ZPRÁVY

Zveřejněno: 11. 5. 2014 20:05 Napsal Lubomír Stejskal
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Částečně teroristický Hamás? Asi jako částečně těhotná žena

• Jednou z organizací rozsévajících teror je palestinskoarabské hnutí Hamás. Za sebou má děsivou sérii krvavých útoků proti izraelským civilistům.

K nejhorším patřily dva sebevražedné ataky – proti návštěvníkům diskotéky Dolphinarium v Tel Avivu v roce 2001 (usmrceno 21 mladých lidí) a proti účastníkům pesachové večeře v Park Hotelu v Netanyji (o život přišlo 30 lidí včetně několika přeživších holocaust). O to víc udivilo, co jsme si mohli přečíst na webu Literárních novin.

Týdeník se Blízkému východu a zejména arabsko-izraelskému konfliktu věnuje s obzvláštním zájmem. V současné době referuje o dění v regionu, kromě uznávané expertky na danou oblast Terezy Spencerové, Jiří Kalát. V článku „Evoluce Hamásu: z militantů se stávají politici“ (publikován v internetové verzi novin 2. 5. 2014) překvapil vstřícným postojem k této organizaci.

Napsal: „Nebudu tvrdit, že mezi hamásovci nejsou jedinci, kteří by nejraději smetli Izrael z tváře Blízkého východu, ale není jich většina a možná ani desetina. Většina příslušníků Hamásu jsou učitelé, lékaři, úředníci a policisté, nikoli militanti a teroristé.“

I kdyby to, co autor píše, byla pravda, nevyhneme se podstatné námitce. Nejde přece o to, kolik procent řadových členů Hamásu jsou militanti a teroristé a kolik z nich by chtělo smést Izrael z tváře Blízkého východu, ale jak smýšlí a jakou politiku dělají ti, kdo jsou u moci.

Dost možná, že ani většina řadových členů NSDAP nebyla ve skrytu duše pro holocaust, vždyť většina z nich byli také „normální“ lidé - učitelé, lékaři, úředníci a policisté. Podstatné je, jak smýšleli a jakou politiku dělali ti, kdo byli v NSDAP u moci.

Bohužel těmi jednotlivci, kteří odmítají uznat existenci Izraele, jsou (jaké překvapení) všichni vrcholní představitelé Hamásu, jak nás o tom dnes a denně ve svých prohlášeních přesvědčují.

K realizaci holocaustu stačila naprostá menšina členů NSDAP – těch, kdo vládli. K realizaci teroru proti Izraeli stačí také menšina členů Hamásu. Nebo snad únos izraelského vojáka Gilada Šalita, zorganizovaný Hamásem, a jeho následné držení v zajetí na území ovládaném Hamásem nepatří mezi teroristické činy? Kdyby Hamás nebyl teroristickou organizací, musel by jako vládnoucí síla v Pásmu Gazy okamžitě po Šalitově únosu zorganizovat osvobozující operaci a pokud by byla úspěšná, vojáka neprodleně vrátit. Tak by se zachovala každá civilizovaná vláda na světě. Opačně se chovají pouze režimy necivilizované, teroristické. Takový je i Hamás. To on Gilada Šalita unesl a věznil v zajetí pět let.

Kouzelná je také Kalátova věta v témže článku: „Situace na okupovaných územích se zhoršuje, zvláště pak v Gaze.“ Tisíckrát opakovaná kliše o „okupovaných územích“ mají tu ďábelsky rafinovanou vlastnost, že si běžný čtenář ani nevšimne oné lži, kterou citovaná věta obsahuje.

Zeptejme se tedy: Kdo Gazu, přesněji Pásmo Gazy, okupuje?

Izrael? Nikoli – ten se stáhl v roce 2005. V Pásmu nezůstal ani jeden izraelský voják, ani jeden izraelský civilista.

Tak snad Egypt? Ten Pásmo okupoval od první arabsko-izraelské války (1948/1949) do června 1967, kdy toto území ztratil v důsledku izraelského vítězství v Šestidenní válce. Ani Egypt tedy Pásmo neokupuje.

Nějaký jiný stát? Ale kdeže! V Pásmu Gazy si vládnou palestinští Arabové od roku 2005 sami. Jejich vládu tvoří – ano Hamás. Tak jaképak okupované území?

Je to stejné, jako kdybychom řekli: Situace v Rusku se zhoršuje, zejména na Aljašce.

Vypadá to, že někteří mezi námi jsou nepoučitelní. Nejde o to, že Izrael by nebylo možné kritizovat. Ale vést proti němu mediální kampaň, jejíž součástí je bagatelizace terorismu teroristů? To je jako zlehčování nacismu nacistů. Něco, co soudný člověk a slušný novinář nemůže nikdy udělat. Ledaže by mu bylo jedno, jaký (pseudo)argumentační klacek pro účelovou dehonestaci Izraele použije.

Převzato se svolením autora z jeho blogu lubomirstejskal.blog.iDNES.cz

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"