ZPRÁVY

Zveřejněno: 5. 7. 2014 20:31 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Ukrajina: válka a mír

Jestli přece jen ten Západ nemá podíl na mrtvých na Ukrajině. Porošenko se chová, jak musí. Putin to zkouší po dobrém.

Vývoj posledních dnů na Ukrajině je hodně divný.

Nemyslím to, že Ukrajinci zaútočili vší silou na teroristy. To je správné, a pokud je má Rusko brát vážně, musí se chovat tvrdě. Zatímco my na dosud relativně bezpečném Západě tápeme, jak má vypadat správná reakce na různé hrozby ze strany Ruska nebo teroristů, země, které již s nimi mají tu čest, vědí, co mají dělat. Ona ta realita vždy ukáže jak se nakonec chovat. Ale nemuselo by to dojít až ta daleko.

Stejně jako Izrael ví, že nesmí ukázat slabost vůči islamistickým a arabským teroristickým organizacím, tak i Porošenko dobře chápe, že nesmí ukázat slabost Rusku. To, co nyní dělá je naprosto správné. Ukazuje sílu, útočí na teroristy, ale zároveň nabízí další jednání. Ofenzíva Ukrajinců jasně ukazuje jejich odhodlání bránit svou zem a to odhodlání je v Moskvě jasně vidět. Porošenko je rozumný, když hledá mírové řešení, ale Rusku musí být jasné, že to není z důvodu strachu.

Přesto současná válka a zabíjení na Ukrajině nemusela být a donbaští teroristi už mohli být dávno bez zbraní a v ruském exilu, případně u jednacího stolu. Kdyby Západ přijal sankce proti Rusku. Opravdové sektorové sankce a zahájil by obchodní válku s Ruskem. Putin se toho evidentně děsí, a proto prodlužuje jednání, jak to jen jde. A jeho oddalovací taktika mu momentálně vychází. Západ dal Rusku jasné požadavky, které má splnit do konce června, včetně přerušení pomoci teroristům, spolupráce s Ukrajinou na kontrole hranic a výzvy teroristům, aby složili zbraně. Západ je dal jasně a přidal jasný termín a jasně řekl, že pak přijme sankce proti Rusku.

Termín vypršel, Rusové kromě spousty řečí neudělali nic a Západ na to nijak nereagoval. Je sice pravda, že státnici volají do Ruska jako diví, ale je neoddiskutovatelný fakt, že ultimátum vypršelo a nic se nestalo. Západ tím ztrácí dojem, který se snažil na Rusko udělat. A znovu to odhaluje, že ještě nemá tolik odvahy, kolik je třeba. Že jeho nátlak na Rusko stále není myšlen vážně. A to je špatné.

Mnohem horší je podezření, které se vkrádá. Že totiž současní západní politici si s Putinem v podstatě rozumí v tom, že pokud se bude pořád telefonovat, dávat návrhy a slibovat jednání a příměří, získá se tím čas. Čas nyní potřebuji obě strany. Putin, protože neví, jak má dál postupovat a tak mu jde jen o prodlužování agonie a způsobení, co největších škod a Západ potřebuje čas proto, že možná doufá, že Ukrajinci mezitím celou věc vyřeší násilně.

Proč by měl mít Západ zájem na násilné vyřešení situace na Donbasu? No, to je jednoduché. Aby nemusel přijímat ty sankce vůči Rusku. Protože přijmout takový krok skutečně, si skutečně vyžaduje opravdovou kuráž, které se současným politikům dostává jen pomalu v minimálním nezbytném množství na vrcholu nejhorších krizí. A samozřejmě jde taky o peníze. Samozřejmě, že sektorové sankce poškodí i západní ekonomiku. A západní politici se tomu snaží za každou cenu vyhnout.

Aby bylo jasno, je to jednoznačně špatné. Pokud na Ukrajině umírají lidé, aby nám nezdražil plyn nebo benzín, je to špatné. A současným západním politikům takové chování neslouží ke cti, ale k hanbě.

Horší by už jenom bylo, kdyby ze stejných důvodů akceptovali ruské vměšování na Ukrajině a krymskou krádež. Možná to Putin ví, a proto to občas zkouší „po dobrém“. Jako když vyzval Obamu ke spolupráci.

Opravdu dojemná výzva, jak z dob mírových iniciativ Sovětského svazu. Pevně doufám, že taková falešná a prázdná iniciativa nikdy vyslyšena nebude, protože s Ruskem není možné spolupracovat, dokud nepřestane podporovat teroristy a nevrátí, co ukradlo.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...