ZPRÁVY

Zveřejněno: 14. 6. 2014 10:52 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Za situaci v Iráku může Obamova pseudomírová politika

Média nechtějí pojmenovat hlavního viníka současné krize v Iráku a nechtějí mluvit o tom, kam to skutečně může vést. Já s tím problém nemám.

Četl jsem několik mediálních komentářů, které rádoby analyzovaly současnou situaci v Iráku a uváděly, kdo za ní může. Britský kolonialismus, válečný štváč Bush, neschopný a sektářský Málikí a samozřejmě taky intervenční západní politika.

Vymlouvat se na kolonialismus je ubohé. Je spousta tzv. umělých zemí, které byly koloniemi a mají se dobře. Málikí opravdu není dobrý premiér své země, ale mohl by na něj být vyvinut patřičný nátlak. Bushovi jeho tah s Irákem vyšel, protože Bush válku v Iráku vyhrál, což inspirovalo Arabské jaro. A intervenční politika? Ta za nic nemůže.

A to z jednoho prostého důvodu. To, co se dnes děje v Iráku není výsledkem Bushovy invaze ani intervenční politiky Západu, ale toho, co se stalo v nedávných letech. To Obama udělal tu nejstupidnější věc na světě a stáhl Američany z vyhrané, ale nedokončené války. A dokončil ji tak, že vyhlásil, že skončila. Jenže věci se nedějí, protože to Obama řekl. O 2 roky později Obama jasně řekl, jestli Asad použije chemické zbraně, budeme ho bombardovat. Asad je použil a Obama ho nebombardoval. To rozhodlo. To byl zlom. Každý mohl jasně vidět, že na to Obama nemá. Že nedodrží slovo, že nesplní vyhrůžky. Slyšel to celý svět.

Slyšel to Putin, který se stará, aby nepadl diktátor Asad. Protože se mu podařilo potlačit vliv USA v Sýrii. A ze Sýrie se stala žumpa násilí, jejíž obsah vytéká a rozlévá se do okolí. Nyní teče do Bagdádu.

Možná, že si na to Putin vzpomněl, když poslal zelné mužíky na Krym a do Donbasu. Obama neudělá nic, jen se bude naparovat v televizi, musel si říkat.

A slyšeli to i džihádisté, kteří si řekli, že když vtrhnou ze Sýrie do Iráku, Obama neudělá téměř nic. Stálo jim to za to riziko. Riziko, které se vyplatilo.

Víc než kolonialisté, Bush nebo Západ můžou za současnou situací Putin, Asad a nějaký tam ten Bagdádí nebo jak se všichni ti teroristé jmenují.  Ale Západ má vždycky nějakého nepřítele a vždycky s ním musel nějak bojovat. Ale nikdy žádný západní politik od dob Chamberlaina a Daladiera se nechoval takto hanebně slabošsky jako Obama. Obamova zahraniční politika totiž selhala na celé čáře.

To Obama má lví podíl na tom, že situace v Iráku je nyní taková, jaká je. Ne, západní intervenční politika neselhala. To, že to dnes v Iráku, Sýrii a Libyi vypadá tak, jak to vypadá, je díky odklonu od této intervenční politiky, který nastal po roce 2011. Intervenční politika nemá chybu, ale musí se dotáhnout do konce. Opět opakuji. Intervenční politika Západu neselhala. Selhal západní izolacionismus. A není to poprvé.

Přestože Obama říká, že nepošle vojáky do Iráku, už je tam posílá. O čem mluvím?

Mluvím o tom, že když Obama do Iráku neposílá vojáky americké, tak tam posílá vojáky íránské. Svým přístupem. Ihned po vypuknutí krize skutečně nebylo třeba nějaké cizí vojáky do Iráku posílat. Kdyby Obama nějak rezolutně zareagoval. Ale jeho první přímá a neostřejší reakce je, že vylučuje vyslání pozemních sil. Ano to vyslání těch sil nemusí být zrovna to nejnutnější, ale tohle je přesně to, co by Iráčané slyšet neměli a co teroristé a Íránci slyšet chtěli.  Írán posílá  do Iráku své jednotky a to bude horší než nynější postup teroristů, který dříve nebo později Irák zvládne.

Opravdu bych si přál, aby to mělo pozitivní důsledky a aby se bitva o Irák stala přelomovou události v americko-íránských vztazích. Jako, že USA a Írán budou spolupracovat v Iráku, pak se domluví ohledně atomové bomby a nakonec se domluví ještě na Sýrii.

Bohužel, asi tušíte, že to takhle nebude. Je to jednoduché. Američané a Íránci si mohou nakrásně padnout do náruče a jako spojenci porazit teroristy. Ale bude to jako s Prahou v roce 1945. Prostě ji osvobodili Rusové, tak pak Československo patřilo jim. Jestli Američané nasadí letectvo nebo drony, tak budou podporovat íránská vojska. Takže Íránci obsadí Irák za americké pomoci. Super.

Můžeme se jen modlit, jak budou Íránci postupovat dál. Buď v rukavičkách, nebo jako v Sýrii. Buď získají v Iráku politický vliv, nebo začnou vraždit sunnity. Nebo jejich vstup vyvolá mobilizaci sunnitů a sektářskou válku. A jestli ji Írán za pomoci iráckých šíitů s americkou výzbrojí vyhraje, tak vznikne proíránský Irák, jako spojnice mezi Íránem a Sýrií. Díky tomu zvítězí Asad v Sýrii. A co vznikne? Šíitská říše Sýrie- Irák- Írán. A přes Asada se spojí s Ruskem. Asad je ruský spojenec a Rusové již mnohokrát prokázali, že jsou ochotni podporovat kohokoliv, kdo je proti Západu.

Myslím, že současní situace v Iráku inspiruje i Putina. Vidí dobře, jak Obama reaguje, když to vypadá, že věci mohou být hodně zlé. Myslím si, že ho to může inspirovat…

Takže budeme mít Rusko a Šíitsko. Rusko půjde proti Evropě a šíitové proti Turecku, na Mekku, ale hlavně proti Izraeli.

Západ, to jsme my, kdyby to někomu nedocházelo. A my, tedy Západ jsme ohroženi jako nikdy.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"