ZPRÁVY

Zveřejněno: 21. 6. 2014 10:23 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Řešení problémů v Iráku

Současná krize by se mohla stát impulzem ke konečnému vyřešení problémů v Iráku. Zvládne to Obamova administrativa? Obrátí Cameron Británii k realismu? Kdo je vojenský poradce? Byla Saddámova armáda sekulární? Blackhawky v rukou teroristů?

Ačkoliv bývám svými kritiky nazýván válečným štváčem myslím si, že silové a vojenské řešení irácké krize není možné. Jistě, je potřeba vojensky porazit teroristy, protože žádné vyjednávání s nimi není morální, přípustné, reálné a nikdo jej nepředpokládá. To samé platí i pro případ ústupu před nimi. Jediným důvodem jak tyto fanatiky zlikvidovat je pozabíjet je.

Ale to samozřejmě nezamezí tomu, aby se to zase a znova opakovalo. Proto je diplomatické a politické řešení stejně podstatné jako vojenské snahy. Není to žádná slabost, ani ústup, je to zdravý rozum.

Diplomatické řešení však neznamená jednání s teroristy nebo sbratřování se s Iránem. Právě naopak. Diplomatické řešení je diplomatický nátlak na irácké politiky ať vytvoří celonárodní koalici. Nátlak na šíitskou iráckou většinu, aby neusilovala o nadvládu nad sunnity a Kurdy, ale o spolupráci s nimi a nátlak na premiéra Málikího, ať dá tomu řešení šanci, nejlépe vlastní rezignací.

Navzdory tomu, co se děje v médiích existují dobré zprávy, které říkají, že se tak děje. Je velice povzbudivé, že iráčtí šíitští duchovní vyzývají ne ke svaté válce proti sunnitům, ale k válce proti terorismu a ke spolupráci ze sunnity a Kurdy. Irácký ajatolláh Sistání vyzývá k dialogu a jednotě, nikoliv k sektářské válce a násilí.

Zdá se, že i Obamova administrativa se vzpamatovává a začíná vyvíjet v Iráku aktivitu, kterou, kdyby vyvinula už dávno, k tomu všemu by nemuselo dojít. Americká diplomacie vyjednává s Iráčany na vytvoření vlády národní jednoty.

Zajímavý je i vývoj v Británii. Zatím to vypadalo, že se v Iráku nehodlá angažovat už ani náhodou, ale Cameron se nyní ozval a řekl, že pokud si někdo myslí, že se ho situace v Iráku netýká, tak je na omylu. A to kromě toho, že je to pravda, je i zajímavá změna v poslední britské zahraniční politice.

Je potřeba se na věci dívat realisticky, neideologicky a bez virtuální mediální reality. Některá média se snaží naznačovat, že Obama neposlal do Iráku vojáky a spousta lidí tomu věří, ale je to holý nesmysl. "Poradce" není v žargonu americké armády žádný vojenský teoretik, nebo kancelářský pisálek, nedej bože takový mudrlant jako já. Poradce je voják. Kdo sledoval válku v Afghánistánu, ví, že i Česko vyslalo do země poradce, kteří cvičili Afghánce a dostávali se s nimi do těžkých bojů. Poradce je normální voják, který má takové znalosti a zkušenosti, že může cvičit ostatní vojáky. V žádném případě to není žádný civilní teoretik.

Když média mluví o oněch 300 vojácích, mluví o poradcích a jindy zase o příslušnících speciálních sil. Již jsem o tom před časem psal, že americká armáda má celou speciální jednotku - Zelené barety, která je postavena a vycvičena právě k tomuto. K výcviku spojeneckých sil. Zelené barety patří k elitní americkým jednotkám. A kdo se v tom trochu vyzná, ví, že to je pojem a že to kancelářské krysy rozhodně nejsou. Dokonce se píše o tom, že jako poradci mají v Iráku sloužit Rangers a SEALs, což taky nejsou administrativní pracovníci.

Stejně tak se najdou lidé, kteří tvrdí, že Saddám byl hrází proti islamismu a že se Iráčanům po Saddámovi stýská. To je opravdu dojemné, ale má to jednu vadu na kráse. Proč bývalí důstojníci sekulární Saddámovy armády bývalého údajně antiislamistického Saddámova režimu nyní bojují momentálně na straně nejfanatičtější islamistické skupiny ISIL? Protože, stejně jako Saddámovi, tak ani jim nezáleželo na islamismu a anti islamismu. Protože se chovají pragmaticky. Z nějakých důvodů se jim zdá dobré bojovat džihád, tak ho bojují, žádní přesvědčení sekularisté to nejsou. A to nebyl ani Saddám. Dlouhá léta bojoval za nacionalistický socialismus „baasismus“, ale když se mu to začalo hodit, klidně se tvářil jako bojovník svaté války. Jako jediný slavil pád dvojčat v New Yorku, což nedělal ani Írán a svému lidu se snažil namlouvat, že to byl on, kdo to nařídil, protože nechal na irácké zdi vymalovat svou podobiznu na pozadí padajících dvojčat. Tvrdit, že Saddám byl bojovníkem proti islamismu, je stejný nesmysl jako tvrdit, že Putin chce svobodu.

Hodlám taky postupně uvádět na pravou míru nesmyslné informace z médií. Například o tom, že se teroristi zmocnili amerických vrtulníků Blackhawk. Nic takového se nestalo. Možná to vzdáleně  souvisí s tím, že USA Blackhawky do Iráku vůbec nedodaly…

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...