ZPRÁVY

Zveřejněno: 4. 4. 2014 18:54 Napsal Andrea Kostlánová
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Putin usiluje o rozpad NATO, a hrozí represáliemi svým kritikům

1.2.014 v Mnichově se gen.tajemník NATO Rasmussen a ministr zahraničí Lavrov do krve pohádali ohledně budoucího postavení Ukrajiny, kdy Rasmussen trval na tom, že se Ukrajina musí sama rozhodnout o své budoucnosti, a zalitoval, že Gruzii a Ukrajině nebyl udělen Akční plán členství/MAP na zasedání NATO v 12/08 v Bukurešti … Rozčilený Lavrov na to odpověděl, že „ se Západ silně vměšuje do vnitřních věcí Ukrajiny „ , třebaže se do vnitřních věcí Ukrajiny právě „ vmísil“ sám.      

Rasmussen v Mnichově řekl, že „ NATO a RF navzdory svému strategickému  partnerství nespolupracují tak, jak by měly a mohly, a že je NATO znepokojeno ruskou propagandou zacílenou na protiraketový systém NATO „ …

Rasmussen také naznačil, že by se do NATO mělo více začlenit Německo, aby se NATO na BER mohlo spolehnout, ale to od Berlína NATO očekávat nemůže ( podle rozhodnutí Ústavního soudu z roku 94 rozmístění německých sil v cizině schvaluje Bundestag, což se velení NATO nelíbí – Bundestag může rozhodnutí NATO vetovat ) …

Proti intenzívnější spolupráci s NATO je mj. od roku 05 lukrativně placený a dekorativní zaměstnanec správní rady Gazpromu bývalý kancléř Schröder, jenž Putinovi veřejně odsouhlasil zábor Krymu, což Merkelová označila za hanebnost.

18.3.014 po zuby ozbrojení Rusové v kuklách s odstřelovačskými puškami se zaměřovacím dalekohledem a tlumičem zatýkali ukrajinské důstojníky, a odebírali jim veškeré doklady.

V době, kdy Rusové sledovali Putinovu TV vysílající slavnostní ceremonii nezákonného připojení Krymu k RF, byl jeden ukrajinský důstojník při útoku ruských vojáků na základnu zabit, dva postřeleni.

Kdo střílel, není jasné, ale šlo o odstřelovače ze střechy sousední budovy.

Krymská policie tvrdila, že byl zabit i jeden příslušník krymské domobrany, jak tvrdil jistý muž, jenž se prohlásil za jeho tchána.

Kdyby tomu tak bylo, musel by dotyčný odstřelovač vystřelit dvěma směry.

Teprve tehdy dostali jen lehce vyzbrojení ukrajinští vojáci, rukojmí ruské armády, povolení použít na svoji obranu a na obranu civilistů zbraň.

Ruští vojáci zabírali ukrajinské základny schovaní v davu civilistů ( !), většinou žen a náctiletých, což ukrajinským vojákům omezovalo prostor k manévrování .

Pasivita kyjevské vlády a stažení ukrajinských vojáků z Krymu bylo skupinami Euromajdanu vnímáno jako zrada vlasti, třebaže ukrajinská kontrola nad Krymem byla po ruské invazi jen fiktivní.

Kyjevská vláda se zmohla jen na vytvoření Národní gardy, aby dostala pod kontrolu polovojenské milice, které začaly růst jako houby po dešti.

Šéf Pravého sektoru Dmitro Jaroš, veřejný nepřítel Kremlu číslo jedna ( a odpůrce vstupu do EU), se svými milicemi do Národní gardy nevstoupil, prozatímní vládě se nepodrobil ( jen Radě národní bezpečnosti), a organizuje na východě Ukrajiny vlastní jednotky.

Také pohrozil, že mj. v případě protiukrajinského paktu EU s RF vyhodí do povětří plynovodní sítˇ...

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk musel mít nervy ze železa, aby zamaskoval naprostou nemohoucnost Kyjeva.

K lidem na východní a jižní Ukrajině opožděně pronesl projev v ruštině o národní jednotě a usmíření, mluvil o decentralizaci země, o respektování kulturních a jazykových práv, vyloučil vstup Ukrajiny do NATO, ale oznámil, že Kyjev podepíše 21.3.014 asociační dohodu s EU, prozatím jen politického charakteru.

Víza pro Rusy budou stejně nutná po zavedení svobodné výměny zboží s EU.

Několik US senátorů tlačí na Bílý dům, aby zakázal jakékoliv obchodní transakce s ruskou společností Rosoboronexport, monopolním vývozcem ruských zbraní, která je hlavním dodavatelem zbraní Bašíra Asáda.

24.3.014 US Úřad pro průmysl a bezpečnost/BIS přestal vydávat povolení pro vývoz do RF výrobků a technologie dvojího užití, civilního a vojenského.

