ZPRÁVY

Zveřejněno: 24. 6. 2014 12:49 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Obamova politika realisticky

Reakce na to, že je Obama otloukánek. Mírná polemika, ale velké přitakání. Izrael varuje Obamu před dalšími chybami.

I když se často opírám do prezidenta Obamy nejsem přesvědčen na rozdíl od krajní americké pravice, že je to zločinný komunistický a islamistický zloduch. Jsem pouze přesvědčen, že Obama je politik, který nemá a nikdy neměl na to být americkým prezidentem. Možná mohl být dobrým starostou Chicaga, ale na prezidentský úřad nemá.

Přesto tam je a něco dělá. Opět jsem přesvědčen, že nedělá vše, co by mohl, ale budiž. K sepsání tohoto článku mě inspiroval Jan Bartoň, který se rovněž pustil do Obamy. Pan Bartoň napsal, že Obama splnil svůj slib, kvůli kterému byl zvolen a stáhl vojáky z Iráku a ti, kteří tak nenáviděli jeho předchůdce, by mohli být spokojeni, ale přesto nejsou. Taky si všiml, jako já, že i když se Obama snažil vystupovat jako Bushův protiklad, k ničemu mu to nebylo a ve světě je považován za černého Bushe. Žádnou popularitu mu to nepřineslo. Vždyť i v USA ho mají plné zuby, jak dokazují průzkumy veřejného mínění.

Pan Bartoň si taky všiml, jak říká, že radost našich levičáků nad zvolením Obamy vyprchala a USA jsou pro ně  stále místem zla. A to i přesto, že Obamova politika USA silně poškodila. Jak Bartoň říká, Obamova mírová gesta byla po zásluze potrestána. Připomíná, že Hamás stále usiluje o zničení Izraele a v Sýrii je statisíce mrtvých a Asadova vláda se stále drží s podporou Ruska u moci. Irán vyvíjí atomovou zbraň a podporuje teroristy po světě.

Bartoň rovněž tvrdí, že v Iráku se rozpoutala občanská válka a že pokud se USA stáhnou z Afghánistánu, vyhraje tam Talibán. S tím samozřejmě nesouhlasím, protože těch pár stovek teroristů v Iráku občanská válka není a Talibán v Afghánistánu už prohrál a jeho vláda se nikdy nevrátí. Ale pan Bartoň má určitě pravdu v tom, že kdyby Obama postupoval jinak, dnešní problémy v Iráku by nebyly a Afghánistán by na tom byl ještě lépe než teď.

Dále Bartoň vypočítává ukrajinskou krizi a všechny věci, které známe. Anexi Krymu, podpora donbaských teroristů, plynová válka a ohrožování Pobaltí. Myslí si, že Obamova podpora Evropy je jen bezzubá rétorika. S tím taky nemohou souhlasit, protože například hrozba sektorových sankcí vůči Rusku zabírá a Obama dokopává EU k pevnému postoji vůči Rusku. Ale opět má pan Bartoň pravdu v tom, že Obama by mohl být ještě daleko tvrdší.

Ale opět souhlasím s tím, jak zdůrazňuje, že se Obama svou politikou dostal do situace, kdy ho nepodporují  ani jeho hlasití příznivci z řad evropské levice. Do Obamy se strefují jak zastánci USA jako světové supervelmoci a izraelští jestřábi, tak islamisté a jasně se tak ukazuje, že náznak slabosti přitahuje nepřítele jako magnet. Škody, které Obamová politika napáchala, jsou obrovské a bude obtížné je napravit. Ale není to nemožné, záleží, koho si Američané zvolí za prezidenta, uzavírá Jan Bartoň.

K tomu dodávám, že nápady Obamovy administrativy, že by se mě o Irák podělit s Íránem mnoho lidí vyděsilo. A hlavně vyděsil Izrael a Netanjahu to už kritizoval. Řekl, že nyní na Blízkém východě probíhá boj mezi radikálními sunnity a radikálními šíity, což jsou ale obě skupiny nepřátelské k USA. A bylo by hloupé, když se dva naši nepřátelé perou mezi sebou posílit jednoho na úkor druhého. Je třeba oslabit oba, říká Netanjahu. Izrael prostě nikdy neztratí ten správný směr své politiky. Nemůže si to na rozdíl od USA dovolit.

Netanjahu opět varoval, že současná situace nesmí dovolit, aby jedna z těchto fanatických frakcí dostala atomovou bombu. To by byla tragická chyba. Podle Netanjahu musí USA pracovat na odražení ISIL v Iráku, ale zároveň na tom, aby neumožnily Iránu získat vliv v Iráku a dále tak pokračovat do Sýrie a Libanonu.

Není to snad pravda? Proboha snad USA toho člověka poslechnou. Vždyť ví, o čem mluví.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"