ZPRÁVY

Zveřejněno: 28. 6. 2014 10:27 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Havlovy principy zahraniční a obranné politiky

Havlova zahraniční a obranná politika byla správná a velitel naší armády generál Pavel je muž na svém místě.

Roman Joch se zastává Havlovy zahraniční politiky, kterou naše současná vláda otevřeně odmítá.

Konstatuje, že až dosud byla naše zahraniční politička, tak jak ji nastavil Václav Havel opřena o pět základních předpokladů:

1. dobré vztahy ze sousedy

2. pevné spojenectví s EU, NATO a USA

3. zachování stability zemí sousedících s EU.

Havel samozřejmě umřel dříve, než k tomu mohlo dojít, ale jak říká Joch, je třeba dbát na to, aby Ukrajina zůstala svobodná, demokratická a suverénní země, která je nezávislá na Ruské federaci. Havel by to tak chtěl.

4. podpora lidských práv ve světě a dobré vztahy s Izraelem. To sou věci, které nás odlišovaly od politiky ostatních zemí EU a činily naši zemi zajímavou. Pokud se toho vzdáme, staneme se běžnou zemí EU. Současná zahraniční europolitika ČR je stejně nezajímavá a fádní jako ono pověstné europivo, které je v každém státě stejné.

5. spolehlivost a předvídatelnost naší politiky. To je naše slabina. Každá vláda své zahraniční priority mění a naši partneři nevědí, na čem s námi jsou.

Bylo by opravdu skvělé, když naše zahraniční politika lpěla na těchto bodech, které by se měly stát pro naši zemí typickou. Myslím se, že každý rozumně uvažující člověk by si měl přát, aby Česko mělo právě takovou zahraniční politiku a dalo by se takhle charakterizovat. Bohužel pro nás a to je tragedie současné vlády, ve všech těchto bodech naše země začíná selhávat. A to je tragické. Havel měl skvělou vizi a je třeba hledat lidi, kteří jsou ochotni ji naplnit. Současné tragická vláda to není.

Se zahraniční politikou samozřejmě souvisí i politika obranná. Ne proto, že by v naší vládě na to měli rozumnější názor, ale máme skvělého velitele armády- generála Pavla, což je muž na svém místě.

Svého času se tehdy prezident Klaus snažil posílit v naši zemi izolacionismus, tím, že kritizoval vysílání naši armády do zahraničních misí a chtěl, aby byla určena jen k obraně našeho území. Na to samozřejmě slyší všichni ti, kterým vadí to, že se naše armáda aktivně podílí na obraně lidských práv ve světě, tak jak si to zase přál prezident Havel. Samozřejmě, že Klausův názor slyšeli rádi i někteří vojáci, kterým je pohodlnější "hrát is na válku" než skutečně bojovat. Na druhou stranu je však pravda, že obrana vlastního území je základním posláním armády.

Generál Pavel je rozumný člověk, který to vidí rozumně. V rozhovoru pro Idnes, řekl, že "My říkáme, že obrana teritoria neznamená nutně, že musíme s našimi vojáky bojovat na našem teritoriu. V případě alianční obrany začínáme s obranou minimálně na hranicích NATO, ne-li někdy až za nimi. Je evidentní, že je mnohem rozumnější eliminovat hrozby tam, kde vznikají, než je nechat dojít až k nám. I z tohoto pohledu se netváříme úplně negativně ve vztahu k tomu, co se obecně nazývá předsunutou obranou, protože tím můžeme eliminovat případné mnohem rozsáhlejší škody a ztráty na území států Aliance. Máme na mysli především to, že pro naše úkolové uskupení, které by mohlo být nasazeno v rámci kolektivní obrany, je stejnou expedicí, ať už bude nasazené v Afghánistánu nebo na hranicích Aliance. Znamená to prostě dostat vojáky na velkou vzdálenost a tam je mít připravené k boji v cizím prostoru a prostředí."

Přiznám se, že sem si ještě nedávno myslel, že generál Pavel patří mezi ty vojáky, kteří by se raději připravovali na jakousi válku, která nenastane, než aby viděli armádu sloužit skutečně.

Už si to nemyslím.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...