27.3.014 US zamini pozastavilo vývoz vojenské technologie do RF, a VS OSN týž den přijalo 100 hlasy proti 11 při 58 abstencích rezoluci, která odsoudila zorganizování nezákonného referenda na Krymu a jeho připojení k RF.

NATO k agresi Kremlu na Krymu zaujalo zdrženlivý postoj, Putin, jenž chce zabránit jakémukoliv sblížení Ukrajiny se Západem, používá dvojí taktiku – vytváří nestabilitu, aby NATO znervóznil, a současně zákulisní politikou členské státy NATO rozděluje.

V loděnicích Saint-Nazaire má 400 ruských důstojníků převzít první ze dvou útočných lodí třídy Mistral s bitevními vrtulníky na palubě pojmenovanou „Vladivostok“, vybavenou ultramoderními komunikačními a radarovými systémy.

Paříž/PAR, která jako prvý z členských států NATO ultramoderní útočnou vojenskou techniku Kremlu prodává, se musela zbláznit, od prodeje ji nezastavil ani zábor Krymu, ani Brusel, který tento prodej v době krize mezi NATO a Kremlem považuje za zradu ( i LON, který blokuje jakékoliv sankce, které by postihly ruské oligarchy usazené v City, přerušil s Kremlem vojenskou spolupráci) ...

Putin ji zcela jistě nepoužije ve Vladivostoku, jak tvrdí, spíše proti jižní Ukrajině, kde ji vyzkouší, aby ji mohl vrhnout do útoku proti pobaltským státům ...

PAR se vytáčí s tím, že útočnou lodˇ by Kremlu neprodala, jen kdyby došlo na sankce číslo tři, které Brusel prozatím vyloučil, zatímco Putin čeká na převzetí lodě, aby mohl v agresi pokračovat.

Kreml z celkové částky kontraktu 1.2 mld euro zaplatil již tři čtvrtě, a na této částce závisí přežití loděnic v Saint-Nazaire ( kontrakt zajištˇuje 1.000 pracovních míst po dobu 4 let ).

Prodeje se však bojí pobaltské země, proti prodeji lodě Mistral protestuje i Švédsko – nejen pobaltské země posílily svoji vojenskou spolupráci, ale i země visegrádské skupiny (PL,ČR,Slovensko a Madˇarsko ) – 16.3.014 rozhodly vytvořit společnou bojovou jednotku v rámci NATO.

Putin udeřil v době, kdy se US jednotky stahují do Asie, a pod pláštíkem OH v Soči, kdy lidé úder neočekávali.

Proto viceprezident Joseph Biden odjel do PL a pobaltských států, aby je ujistil, že „ členství v NATO znamená i US vojenskou ochranu “ , zatímco US angažmá při ochraně jiných evropských států se nezdá být na pořadu dne ...

Zástupci firmy Boeing nabídli Polsku/PL širokou vojenskou spolupráci ( pro léta 2022-30) , mj. nejmodernější stíhací letouny Advanced Super Hornet, tankovací KC-46A Pegasus, bitevní vrtulníky Apache a dopravní Chinook, protože PL chce vyřadit SU bombardovací a bitevní stíhačky Suchoje.

21.3.014 NATO ohlásilo manévry v PL, a US velvyslanec v PL připustil, že by Američané mohli na letecké základně Lask, kde přistálo 12 letounů F-16, zůstat i „ delší „ dobu, a stejně tak posílí ochranu vzdušného prostoru pobaltských států.

Na Ukrajině, nebude-li v té době již připojena k RF, by v létě měly proběhnout manévry Rapid Trident s účastí US,UK,CAN, německých, PL, R, BG jednotek.

Putin svojí agresí ze 8/08, které západní státy jen tiše přihlížely, a svým záborem Krymu, zablokoval západní strategii rozšiřování NATO v celém postsovětském prostoru.

NATO se bojí otevřeného konfliktu s Kremlem, proto západní vojenští experti sice přitakávají „ hlubší vojenské spolupráci s Gruzií a s Moldávií „ , ale způsobem vůči Kremlu „ co nejdecentnějším, aby tento při další agresi nepohltil celou Gruzii či prorumunskou Moldávii „ ...

Podněstří ruská armáda odtrhla od Moldávie v roce 92, a umístila na jeho území 1.500 vojáků z bývalé 14.SU armády, RF zde má největší zbrojní sklad granátů v Evropě.

Velitel SU 14.armády gen. Alexandr Lebedˇ tehdy k záboru Podněstří prohlásil : „ Nejprve jednáme, poté vysvětlujeme“ , Putin se od něho přiučil.

18.3.014 Putinova loutka Michail Burla, šéf parlamentu, ke znepokojení Bukurešti požádal o připojení k RF s tím, že v roce 06 v referendu se 97% obyvatel Podněstří vyslovilo pro vstup do RF ( referendum EU neuznala) ...

