ZPRÁVY

Zveřejněno: 30. 6. 2014 10:23 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Pátek 27.6. byl dobrý den pro svět

Pátek byl opravdu dobrý den. Sešlo se mnoho dobrých, nadějných a pozitivních zpráv.

Jsou černé dny plné špatných zpráv. Těch je většina. Proto každý den, kdy se sejde hodně dobrých zpráv na jednou, si zaslouží menší oslavu.

Nemůže však chtít zázraky. Bohužel v pátek nepřestali násilným způsobem umírat lidé. Nebyli propuštěni žádní političtí vězni a nikde nebyl nastolen mír. Ale přesto si pátek oslavu zaslouží. Kvůli nadějím, které přinesl.

Ukrajina podepsala asociační dohodu s EU. Zahájila tím proces vstupu do EU. Ukrajinci dosáhli velkého vítězství ve svém boji, který byl zahájen pokojnými demonstracemi na konci loňského roku, pokračoval majdanským masakrem, ruskou agresí a současnými boji na Donbasu. Přes všechny prostředky, které Rusko nasadilo, přes všechny soukolí propagandy, akce tajných služeb, podporu terorismu i přímé vojenské akce Rusko nemůže zvrátit vývoj dějin a touhu Ukrajinců vstoupit do vysmívané Unie. EU jen svou pouhou existencí nakopala Rusku zadek. A protože Rusko je momentálně tupá nacionalistická agresivní nedemokratická země, nic jiného si nezaslouží. Putin si může skřípat zuby, jak chce, ale cestu Ukrajiny na Západ nezastaví.

Myslím si, že Putinovi aparátčíci si budou tento pátek pamatovat ještě dlouho. Protože to, co EU podepsala s Ukrajinou, podepsala i s Gruzií a Moldávií. I tyto země, které Rusko tak rádo ohrožuje a šikanuje, mají blíž k EU. I přesto, že Rusové okupují Krym a jejich teroristé okupují donbaská města v pátek Putinovo Rusko utrpělo zdrcující strategickou porážku. Byl to dobrý den pro svět.

Ale Rusko profesora Zubova, které se jednou stane součásti Západu, může pátek slavit společně s námi. Protože to byl dobrý den.

Vysmívaná EU nejen, že podepsala dohodu s těmi to státy, které se osvobozují od nedemokratického Ruska, ale zároveň kdesi nalezla sebevědomí a dala Putinovi ultimátum. Putin se musí do 30.6. bez výmluv, že na to nemá vliv postarat o splnění zcela konkrétních požadavků, jinak na něj EU uvalí skutečné sankce. Prostě bez řečí. EU je jedno, že Putin říká, že s donbaskými teroristy nemá nic společného. Tyhlety dětské výmluvy již nikoho nezajímají. a tak to má být. A úžasné je, že štafetu nátlaku EU převzala od USA a konečně se stará o evropské věci. Konečně EU bouchla do stolu a má jasnou politiku. Pátek byl skutečně dobrý den.

EU bouchla do stolu tak razantně, že i osika ve větru Sobotka toto ultimátum podepsal. A to je co říct. Pátek byl dobrý den.

EU si rovněž prosadila navzdory kverulantskému postoji Británie na předsedu evropské komise Junckera, který je konzervativním federalistou, což je dle mě skvělý výběr a přesně takového člověka evropská unie v čele potřebuje. A to i proto, že si Juncker jako jediný z kandidátů uvědomuje nebezpečí Ruska. A Británie musela akceptovat to, že předsedou bude ten, koho chce většina a ne ten, kdo bude nejvíce řvát a vyhrožovat. Je totiž absurdní, že Británie volá po reformě EU a přitom prosazuje ten nejhorší aparátčícký přístup, kdy se nerozhoduje demokratickou většinou, ale zákulisními dohodami. Přece takovou EU nikdo nechce. A podařilo se prosadit, že to tak nebude. Pátek byl dobrý den.

Prezident Obama se zmátožil ze své letargie a přestal se dívat, jak se Blízký východ řítí do propasti. Začal konat a požádal o schválení plánu masivní podpory syrské sekulární opozice. Ano v Sýrii se skutečně nepřestalo vraždit, ale vzrostla nová naděje, že se Sýrie nemění v krvavý sunnitský džihádistický režim ani v krvavou šíitskou diktaturu. Pátek byl dobrý den.

A v Iráku se taky nepřestalo vraždit, ale podle médii dál třese křeslo pod premiérem Málikím, což je dobře. Je potřeba, aby ho to křeslo shodilo. Ale irácká armáda se vzpamatovala a zahájila útok na džihádisty. Obsadila Tikrít a osvobodila rafinérii Bajdží a to za podstatně méně menšího mediálního humbuku než, když je ztratila. Ale to je jedno. I proto byl pátek dobrý den.

Nepřestalo se zabíjet. Nemůžeme chtít zázraky. Ale svět se dostává do těch správných kolejí, které vedou k nějaké naději.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"