ZPRÁVY

Zveřejněno: 30. 7. 2014 12:30 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Zrovna Izrael

Proč zrovna Izrael nutí OSN a OSN nakloněné politiky k tomu, aby byli humanitárně rozhořčeni. Zákeřné tunely z dodávek humanitární pomoci. Izraelský nápad.

Proč zrovna Izrael nutí OSN a OSN nakloněné politiky k tomu, aby byli humanitárně rozhořčeni?

Na Ukrajině umírají lidé, ale přijmout nějaké opatření nám trvalo dlouhé měsíce. V Libyi vypukl pěkný chaos a umírají tam lidé bez přestání od svržení diktátora. Teroristé řádí v Egyptě. V Sýrii se odehrává dosud nejkrvavější válka 21. století. V Iráku řádí islamisté jak pominutí. Írán staví atomovou bombu. V Afghánistánu se bojuje. Talibánci vraždí civilisty jak na běžícím páse. Severní Korea vyhrožuje svými jadernými zbraněmi. Lidé masivně umírají třeba v Mexiku a Kolumbii…

Ale OSN a světové společenství je nejvýš rozhořčeno situací v pásmu Gazy. Vybralo si zrovna tenhle konflikt. Proč? Nezlobte se na mě, ale nějak se mně zdá, že to souvisí s tím, že tuhle válku vedou židé. Od dob Protokolu sionských mudrců se toho moc nezměnilo, až na to, že židé téměř nejsou "mezi námi", ale jsou ve své zemi. Na židy se útočit nesmí. To je ve spoustě zemí zakázáno. No, tak není nic snadnějšího než útočit na jejich stát.

Proboha, nechci tím říct, že by měla být zakázána kritika Izraele. Chraň bůh. Chci jen říct, že je třeba ukázat v době vzrůstajícího antisemitismu, že je tento pro nás nepřijatelný. A je třeba, aby lidé, kteří cítí, že OSN a jí naklonění politici Izraeli hluboce a tradičně křivdí, nemlčeli. Tak tedy nemlčím.

A je stále více potřeba dohlížet na naše politiky, jestli nedělají nějaké nesmysly. Jako je třeba nepromyšlená humanitární pomoc do Gazy. Pamatuji si dobře, jak se v minulých letech OSN, svět i Hamás handrkovali s Izraelem o dodávky stavebního materiálu. Jako je třeba cement. Nebo roksory. Izrael striktně dbal na množství a zbytek světa požadoval víc a víc.

Říkal jsem si, že je zajímavé, že stavební materiál je považován za humanitární pomoc. Nyní se ukazuje, proč Hamás tuto humanitární pomoc tak nutně potřeboval. Pod Gazou je sypká písčitá půda a ty stovky tunelů, které tam místní snadno vykopali, aby mohli zabíjet Izraelce, potřebují vyzdívku a vyztuž, protože by se snadno zhroutily. Bezva humanitární pomoc.

Izrael má zajímavý nápad, jak situaci v Gaze vyřešit. Pásmo demobilizovat a uvalit na něj mezinárodní kontrolu. To je dobrý nápad. Teoreticky by se tím zamezilo ostřelování a útoků z Gazy na Izrael. Čili by Izrael přišel o důvod Gazu bombardovat a navíc, kdyby tam byly mezinárodní jednotky, ani by to dělat nemohl.

Jasně, že taková idylka by to nebyla. Myslím, že mezinárodní jednotky, které by kontrolovaly Gazu, by rychle okusily palestinský terorismus. A Izraelci by se jim mohli škodolibě smát. Schytáváte to za nás. Myslím, že po krátkém čase by se celá situace vyvinula tak, že by ona mezinárodní jednotka vedla proti gazanským teroristům stejný boj, jako nyní vede Izrael. Možná by světu prospělo, kdyby si podobnou zkušeností prošel.

Ale nemyslím si, že izraelský návrh bude přijat. Protože Hamásu sice vadí, že na něj Izraelci útočí, ale  bere to jako přijatelnou cenu za to, že on může útočit na ně. I když se tváří navenek jinak.

A demilitarizace Gazy? To by byla pro Hamás porážka. I když se tváří, že mu jde o mír a aby netrpěli civilisté, o ně mu nejde. Ty odbyde konstatováním, že to jsou mučedníci. Hamásu jde o to, aby mohl na Izrael útočit. Gaza je pro něj vojenskou základnou k těmto útokům.

Demilitarizace by mohla vyřešit tento problém, ale Hamás na ní nikdy nepřistoupí. Míč je však na jeho straně.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"