ZPRÁVY

Zveřejněno: 4. 6. 2014 20:46 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Křivácká zemička na kraji Polska

Obamovo slavné vyslání americké armády je nic moc. Další politika NATO. Politika Polska a politika Česka.

Média informují o Obamově projevu způsobem, jako by se Obama rozhodl provést mírovou verzi vylodění v Normandii. Ale myslím si, že ti, kteří opět čekají, že přijede hodně amerických vojáků do Evropy a že Putin uvidí jasné katastrofální důsledky své zahraniční politiky, tak budou hodně zklamáni. Dnes ta Obamova vyhlášení vypadají bombasticky, ale už tady několik podobných prohlášení z americké strany bylo, ale vždycky to skončilo symbolickou pomocí. Pár set vojáků, pár letadel, loď nebo dvě. Ani tentokrát to nebude jiné. Starého Obamu novým kouskům nenaučíš. Na ústech je silný vůdce, ale skutek utek. Ti rozumní komentátoři v tom humbuku nad tím, že „Američané posílají vojáky do Evropy“ upozorňují, že Obama v podstatě odmítl posílení stálých posádek a rozhodl jen, že tu budou vojáci častěji jezdit na cvičení. Ale kdyby prostě řekl: „Budeme častěji cvičit“, tak by to neznělo tak bombasticky. Takže já jsem zklamaný. Představoval jsem si něco, jako když přišli Američané do Anglie v roce 1942. Kolony vojenských aut, vojenská letadla přistávající jedno za druhým a kapely vítající válečné lodě v Gdaňsku. Ale nic takového opravdu nečekejte.

 V Obamově stínu tak zůstávají dle mého podstatné kroky Polska. Polsko se opět a znova zavázalo k dalšímu zvýšení vojenského rozpočtu! Polsko říká – chceme tady Američany, ale aby si nemysleli, že chceme pomoct zadarmo, tak zvýšíme náš rozpočet, abychom se na obraně podíleli společně. Prostě sousední země, klidně si tam můžeme zajet na nákup nebo na výlet a zdá se, jako by ležela na jiné planetě než Česko. Opravdu nás Poláci začínají školit. Politicky, ekonomicky i morálně. Pokud stále ještě někdo hledá vzory v zahraničí. Pokud se přeme, jestli bychom si měli vzít příklad z Ruska, USA, Německa, Švýcarska či Británie, tak přicházím s dalším státem do pranice – s Polskem.

 Polsko naléhá na posílení NATO na svém území všemi možnými cestami. Opět v humbuku kolem Obamy zaniká informace, že NATO zvažuje posílení Mezinárodního sboru ve Štětíně. Je to velitelství, které má 200 mužů, ale velí jednotkám NATO rozmístěným v okolí města na příslušné straně hranice – s Polska, Německa a Dánska. Polsko se rovněž připojilo k tlaku USA na Francii, aby neprodávalo vrtulníkové výsadkové lodě Rusku. Jasně, že jde o peníze, ale snad to Francii dojde. Copak si nedovedou francouzští politici představit situaci, jak se ruští vojáci vyloďují na baltském pobřeží Polska s jimi vyrobených lodí. Není to absurdní?

 Absurdní mě připadají i pokusy západu, zřejmě na nátlak některých zemí o navázání dialogu s Ruskem. To je však marné. Jakmile diplomaté NATO narazí na novou ruskou realitu, je vymalováno. Takže pokus o zasedání rady NATO-Rusko skončil totálním fiaskem. Snad si konečně západní appeasementní politici uvědomí, na čem jsou.

 Na opačném konci je zase vyhlášení parlamentního shromáždění NATO, které je pro, aby členské země zahájily proces přijetí Gruzie do NATO. To by bylo velice potřebné a správné.

 Absurdní a velice smutný je postoj naší země. Sobotka je den ze dne horší a horší premiér. Naši zemi vede do hanby, zapomnění a bezvýznamnosti. Jsem jim stále znechucenější.

 „Vítáme návrhy USA na posílení kolektivní bezpečnosti v naší části Evropy. Jsme připraveni na této iniciativě maximálně spolupracovat. Zároveň plně podporujeme postoj Polska, Pobaltí a Rumunska, které se právem cítí ohroženy ruskou expanzívní politikou. Plně chápeme jejich pocity ohrožení. Naše pochopení je dáno historicky. Proto jsme připraveni společně s nimi prosazovat další posilování obrany NATO a v případě rozmístění dalších sil NATO určených k obraně těchto zemí nabízíme i naše území pro případné rozmístění sil nebo podpůrných prvků těchto spojeneckých sil.“ Tohle by měl říct Sobotka v reakci na Obamův projev, kdyby za něco stál.

 Jenže on za nic nestojí. Česko Američany v Evropě nepotřebuje. To, že je potřebuje někdo jiný, je nám šuma fuk. Zatím se nic neděje. Budeme nad tím ohrnovat nos. Co kdyby nám za to z Ruska něco káplo. Víme dobře, že spojenci jsou féroví a nijak nás neohrožují a tak budeme tvrdě proti nim. Víme přece dobře, že nám nic neudělají.

 To je program naši vlády, našeho premiéra. Až ve světě potkáte nějaké cizince a ti se vás zeptají na Česko, tak jim řekněte, že to je taková křivácká zemička na kraji Polska.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"