ZPRÁVY

Zveřejněno: 24. 6. 2014 9:53 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Odposlech Sikorského

Polsku můžeme jeho zahraničně politickou aféru jenom závidět. Sikorského pochybnosti jsou přirozené, ale snad již byly vyvráceny.

Polskem hýbe aféra odposlechů tamních politiků. Já jsem často Polsko chválil za jeho zahraniční politiku, sebevědomí a ekonomiku, která předbíhá tu naší. A na tom trvám.

Nechválil jsem Polsko nikdy za vnitřní politickou situaci, protože si nedělám iluze, že není na tom stejně bídně jako ta naše. Možná je na tom někdy i hůř. I když nejsem levičák, tak je docela tristní, že v Polsku nemají žádnou silnou levicovou stranu. Tamní levice je v troskách. Vládne tam nyní středo-pravicová strana a opozicí tvoří ještě více pravicová strana. Což je divné. Vlastně tamní situace je rubem současné situace v Česku, kde zase chybí silná pravice.

To, že jsou vrcholní politici masivně a kvalitně odposloucháváni je ostudné a tak nějak to připomíná ty naše odposlouchávací aféry. Prostě v tomhle ohledu je Polsko standardní postkomunistickou zemí, která se stále učí demokracii jako my. Další důkaz, jak je budování demokracie těžké i v civilizovaných podmínkách Evropy. Myslím si, že v tomhle ohledu si nemáme co vyčítat. Polští politici si na odposleších domlouvají stejné zákulisní čachry jako ti naši. Prostě v tomhle ohledu má polský orel stejně vypelichané peří jako český lev svou hřívu.

Ale ministr zahraničí Sikorski nedomlouval na nahrávce žádnou korupci nebo něco podobného. Sikorski na nahrávce pochybuje o polsko-amerických vztazích a říká, že můžou poškodit vztahy s Německem a Ruskem. Co je na tom tak strašně skandálního? Já to nechápu.

Nahrávka je ještě z roku 2013, tedy ještě před celou to patálií s Ukrajinou. Ale i v té době mělo Polsko na svém území americkou základnu, zlepšovalo svou armádu a řešilo s USA protiraketovou obranu. Ministr Sikorski nedal najevo jakékoliv pochybnosti. Polsko se vydalo na cestu spolupráce s USA. Vnitřní pochybnosti si ministr Sikorski nechává pro sebe a říká je jen, když si myslí, že ho nikdo neodposlouchává. Každý inteligentní člověk má pochybnosti, protože kdo je nemá, je magor a fanatik. I já mám pochybnosti o svém názoru, ale ty si řeším sám, se svým rozumem a svědomím, protože navenek musí hájit své přesvědčení. Stejně tak to dělá Sikorski. Věřím, že třeba takový Putin žádné pochybnosti o sobě nemá.

Nechat si své pochybnosti pro sebe a riskovat a vydat se nějakou určenou cestu, to je opravdu něco, co by se naši politici měli od Sikroského učit. On se rozhodl. Naši politici ze svého váhání mezi USA, Německem a Ruskem učinil svůj program. Ale takový program je katastrofální, protože nikdy nikdo nemůže vědět na čem s nimi je.

Odposlechy ukázaly, že Sikorski ač má pochybnosti, tak půjde vytyčenou cestou. Je na něj spoleh. Já si myslím, že jestliže mu měla tato nahrávka uškodit, tak mu spíše pomohla.

Navíc se dobře ví, že Sikorski není pro americký fanatik. Že byl například proti invazi do Iráku. Jeho pochybnosti vůči vztahům s USA lze rovněž chápat tak, že si není jistý loajalitou USA vůči Polsku, protože o loajalitě USA ke svým spojencům má díky zahraniční politice prezidenta Obamy mnoho spojenců USA. Třeba Izrael.

Sikroski není americkým exponentem v Evropě. Sikorski prosazuje silnou EU, která se bude umět sama bránit bez spoléhání na USA. Říkal to a pořád to říká. I z tohoto hlediska jsou jeho pochybnosti pochopitelné. Bylo by skvělé, kdyby Evropa byla taková, jak si ji představuje Sikorski. Já taky nejsem proamerický fanatik. Jen hájím politiku USA, protože ty dělají politiku, kterou bych chtěl, aby dělala EU. Pokud začne EU dělat politiku jako USA, budu se zastávat více EU.

Ale Sikoroski není v opozici v USA veřejně ani tajně. On se snaží vybudovat silnou Evropu jako přirozeného spojence USA, který má vůči USA rovnocenné postavení. Nyní nemá vůči USA rovnocenné postavení, ale ne proto, že USA nás ovládají, ale proto, že jsme na nich bezpečnostně závislí. Sikorski ví, že se Polsko musí spoléhat na USA, dokud se nebude moci spolehnout na Evropu. Protože mu v první řadě jde o Polsko.

Znovu připomínám, že Sikorski svá slova řekl v roce 2013. A jsem si téměř jist, že rok 2014 Sikorského jakýchkoliv pochybností zbavil.

Tohle odhalení "podstaty Sikorského" je něco, co mu můžou naši politici závidět.

Jo a nejsem jediný, který má podezření, že celá věc není tak úplně polskou záležitostí a že v tom má prsty jistá nepřátelská země na východě Evropy a její odporná destabilizující zpravodajská činnost.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...