ZPRÁVY

Zveřejněno: 15. 7. 2014 18:17 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Češi a Afghánistán: Svoboda není zadarmo

Další ztráty mezi českými vojáky v boji proti islamistům. Mají jejich oběti, když už se staly, nějaký smysl?

Bohužel jsme byli zasaženi další ztrátou z řad naší armády. Poslední raněný z minulého týdne nečekaně zemřel a v přestřelce byl raněn další český voják.

Sluší se vyjádřit soustrast pozůstalým a podporu vojákům a tak tak činím. Sluší se poděkovat vojákům, za to co, dělají a tak tak činím. Sluší se vyjádřit hrdost na ně a tak tak činím.

Všechno zlé je k něčemu dobré, jak se říká. Bylo by jistě lepší,  abychom toho byli ušetřeni, ale myslím, že smutná událost v Afghánistánu hodně posunula naší společnost. Lidé, kteří naše vojáky urážejí se octili pod palbou všeobecné kritiky. O ně tady nejde. Ale jde o to, že ten smutek, který jsme pocítili, tu hrdost, kterou jsme pocítili a zastání našich vojáků, které spousty z nás veřejné provedlo, jsou součásti procesu, kterým zraje naše země. Morální devastace v minulých dekádách nás nechala zapomenout na lidi, kteří ještě předtím obětovali život pro naši zem a naši svobodu a jen horko těžko si je nyní připomínáme.

Ale nyní máme smutně potvrzeno, že řeči o tom, že naši vojáci jsou stejně stateční jako vojáci američtí nebo izraelští nebo třeba britští…, že to nejsou řeči, ale je to pravda, protože naši vojáci riskují stejně jako oni a nasazují a ztrácejí své životy. Když se podíváme na naši vlajku, tak víme, že za její barvy umřeli nějací lidé, kteří nejsou jen vzdálenou historií, ale naši současností. Že to nebyli pánové z černobílých filmů a učebnic dějepisu, ale lidé jako my. A už víme, že naše země platí za svobodu stejně, jako ty ostatní.

Myslím, že by to měli uvítat i lidé, kteří tak plamenně brání naši nezávislost vůči našim spojencům, protože jim dlužíme stále méně. Právě díky těmto obětem.

Tisíckrát by bylo lepší, kdyby ta příležitost nenastala, ale když už se to stalo, je třeba si uvědomit, že se může vedle našich spojenců stavět stále hrději, rovnější a koukat jim zpříma do očí. Že nemusíme žebrat, ale můžeme se s nimi bavit jako rovný s rovným. Máme na to stále větší právo.

Musím uznat, že mnou pohrdaná vláda a kritizovaná společnost se značně vytáhly. Politici trvají na misi, což je správné a společnost  taky. Ano i společnost, navzdory kritikům, trollům a diskutujícím. Oni využívají svobodu, na kterou mají právo a kterou chrání za cenu života ti, které tak kritizují. Na nich nezáleží. Já vidím konečně duši země a ta je zdravá.

Myslím, že už více chápeme to, co se nám jen mohlo zdát směšné. To, jak a proč si v USA a jiných zemích váží svých vojáků a proč jim prokazují úctu. Stále více chápeme slova, jako, že "svoboda není zadarmo - freedom is not free".

Bohužel boj za svobodu není jasná, přímočará a jednoduchá záležitost. Je to komplikované, jako život sám. To, co se stalo v Afghánistánu tak upoutalo pozornost naši společnosti na tuto zem a na již polozapomenutou válku v této zemi. Zdá se, že se díky tomu vynořilo spoustu odborníků na Afghánistán, kteří hned vědí, jak tam naši vojáci umírají zbytečně. Například proto, že se tam falšují volby.

Ano, falšují se tam volby. Ale než přišli vojáci NATO, včetně těch našich, tak tam žádné volby neměli a vládli tam vousatí Talibánci. Nyní volby mají a falšují je, protože ještě nepochopili, že to nikam nevede. To je nenaučíme "bodáky". Ale bodáky získáme čas k tomu, aby se to naučili sami. Mezinárodní pozorovatelé falšování voleb rovněž potvrdili, ale konstatovali, že na tamní poměry to bylo ještě v normě.

Jenže přišlo to, co je pro demokracii typické. Poražení se ozvali a slova "na místní poměry v normě" jim nestačí. To je pozitivní. To negativní bylo to, že celou situaci nebyli schopni mírně vyřešit. A stejně jako jim pomáháme s nepřítelem vojensky, pomohli jsme jim i celou věc vyřešit i politicky.

Kritizovaný ministr Kerry se tentokrát opravdu vytáhl a s oběma stranami domluvil přepočítání hlasů a hlavně to, že to přepočítání bude respektováno. A bude vytvořena vláda národní jednoty.

Je velká šance, že tohle povolební drama dopadne dobře a oběti v Afghánistánu nebudou marné.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"