ZPRÁVY

Zveřejněno: 23. 6. 2014 10:34 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Ukrajina a Irák

Putin přechází na Ukrajině z pokeru zase k šachům. V Iráku se chce Putin kamarádit s Málikím.

Mezinárodní politika je fascinující, protože se jedná o hru, která je kombinaci pokeru a šachů. Putin hrál poslední týden na Ukrajině poker, protože stupňoval krizi a zvyšoval sázku jako při pokeru. Čekal, jestli se Západ vzdá. A on se nevzdal. Obama, Hollande a Merkelová poslali Putinovi jasný vzkaz. Ty sankce budou.

A Putin ten vzkaz pochopil. Pochopil, že Zemanové, Sobotkové a Zaorálci mají přece jen menši váhu než Obama, Hollande a Merkelová a tak se... Ne nevzdal se. Nevzdal to. Jen opustil poker a vrátil se k šachům.

Slavnostně přistupuje na Porošenkovu nabídku a souhlasí s jeho mírovým plánem. A to opravdu téměř na poslední chvíli. Je jasné, že teď budou USA na půdě EU prosazovat další sankce proti Rusku těžko. Putinovi se tak podařilo asi jejich zavedení odložit.

Putin tak pomohl teroristům v Donbasu, jak to jen šlo. Teď se možná budou muset o sebe postarat sami. Nebo Putin počká až situace mírně deeskaluje a zase vrátí k předchozí politice destabilizace Ukrajiny.

To ještě uvidíme.

Každopádně Putin získal další čas na prodlužování krize, ale i něco ztratil. Jednoznačně odhalil, že sankce jsou pro něj pravdivou hrozbou. Doufám, že si to Západ uvědomí. Konečně máme antiputinovskou zbraň. Konečně máme bič na Putina.

To však nic nemění na to, že česká zahraniční politika je odporná. Naše skvělá vláda pomalu najela na proruskou vlnu. Zatímco před týdny jsem se styděl za to, že je v Česku tolik zastánců Putinovy politiky, dnes vzpomínám s nostalgií na ty časy. Protože dnes za nás oficiálně mluví appeasement politici, kteří dělají z Česka ostudu Evropy. Možná je povzbudilo, že nalezli spojence na Slovensku a v Maďarsku. Země Visegrádské čtyřky se tak posouvají do pěkné trapnosti a jejich čest tak zachraňuje jen Polsko. Vlastně žádná Visegrádská čtyřka neexistuje. Jen Polsko a 3 proruští křiváci.

Osoba Vladimíra Putina mi umožňuje volně přejít s ukrajinské problematiky na tu iráckou. Tak co Málikí? Je to přece šíitský sektář, ne? Neschopný politik? Možná bude někdo říkat, že to je americká loutka?

Omyl. Je to příští spojenec Vladimíra Putina. Zřejmě se brzy dočkáme jeho adorace ze strany ruské a proruské propagandy jako bojovníka proti islamismu za sekularismus a světlou iráckou budoucnost. Putin totiž nabídl Málikímu plnou podporu. Je jasné, že Putin sází na podporu šíitů v oblasti. Na Sýrii, na sektářského Málikího a na Írán. Možnost šíitské proruské říše se zase o něco zvětšila. O tom rozhodne to, zda se v Iráku podaří vytvořit vládu národní jednoty nebo zůstane Málikí u moci.

No doufám, že aspoň zastánci Ruska přestanou v souladu s novou ruskou zahraničně politickou linií kritizovat iráckou vládu. Na chvíli jsme spojenci, přátelé.

Ale vážně. Je přeci jasné, že podpora Málikího vede k rozkolu mezi šíity a sunnity. A tak zatímco Rusko zlomyslně kritizovalo USA, že způsobily svržením Saddáma tento rozkol, ve skutečně to svou politikou cíleně provádí. Ruská zahraniční politka je prostě zlá a vedená s jediným cílem, co nejvíce uškodit Západu, ať to stojí, co to stojí. Jejím důsledkem jsou desítky tisíc mrtvých Syřanů a chystá to samé pro Irák. A to se nesmí Rusku povést.

V Iráku nyní skutečně nerozhodují zbraně, ale kuloáry bagdádské politiky. Nikdo totiž nechce po Obamovi, ať obnoví intervenci v Iráku v Bushovském stylu. Poradci? Jistě ti pomůžou. Nálety? Ty by byly velmi užitečné. Ale hlavně, co se po Obamovi chce je nějaká diplomatická aktivita v Bagdádu. Tam se rozhoduje.

Opakuji znova. Nikdo nechce po Obamovi válku. Není to o válečném štvaní a o vrkání mírových holubic. Obama by měl vyvinout AKTIVITU. Vyvine ji? Zklame? Nezklame?

To ještě uvidíme.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...