ZPRÁVY

Zveřejněno: 22. 6. 2014 12:32 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Německo, Sýrie, Libye, Afghánistán a Česko

Německý prezident je pravdoláskař. Hodnota syrského dítěte je nižší než hodnota dítěte nigerijského. Strůjce útoku na americký konzulát dopaden. Afghánistán ve stínu Iráku. Skvělá česká armáda.

Německý prezident Gauck je pravý pravdoláskař. Chce, aby se německá armáda zapojila více do vojenských misí v zahraničí, a chce, aby Německo odhodilo poválečnou váhavost. Kritizoval fakt, že Německo nerado posílá své jednotky do zahraničí, i když se většinou jedná o mírové mise. "Někdy je prostě třeba vzít zbraň a bojovat za lidská práva nebo za přežití nevinných lidí," prohlásil Gauck. Je pro to, aby Německo zasahovalo po světě ve shodě s EU a USA.

Myslím si, že má pravdu, že nastal čas, aby se Německo zapojilo. Je to prostě pravdoláskař, jak má být. Můj člověk.

V Sýrii islámisté unesli 150 dětí a existují obavy, že je chtějí použít jako sebevražedné útočníky. Bohužel, ale  zpráva téměř zapadla, nevzbudilo to žádné rozhořčení světových celebrit a paní Obamová se nefotí s transparentem jako v případě nigerijských školaček.

Sýrie je takový hnus, že to prostě nikoho nezajímá a nikdo se tím nechce zabývat. Hlavně aby nám sem neposílali teroristy a to je všechno. Tak buď budeme chránit děti všude, nebo nikde. Proč nás nigerijské školačky zajímají a syrské děti ne? Západ by potřeboval na tyto otázky najít upřímné odpovědi.

Obama získal mírný trumf proti svým kritikům, hlavně díky tomu, že má tak schopný bezpečnostní a vojenský aparát. Speciální jednotka Delta force v Libyi zatkla strůjce útoku na americký konzulát v roce 2012. Chytání teroristů Američanům celkem jde. Na tohohle se čekalo jen rok a půl.  Velké zlepšení od honu na Usámu, který trval let 10.

Pozitivní na celé akce je i to, že onen dopadený terorista velel velmi podstatné islamistické milici, která v Libyi bojuje proti silám vzbouřeného generála, který se snaží v zemi konečně nastolit pořádek. Jeho dopadení tak bylo nejen užitečné pro USA, ale i pro Libyi, i když na islámisty napojená libyjská vláda lká nad narušením její suverenity. Že jim tak nevadí ten nepořádek, co tam mají?

Zatímco média šílí kolem Iráku, v Afghánistánu pokračuje pozitivní vývoj. Afghánci se zúčastnili v počtu 60% i druhého kola voleb a zvolili proamerického kandidáta. V Afghánistánu vypukla sice menší politická krize, protože onen vítěz voleb je znechucen nad počtem volebních podvodů, což je ale pozitivní. Proti falšování voleb se ozval jejich vítěz, ne poražený. A mezinárodní pozorovatele to tak dramaticky nevidí a konstatovali, že na afghánské poměry to byly volby téměř bezproblémové.

K takovému vývoji v Afghánistánu velkou měrou přispívají i naši vojáci. I když by se mohlo zdát, že hlídání největší vojenské základy Bagrám je rutinou, není tomu tak. Naše strážní rota ji nestřeží někde za plotem, ale provádí hlídkování v jejím okolí v amerických obrněných vozidlech MRAP. Je samozřejmé, že útok na hlavní základnu NATO je pro Talibán vždy propagandistickou výzvou a tak má naše rota plno práce. Jak říkají vojáci, bývá často "nastřelena", což je výraz pro to, že na hlídku zaútočili Talibánci palbou. Takže i strážní rota se může zapsat do historie bojového nasazení naší armády.

Jeden z našich vojáků této roty dokonce dostal vyznamenání od Američanů za hrdinství, protože bránil své kamarády, i když byl raněn. Taková je dnešní česká armáda. Nemají peníze, ale Švejci to nejsou. Jsem na ně hrdý. A vy?

K tomu bych chtěl dodat jen, že nevětší bojové zkušenosti z Afghánistánu má asi naše speciální jednotka 601. skupina speciálních sil, která bude konečně vyčleněna z vojenského zpravodajství a bude zařazena k polním jednotkám naši armády, což je náprava divné situace z minulých let, kdyby byly naše speciální síly u vojenské policie nebo tajné služby, což je v jiných západních zemích velmi neobvyklé.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...