ZPRÁVY

Zveřejněno: 15. 6. 2014 11:46 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Šíření demokracie: podstata sporu

Kdo bojuje s kým na Blízkém východě a ve střední Asii. Chtějí tamní lidé demokracii nebo ne? A kdo to rozhodne?

Chci psát o sporu mezi rozumnými lidmi, kteří hledají to, co je správné. Ideologičtí zaslepenci, kteří si zmodernizovali komunistické přesvědčení o tom, že za všechno mohou zlí kapitalisté na to, že za všechno může zkažený Západ, mě momentálně nezajímají.

Stejně tak mě momentálně nezajímají v podstatě rasisté, kteří tvrdí, že nárok na svobodu mají jen bílí křesťané a všechny ostatní národy a náboženství musí žít v diktatuře, aby se oni měli dobře.

V Iráku, stejně jako v Sýrii, Afghánistánu, Egyptě nebo Libyi neprobíhá boj mezi vládou a povstalci nebo mezi sunnity a šíity. Ten nejpodstatnější a nejhlubší konflikt probíhá mezi stoupenci sektářské a kmenové společnosti a stoupenci společnosti občanské. Je to velmi starý spor, který mají jiné části světa za sebou, a na další části ten spor ještě čeká. Buď je stát tvořen z jednotlivých náboženských nebo rodinných, či národnostních skupin nebo je tvořen jednotlivci. Jestli je ta druhá verze přesně taková demokracie jako v Evropě nebo v USA není zas tak podstatné. Arabské a středoasijské země byly ještě donedávna tvořeny na základě právě těchto skupin. Vlastně od úsvitu lidstva. To, co se tam teď děje, je největší zlom v jejich dějinách a v poměru k historii je to, že to může trvat desítky let jako vteřina.

Ty země byly tvořeny skupinově- jednak odvozovaly svou legitimitu od toho, že se jedná o skupinu muslimů, pak o národnostní skupiny a pak i o skupiny rodinné. A je úplně jedno jestli se jedná o nacionalistický, náboženský nebo sekulární diktátorský režim. I sekulární diktátorský režim protěžoval rodinu diktátora, jeho rod a jeho kmen. V Iráku, Libyi i Sýrii.

Pokud se to povede, tak ony státy začnou nakonec být tvořeny jednotlivci. Jako jsou státy naše.

Už spoustu let se vede spor o tom, jestli tyto národy mohou mít demokracii nebo ne. Vede se spor, jestli se demokracie u nich dá zavést nebo ne. Ale možná je ten spor poněkud mylný.

Nejde o to, jestli můžeme někomu něco vnutit násilím. Na to samozřejmě musí rozumný člověk vždy odpovědět, že ne. Jde o to, jestli to je vnucování. Jestli oni o to stojí nebo ne. To je podstata sporu.

Nejde o to, jestli se tam dá zavést demokracie nebo ne. Jde o to, jestli tamní lidé o demokracii stojí nebo o ni nestojí. Odpůrci tamní demokracie jsou vytočeni bohorovnou jistotou nás příznivců tamní demokracie, že je to možné. Ale ta pramení jen z jednoho přesvědčeni, že místní obyvatelstvo nebo jeho většina nebo jeho elita, za kterou ostatní půjdou, o to stojí. A naši odpůrci jsou zase přesvědčeni, že o ni nestojí. To je podstata sporu.

Na naší straně stojí ty davy lidí, kteří tam chodí k volbám, i pod hrozbou smrti, kteří se tam hlásí do místních milicí bojujících proti teroristům, státních vojenských jednotek nebo naopak do sekulárních partyzánských skupin. Na straně protistrany zase jsou ty davy lidí, kteří se hlásí k teroristům a k džihádu. To je podstata celého sporu. Kdo reprezentuje tuto společnost. Ti první nebo ti druzí? Těžko to vyřešíme, my jsme ale jednoznačně přesvědčeni, že ti první. A počty s tím nemají co dělat. Protože někde je víc "demokratů" jinde „džihádistů", ale to neznamená, že ta či jiná skupina nemůže na svou stranu přetáhnout někoho z absolutně největší skupiny nerozhodnutých. Tak, jak dlouho bude pokračovat boj jedněch s druhými tam, tak dlouho bude pokračovat názorový souboj zde na Západě. S tím těžko něco uděláme.

Jednou to však něco rozhodne. Soudce nejspravedlivější - dějiny.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

16.dubna 1941 Čtyři britské torpédoborce zničili v bitvě u Kerkenny konvoj osy skládající se ze tří italských torpédoborců a čtyř německých a jedné italské dopravní lodě. Na palubách lodí se nacházelo 3000 vojáků a zásoby pro jednotky v Africe. V bitvě byly potopeny všechny lodě osy a jeden britský torpédoborec.

16.dubna 1632 – Bitva na Lechu (Třicetiletá válka – Švédská válka). Švédský král Gustav Adolf se svými spojenci Braniborskem a Saskem zahájil tzv. Švédskou válku, která probíhala v letech 1630-1635. V roce 1630 obsadil pomořanské přístavy a o rok později si vítězstvím v bitvách u Breitenfeldu (17.9.1631), na Lechu a u Lützenu (16.11.1632) získal přístup do habsburské říše. V bitvě u Lützenu však Gustav Adolf padl a jeho nástupce se již nedokázal udržet. Byl drtivě poražen v bitvě u Nördlinegenu (5.-6.9.1634) a vítězství Habsburků vedlo k mírovému řešení. O rok později (?19.5. 1635) se ale do toho vložila Francie a válka opět vypukla.

16.dubna 1939 vznikl v Londýně Československý výbor ve Velké Británii.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"