ZPRÁVY

Zveřejněno: 5. 8. 2014 10:25 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Hrozba z jihu

Západ je ve stále větším ohrožení. Z východu i z Jihu. Na jihu to je Palestina, Irák a Libye.

Stále více lidí (a v budoucnu je hodlám citovat) se divá na současnou mezinárodně politickou situaci bez klapek a vidí ji jako ne-li už rovnou takovou podivnou válku, tak určitě hrozbu. USA mají výhodou, jsou schované za oceány. Ale Evropa a Izrael jako západní země jsou na pomyslné frontové linii, protože leží v Euroasii.

Západní část Euroasie je ohrožována stále více děním za jejími hranicemi. Nebezpečí roste. Jsme ohrožování ze dvou směrů. Aktuálně a intenzívně z východu, Ruskem. A z jihu islámisty. Tato hrozba je staršího data a už jsme si na ni trochu zvykli, ale neměli bychom na ní kvůli novému nepříteli-Rusku zapomínat.

Nebo ještě jinak. Obávám se, že je situace Západu poněkud srovnatelná ze situací před druhou světovou. Taky máme za sebou únavnou válku a toužíme po míru (myslím tím boj proti Al Kajdě), prošli jsme ekonomickou krizí a na světě vyrůstá spousta chytráků, kteří mají pro nás připravenou nabídku něčeho lepšího než je liberální demokracie, které si užíváme.

Podobně jako před druhou světovou jsme ohrožováni ze dvou směrů. Tehdy to byl fašismus a komunismus a nyní to je putinismus a islamismus. Zatímco putinisté působí více ideologicky a snaží se nás "obrátit na pravou víru", islamisté vědí, že asi těžko někoho přemluví na islám ve větším množství, tak jdou na to dvěma způsoby. Jednak prosazování svých kolektivních práv na Západě a jednak sprostou vojenskou expanzí.

První na ráně je samozřejmě Izrael. Na probíhajícím konfliktu mě zaujaly v posledních hodinách dvě zprávy. Jednak že Izraelem pohřešovaný voják je pravděpodobně mrtvý, což znamená, že nedojde k vydírání Izraele, ale dobrá zpráva to samozřejmě není. A jednak to, že Izrael stáhl většinu pozemních vojsk z Gazy, protože už zničil tunely odtamtud. Válka však neskončí, protože rakety Hamásu létají dál.

Dovolte mi takovou malou bulvární vsuvku. Existují tzv. celebrity, což jsou většinou herci a zpěváci, kteří mají  pocit, že když dosáhli jisté popularity, snědli veškerou moudrost světa a rozumí politice a mají nezkrotnou touhu se k ní vyjadřovat. Většinou jim stačí k jejich vyjádření přečíst si noviny nebo se chvíli dívat na zprávy. Rozumí tomu, jako každý jiný, ale protože to jsou celebrity, tak je jim dopřáno sluchu. A protože to jsou produkty pop kultury, už s principu je to táhne k názoru populárnímu.

Proto je potřeba ocenit celebrity, které mají odvahu vyslovit veřejně názor, který není tak populární. Mám na mysli například Johna Voighta, nezapomenutelného "Půlnočního kovboje", který se vyjádřil na podporu Izraele. Stejně tak Myaim Bialik (Amy ze seriálu Teorie velkého třesku, židovského původu, předci mimo jiné i z Československa), dále například Howard Stern (legendární americký radiový rockový DJ, poslední dobou známy z X factor), další X factor hvězda Simon Cowel dokonce daroval humanitární organizaci "Přátelé izraelské armády" 150 000 dolarů.

Ale opusťme nablýskaný svět celebrit a vraťme se do špinavých vesnic Blízkého východu. V Izraeli je situace více méně jasná a přesto, že spousta lidí Izrael kritizuje, tak nějak počítá s tím, že teroristy zastaví.

Mnohem temnější je situace v Iráku, ve které je těžké se vyznat. Ale i o Iráku snad už lidé vědí, že nám odtamtud hrozí velká a nebezpečná hrozba islamismu. Ale to je na samostatný článek.

Ještě podivnější situace než v Iráku je v Libyi. Tragičnost tamní situace spočívá v tom, že se Západ na Libyi po svržení Kaddáfího, které bylo naprosto správné, vykašlal a nechal ji propadat se do chaosu. Nyní se tento chaos zintenzívnil a země je na pokraji občanské války.

Situace však není tak nepřehledná, jak by se mohlo zdát. Situace se krystalizuje. Na jedné straně islamistické milice, které mají navrch a na druhé straně a na ní nezávislé, ale za sekulární a pokojnou Libyi bojující vzbouřené ozbrojené síly. Libyjské ozbrojené síly se vzbouřily proti neschopné vládě a zahájili vedené generálem Haftarem, bývalým spolupracovníkem CIA operace za likvidace milicí. A to se milicím nelíbí a proto v Libyi vzplály boje.

Dobrá zpráva je, že to, že se situace v Libyi neřeší, je jen mediální dojem. Protože USA a středomořské země jednají v OSN co s Libyí. Špatná zpráva je, že zatím zůstává stále u toho jednání. Přitom je jasné, kterou stranu by měl v Libyi Západ podpořit. Je to ta strana, která může potlačit milice a konečně uklidnit situaci v zemi. Západ má v Libyi spojence a má jedinečnou šanci zabránit vzniku další krvavé občanské války. Po všech těch chybách, které udělá, napraví to nebo zase ne?

Protože jestli ne, bude Libye další země, která nás jednoznačně ohrožuje. A těch hrozeb už začíná být trochu moc, nemyslíte?

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...