ZPRÁVY

Zveřejněno: 9. 7. 2014 20:49 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Afghánský katalyzátor toho nejlepšího a nejhoršího

Vojáci jsou chloubou naší společnosti a mohou si z nich vzít příklad mnozí. I někteří novináři.

Naši vojáci patří určitě mezi chloubu naší společnosti. Jistě nejsou jedinou. Jsou tady třeba vědci, odborníci v různých oborech. Ale to je mimo téma mých článků. V oblasti, které se věnuji, jsou chlouba vojáci.

A proč jsou elita? Protože pěstují vlastnosti, které Češi dávno zapomněli a znova se je učí. Odvaha, čest, kamarádství, spolehlivost, držení slova, držení slibů, vytrvalost, schopnost překonávat překážky… Proto jsou vojáci mým vzorem, ne proto, že zabíjejí nebo mají zbraně a techniku, či fyzickou kondici. A myslím si, že naštěstí nejsem jediný Čech, kterému tyto vlastnosti imponují a snaží se o ně.

O mrtvých se toho už napsalo hodně, ale já nechávám mrtvé zármutku jejich rodin. To je tíha, kterou musí nést a kterou my neovlivníme. Ani slovy, ani gesty. A tak pokládám za užitečnější se věnovat něčemu jinému. Třeba živým. Nezapomeňte kvůli mrtvým na živé. Na jejich kamarády, kteří musí nést tíhu ztráty svých kamarádů a přitom dál plnit své úkoly. To je něco, co si zasluhuje hluboký obdiv a naši podporu. To je triumf vůle, který se vyrovná talibánskému fanatizmu.

I kdyby to v Afghánistánu nakonec nevyšlo, jako, že to vyjde, ale i kdyby, tak to, co se tam naše armáda naučila je obdivuhodné. Ani takové tragedie ji už nevykolejí. Máme být na co hrdi.

Opačný  pól naší společnosti můžeme nalézt v médiích. Máme svobodu slova a ti ubožáci, kteří nazývají naše vojáky žoldáky, vrahy civilistů a okupanty na to mají právo. Dokonce i to, že jim přejí smrt. Je to odporné, ale dá se to vyhubit jedině tak, že většina lidí budou takoví, že tyto lidi budou považovat za chudáky. Je to přejde. Stane se z nich okraj společnosti. Skupina bláznů. Patologická menšina.

Bohužel v naši zemi existuje a stále bude existovat dost lidí, kteří se živí tím, že se ubohosti staly jejich živobytím. Já nemám problém pojmenovat, toho, kdo to je. Absolutní dno českého žurnalizmu TV Nova, které věnuje 50% svých zpráv obsahu vlastních telenovel a kde se spousta lidí živí tím, že popisuje, život a smrt jedné kdysi populární zpěvačky, tak ta okamžitě zneužila smrti 4 našich vojáků k vyvolávání pseudoaféry.

Ministr obrany Stropnický by zřejmě potřeboval teleport nebo Hvězdnou bránu, aby se z dovolené octnul v Praze dřív, než o něm ubožáci z Novy napíšou, že tu není, když je ho potřeba. Ačkoliv ve skutečnosti ho samozřejmě potřeba vůbec není a jeho přítomnost je jen symbolická. V současnosti se prezident, premiér, ministr obrany, náčelník generálního štábu i celá armáda zachovali naprosto skvěle a ten, kdo v tom hledá nějaké aféry je ubožák a póvl a hnůj, abych zase citoval našeho prezidenta.

Ale i serioznější média mě poněkud naštvala. Co to má být s těmi Američany? Americký tisk, kterému Talibánci zasílají svá tisková prohlášení, od nich obdržel zprávu, že Talibánci si mysleli, že past, kterou připravili, sklapne na americké speciální jednotky. No a co? Tak přijeli Češi. O čem to jako svědčí?

Co tím některá naše média myslí, svědčí komunikace těch hloupějších z nich. Redaktorka České televize se někoho ptala, zda okolnosti útoku neovlivňuje i to, že v postižené jednotce byla americká vlajka (Asi na nějakém z vozidel). A co jako? To, se mají naši vojáci označovat nápisy: "Nejsme Američané, ty si zabíjejte, nás nechte na pokoji?"

 Je to zase taková ta českost, kterou tak nesnáším. V Afghánistánu jsme všichni spolu. USA, ČR nebo Nepál.

Bojujeme spolu, bojujeme za sebe navzájem a vzájemně si pomáháme. Státy i jednotlivci. Voják zachrání kamarády, když skočí kulce do cesty, když si lehne na granát. Jsme všichni NATO. Otázka americké vlajky je naprostý nesmysl. Doufám, že se nám média nesnaží namluvit, že Češi umírají za Američany v Afghánistánu. Statistika totiž říká, že USA mají v Afghánistánu jednoho mrtvého na 135 000 obyvatel, kdežto ČR jednoho mrtvého na 1 250 000. Kdyby byly naše ztráty ekvivalentní americkým, museli bychom mít v Afghánistánu ne 9, ale 90 mrtvých.

To však, ale oběť našich vojáku nijak nesnižuje! Jen to ukazuje nesmyslnost mediálních náznaků.

Prostě naši vojáci jsou stateční profesionálové, s kterých by si někteří novináři měli vzít příklad.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"