu. Takovýto vývoj vítám. Můj odpor vůči Svobodným není osobní ani iracionální a jsem kdykoliv jej připraven jej zmírnit. Doufám, že lidé jako já budou poctivě sledovat, jestli jsou Svobodní strana antiunijní nebo strana antievropská, protože v tom je rozdíl. Se stranou antiunijní lze polemizovat a vést kultivovanou debatu, protože její názor je legitimní a racionální. I když s ním nesouhlasím. Se stranou antievropskou je potřeba bojovat.

 Celý tento článek jsem však začal nejen psaním o euroskepticích, o kterých se obávám, že se stanou přirozenými Putinovými spojenci, ale i o neochotě třeba Německa navýšit obranný rozpočet. V tom si můžeme gratulovat, protože v neochotě cokoliv podniknout jsme stejná západní země jako Německo.

Ostudný Sobotkův návrh na symbolické navršování obranného rozpočtu právem rozezlil opozici. Jak píše Idnes, ony slavnostní dohody, o kterých jsem psal taky, že se téměř všechny strany ve světle krize na Ukrajině slavnostně zavázaly na zvyšování obranného rozpočtu, berou za své.

Exministr obrany Vondra označil postoj ČSSD k rozpočtu na obranu za poraženecký a naznačuje něco jako zradu, protože ČSSD nejprve naznačovala mnohem dramatičtější zvýšení rozpočtu a nyní svůj názor rychle a dramaticky změnila.

Stejná slova zvolil i Schwarzenberg. Označil návrhy ČSSD za poraženecké, automaticky předpokládající nedodržení našich mezinárodních závazků vůči NATO a za hazard s bezpečností země.

 Má pravdu.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

17.dubna 1711 zemřel Josef I. Habsburský, český král v letech 1690-1711

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"