ZPRÁVY

Zveřejněno: 30. 5. 2014 20:38 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

O obraně Západu

Musíme se bránit. Protože máme co bránit. Protože jsme Západ. Musíme nalézt ztracené schopnosti a odvahu.

Musíme se bránit. My Západ. A my Česko. EU se musí přestat spoléhat na USA. Česko se musí přestat spoléhat na NATO. A tím nemyslím, že by se EU mělo oddělit od USA a Česko od NATO a EU. Ale Evropa by se měla přestat ptát, co pro ni může USA udělat a měla by se ptát, co může udělat pro USA. Stejně tak Česko by se mělo přestat ptát, co pro něj může udělat NATO, ale mělo by se začít ptát, co může udělat pro NATO. Měli bychom si začít klást otázky v kennedyovském duchu.

Musíme se bránit. Zatím po nás nikdo nechce, abychom bojovali, zabíjeli a ničili. Ale měli bychom konečně přestat strkat hlavu do písku, přestat si říkat, že to je hrozné. Prostě je třeba se připravit na boj, zabíjení a ničení. Jinak nás porazí, zabijí a zničí.

Pro začátek by stačilo začít platit. Jak říká Martin Fendrych, v NATO jsme za somráky. Rusko dává na zbrojení větší procento než USA. A my plánujeme zvýšení o desetiny procent v perspektivě mnoha let, což je absolutně směšné. Jak říká Fendrych, názory, že nebudeme dráždit Rusko tím, že nebudeme přidávat peníze na zbrojení, je jako by si zajíc uřízl nohy, aby nedráždil lišku.

Ale hlavní důvod proč Martina Fendrycha cituji je jeho názor, že obrana je nyní naší nejvyšší prioritou. Jak doslova říká, je to důležitější než "přimíchávání řepkového oleje do nafty." Souhlasím s tím. Je to důležitější než ekonomika, ekologie, sociální věci, zdravotnictví nebo daně. Nejprve by měli politici vyřešit naší obranu a pak se teprve zabývat ostatními věcmi, které nám bez obrany budou k ničemu. A ne před celou věcí strkat hlavu do písku. Jsme pštros s hlavou v písku a pes dingo nás už přitom kouše do ...

Ale není to jenom o penězích a o zbraních. Je to i o našem přesvědčení. Je to i o našem přístupu. To, co se děje, je k něčemu dobré. Vyostřuje to naše postoje a zastrčené samozřejmé hodnoty vyplouvají na povrch. Zapomenutý pocit toho, co je správné a co ne, se vrací.

A co je správné? Podle mně to, co píše Luděk Frýbort. Lze najít spousty chyb na bruselské politice, ale proto není třeba začít dělat troubu Putinovi. Putinovi je užitečné vše, co nás vzdaluje od Západu.

Frýbort říká: Nechme relativizování, jsme lidé Západu. Stůjme pevně a jinam se neohlížejíce na půdě Západu. A jestliže se nám nějaké jeho počínání zdá pošetilé, nestavme se do povýšeného pohledu, ale usilujme o nápravu.

O tom, že je Západ skutečně v ohrožení, svědčí příhody, jako je tato. Ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov často obeplouvá Evropu. Jenže poprvé neplula běžnou trasou kolem Irska, ale namířila si to kolem holandského pobřeží. Loď plula mezinárodními vodami, ale bylo velmi neobvyklé, že tentokrát proplula v takové blízkosti Holandska, že narušila jeho výsostnou ekonomickou zónu. Mezinárodní konvence nezakazují válečným lodím proplouvat těmito zónami, ale je už to bráno jako provokace a bývá běžné, že válečná loď proplouvající touto zónou je doprovázená ozbrojenou eskortou státu, jemuž tato zóna náleží.

Ale Holandsko, jedna z bývalých námořních velmocí, jehož námořnictvo se kdysi nebálo postavit, ani královně oceánů Royal Navy, najednou nemělo žádný prostředek k doprovodu ruského plavidla. Vyslalo tedy alespoň letadlo Do 228, což však byla pouhá improvizace.

Bohužel, ale právě takové události ukazují slabost Západu a neustále posilují ruské přesvědčení, že to tentokrát Západu konečně natře. Samozřejmě, že to je jen symbolická epizoda.

Protože mnohem horší než nedostatek válečných lodí a letadel je nedostatek vůle a odvahy.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

18.dubna 1389 – Velký židovský pogrom v Praze. Vedli k němu někteří kazatelé bez vážných příčin. Byla zabita většina Židů z Pražského ghetta.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"