ZPRÁVY

Zveřejněno: 3. 7. 2014 20:29 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Zmatený Putin vs. nerozhodný Západ

Putinova vyjádření jsou odporující si a Putinova zahraniční politika stále více směřuje do slepé uličky. Západ hrozil a teď se bojí.

Putin a Rusko se začínají zamotávat do osidel vlastní propagandy a to jim opravdu patří. Kdo s čím zachází… znáte to…

Ruské žvanění je již tak nesmyslné, že i samotná ruská média už toho mají dost a na tyto nehoráznosti upozorňují. Server Gazeta.ru konstatoval, že "pokud Kreml cítí, že má naprostou pravdu, tak nemá žádnou představu, co nyní dělat."

Server dále konstatoval, že "hlavním poselstvím prezidentova projevu před ruskými diplomaty byl pokus přesvědčit je (a možná i sebe samotného), že Rusko vše dělá naprosto správně. Ač zabírá cizí území. Ač vytváří alianci s nikoli nejvyspělejšími postsovětskými státy s autoritářskými režimy. Ač mění ve svého hlavního spojence Čínu, pro kterou je ruské území nejpřirozenějším způsobem uplatnění přebytečného obyvatelstva. Ač sahá k přímé konfrontaci se Západem, kde žijí a studují děti ruské elity, která sama dávno žije podle západních standardů."

Server si však všiml hlavně toho, že Putin má plno řečí o právu Ruska jít vlastní cestou a nebýt loutkou Západu, ale právem se ptá, "když má právo na vlastní cestu Rusko, proč ho nemá Ukrajina? Když se Rusku nelíbí údajné západní vměšování, proč dělá to samé?"

Podle serveru je Putinovo vychloubání, že Rusko je stabilní a spolehlivá země nesmyslná. Jak může někdo věřit státu, který má prezidenta, jenž ještě 4. 3. prohlašoval, že nikdy ani nepomyslel na okupaci Krymu a  22.3. podepsal dekret o začlenění Krymu ke svému území? Ruský server chápe, že teď Západ potřebuje pojistku nejen proti problémům s Íránem a Sýrii, ale teď i s Ruskem. Pozastavuje se nad tím, že Putin kritizuje Západ, že "povzbuzuje radikály" a sám to samé dělá na Donbasu.

Navzdory všem těm řečem podle serveru Putin nepředstavil žádnou zahraničně politickou strategii Ruska. Omezil se jen na řeči o Euroasijské unii a přátelství s Čínou, ale to je zatím vše v nedohlednu.

Podle serveru jsme se nedozvěděli, kde je podle Putina místo Ruska ve světě.

Navzdory tomu, že je EU Ruskem a jeho příznivci vysmíváno a navzdory tomu, že příznivci Ruska fantazírují o Číně, o BRICS a o tom, jak je EU proti Rusku v úpadku, samotný Putin připustil, že EU je nejdůležitějším obchodním partnerem Ruska.

Gazeta.ru uzavřela svůj článek konstatováním: "Ale ruská rétorika se příliš rozchází s ruskou praxí. Říkáme, že se nechceme izolovat, ale děláme kroky k izolaci. Oceňujeme mezinárodní právo - a porušujeme ho. Uznáváme právo zemí rozhodovat si o svém osudu - a vměšujeme se do jejich vnitřních záležitostí. Jsme proti snahám USA vnucovat druhým své hodnoty - a snažíme se také vnutit své pořádky jiným státům."

Bohužel však Západ ve svém postoji vůči této zmatené, ale nebezpečné politice momentálně zase selhává. Rusko nesplnilo žádné západní požadavky a podle NATO nepřerušilo podporu teroristům na Ukrajině. Rusko zase politicky manévruje a slibuje příměří a mír, aby se vyhnulo sankcím. Západ dal jasné ultimátum a to nebylo dodrženo a teď váhá s jeho splněním. A to by neměl. Je potřeba neprodleně uvalit na Rusko ekonomické sankce. Neprodleně.

Rusko už totiž ohledně sankcí přešel humor a silácká vyjádření. Takže je třeba to dodělat a ne váhat. Na váhání není vhodná doba.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"