ZPRÁVY

Zveřejněno: 2. 7. 2014 11:13 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Make economic sanctions, not war

Ukrajinci obnovili boje, nenechávají se obalamutit. USA zahajují operaci Atlantic Resolve. Nenechávají se obalamutit. Nastal čas přijmout opravdové sankce proti Rusku.

Příměří na Ukrajině skončilo a Ukrajina zaútočila na teroristy. Porošenko se nenechal obalamutit Putinem. Putin je i přes svou agresivní rétoriku momentálně v defenzívě a slepé uličce. Zřejmě předpokládal, že bude pořád navrhovat další a další příměří a tak bude vypadat jako mírotvorce, ale vlastně bude i nadále udržovat  chaotický status quo na Ukrajině.

Tak to se přepočítal. Porošenko na tuhle hru nepřistoupil. Další příměří, bez toho, aby Rusko nebo jeho teroristé vyšli Ukrajině nějak vstříc, místo toho, aby udržovali status quo je k ničemu. Respektive války a zabíjení jsou omezeny, ale problém to neřeší. A problém Ukrajiny jsou proruští teroristé a ten je třeba vyřešit. Jinak se bude zabíjení jen odkládat a nebude nikdy ukončeno.

Evidentně ani USA už nehodlají hrát Putinovu hru a jejich ozbrojené síly oznámily začátek protiruské operace Atlantic Resolve. To, že všechny kroky směřující k obraně proti Rusku byly sjednoceny do zastřešující operace, podobně jako byl boj proti terorismu zahrnut do operace Enduring Freedom je dobře. USA zatím nechtějí specifikovat, co Atlantic Resolve bude přesně obsahovat, ale brzy se to dozvíme.

Vojenská odpověď Ukrajiny a USA však rozhodně nestačí. Proto, že na Rusko skutečně nemá nějaký extra vliv a jde o to jen ukázat odhodlání a připravenost. Co má skutečný vliv na Rusko a co už se osvědčilo, jsou ekonomické  sankce. Díky ekonomické propojenosti Ruska se Západem jsou hospodářské škody vzniklé vlivem Putinova počínání větší, než se čekalo. Putin by měl šanci, kdyby Rusko mělo jiný ekonomický systém, než zbytek světa, ale za současné hospodářské situace je bez šance.

Zprávy o dopadech sankcí na Rusko přicházejí prakticky denně. Nyní konstatoval měnový fond, že se díky sankcím zastavil v Rusku hospodářský růst. MMF se obává, že Rusko místo další spolupráce zvolí dobrovolnou ekonomickou izolaci. No tak ať zvolí! Ruská ekonomika a životní úroveň se vrátí do devadesátých let a máme po Putinovi.

A tak se ukazuje, že ten kapitalismus a globalizace k něčemu skutečně jsou. To jsou jednoznačné pozitivní výsledky globalizace. A pak, že globalizace k ničemu užitečnému není. Ono konec konců, všechny ty spory mezi národy o EU nebo mezi západem a Ruskem jsou v podstatě zbytečné, protože svět už je dávno ekonomický sjednocen. Takže jakákoliv obrana proti tomu, je marná.  

Ve skutečnosti náš svět ohrožují ti, kteří do toho systému zapojení nejsou. Třeba islamisté. Nedávno jsem napsal, že pro Česko je Rusko větší hrozba než islamisté. Nyní svou úvahu musím opravit. Z dlouhodobého hlediska to jsou určitě islamisté, ale ruská hrozba je prostě jen bližší a hmatatelnější.

Prý sem válečný štváč, který by nejraději zaútočil na Rusko za použití jaderných zbraní, jsem o sobě slyšel. Nepřeju si válku s Ruskem, ani za použití jaderných ani konvenčních zbraní. Make peace, not war. Ale uvalte na Rusko pořádné hospodářské sankce!

Je tady, ještě jeden a  podstatnější důvod. EU a USA jasně Putinovi řekli, že má přijmout určité konkrétní kroky směrem k vyřešení krize a dostal na ně konkrétní časový úsek. Do včerejška..

A nic se nestalo a ultimátům vypršelo. Pánové z USA a EU, jestli vás má Putin brát vážně, je potřeba přijmout ty sankce. A to hned a tím myslím nejpozději dnes. Jinak to by byla jen miliontá planá vyhrůžka a váš konec. 

Make economic sanctions, not war.

Doufejme, že ty sankce nebyly myšleny tak, jak to udělala Francie s výsadkovými loděmi třídy Mistral. V době vyhrocené krize mezi Ruskem a NATO, připluli do Francie stovky ruských námořníků. Ne, nevylodili se tam se zbraní v ruce, ale Francouzi je cvičí v užívání útočných lodí, které jim staví. Ostuda, ostuda, ostuda.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

23.dubna 997 byl zavražděn druhý český biskup, Vojtěch Slavníkovec, na své christianizační akci v Prusku.

23.dubna 1921 byla uzavřena spojenecká smlouva mezi Československem a Rumunskem.

23.dubna 1420 se narodil Jiří z Poděbrad, český král v letech 1458 – 1471

23.dubna 1836 – Karel Hynek Mácha vydal svou báseň Máj

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"