Podněstří má 550.000 obyvatel, třetina je rusofonní, třetina prorumunská, zbytek jsou Ukrajinci, Gagauzové, + turecká křestˇanská menšina.

Rogozin prohlásil, že se ruská vláda bude „ solidaritou s krajany z Podněstří zabývat na svém příštím zasedání 20.3.014 , a výhružně dodal, že pokud Moldávie podepíše asociační dohodu s EU, situace se pro krajany z Podněstří zhorší, a RF zasáhne“ ( Moldávie ji parafovala s Gruzií v 11/013 ) ...

EU 27.2.014 odhlasovala liberalizaci víz pro moldavské občany.

NATO bralo ohledy na Putinovy city již v 12/08, čímž jen zvýšilo jeho agresivní a expanzivní choutky ...

NATO stojí před historickou zkouškou – budˇ se Putinovi postaví, anebo jeho význam zanikne.

Uskupení 28 váhajících a nejednotných států nepředstavuje pro Putina žádnou hrozbu – NATO nemá žádnou strategii pro případ, že Putin vtrhne na východní Ukrajinu, nemá žádné plány, jen komicky tvrdí, že „ o protiruské strategii bude NATO jednat na svém dalším summitu „ ...

NATO prostě a jednoduše pohřbilo studenou válku příliš brzo, a tento nepružný kolos, kterému mj. chybí velká dopravní letadla, se dnes žalostně stahuje z Afghánistánu, jako svého času Rusko, které naopak dnes v Afghánistánu  boduje.

Navíc Putin tím, že ostentativně vůči Ukrajině porušil ruské garanční závazky z budapeštˇského memoranda z 12/94, významně povzbudil proliferující státy s Teheránem v čele, aby své jaderné programy ještě urychlily, a naopak, porušení ruských garancí zavazuje US + UK/Británii , aby Ukrajinu bránily, třebaže se nutně nezavázaly k vojenské obraně Ukrajiny.

Putin a nízké instinkty

Putin vyhlásil nic nechápajícímu Západu otevřenou válku.

Poté, co se Krym a Sevastopol staly 84. + 85. ruskou provincií, 18.3.014 Putin na Rudém náměstí v MOW slovně zaútočil proti Západu, a křičel :“ Jsme zase spolu! Sláva Velkému Rusku !“, a přirovnal zábor Krymu ke znovusjednocení Německa z roku 90 ...

Desetitisíce Rusů výskaly a mávaly nejrůznějšími prapory : carského Ruska, bolševického Ruska, současného Ruska, ale mávaly i praporem zcela novým – bílým praporem s portrétem Putina vpravo, a s Putinovou pěstí drtící hada vlevo, což vše korunovalo heslo „Jsme spolu“ , kultovní píseň ruské rockové skupiny Alissa z roku 85 ...

Je to nový prapor nového ruského cara, posedlého Stalinem, jenž se inspiroval propagandistickým plakátem ze stalinských moskevských procesů 36-39, z autorské dílny Sergeje Igumnova, který vyzýval „ k likvidaci všech špiónů a sabotérů, trockistických agentů a bucharinových fašistů „  ...

Putin k praporu dodal :

“ Západ nám hrozí sankcemi a vnitrostátními problémy, počítá se zrádci páté kolony, a sabotéry, kteří budou svými podvratnými akcemi zhoršovat naši ekonomickou situaci, a zasévat nespokojenost mezi obyvatelstvem – my jim však k jejich podvratné činnosti nedáme prostor „ ( Putin měl na mysli všechny ty, kteří demonstrovali proti připojení Krymu, a povšechně všechny ty, kteří jej kritizují, což jsou hlavně všechna velká města - Putin naznačil, že tyto kategorie občanů čekají velké stalinské represe  )   ...

Bez ohledu na Putinovy hrozby vůči obyvatelům velkých ruských měst, Putinovi kritici nehodlají ustoupit – např. do Putina „tepe“ pořad „ Jak se dostat do příručky historie“ moskevského rádia Echo, kterou vede „ kronikář“ Anton Orech.

Bývalý ukrajinský ministr zahraničí /07-09/ Vladimir Ogryzko Putinovi vzkázal :

“ Děkujeme za to, že jste nás sjednotil v názoru, že co nejdříve musíme vstoupit do EU a do NATO „ ...

Mělo by to být co nejdříve, protože imperialista Putin nehorázně prohlásil, že již vytvořil „ Podpůrnou skupinu“ , jejímž úkolem je vytvořit pro „ novou federální Ukrajinu novou ústavu „ ...

Převzato se svolením autorky z jejího blogu na adrese http://kostlanova.blog.idnes.cz ,kde naleznete její další články. Na Vojsku se nachází část zabývající se s ním související tématikou.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"