ZPRÁVY

Zveřejněno: 8. 8. 2014 10:39 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Bílý fosfor, bombardování Doněcka a likvidace Majdanu

Bílý fosfor není zakázaná zbraň. Ostřelování obytných čtvrtí rovněž není zakázané. Není Majdan jako Majdan.

Nastává na Ukrajině humanitární krize, kterou se snaží Rusko zachránit svými "mírovými silami"? Nebo nastává na Ukrajině humanitární krize, právě proto, aby ji mohlo Rusko zachránit svými "mírovými silami"?

Je s podivem, jak se v době masivního shromažďování ruských vojsk na ukrajinské hranici a v době těžkých proher teroristů masivně rozšiřují různé zprávy, které mají potvrzovat, že Rusko bude mít již brzy právo humanitárně osvobodit Ukrajinu. Je s podivem jak lidé, kteří dostávají psotník u výrazu "humanitární bombardování" zůstávají ledově klidní, když Rusko označuje svou armádu za mírové síly.

Ačkoliv Rusko několik měsíců hysterčí, že je obviňováno z účasti na akci v Ukrajině bez důkazů, že je obviňováno s pomoci sestřelení letouny MH17 bez důkazů a že je obviňováno s palby a dodávek těžkých zbraní bez důkazů, tak jedním dechem bez důkazů dodá informaci, že Ukrajina používá bílý fosfor.

Navrhuji Ukrajině, ať tvrdí, že teroristé používají chemické zbraně. Co udělají Rusové pak? Obviní Ukrajinu z použití atomové bomby?

Mimochodem bílý fosfor není zakázána zbraň, ale je to zbraň jako každá jiná. Žádná konvence bílý fosfor nezakazuje, to jsou všechno nesmysly. Bílý fosfor používají všechny armády světa, včetně té ruské. V roce 1994 během první bitvy o Groznyj bylo 25% ruských dělostřeleckých granátů vypálených na toto město naplněno bílým fosforem.

Nevím sice v čem je roztrhání výbušninou nebo vykrvácení po zastřelení humánnější než uhoření, ale obecně je bílý fosfor považován za příliš nechutnou zbraň. Proto je tak často zneužíván v propagandě. Mimochodem za druhé světové války titíž nacisté, kteří plynovali židy, vypalovali města a masově popravovali lidi, si stěžovali, že spojenci porušují ženevské konvence, když nasazují bílý fosfor proti jejich vojákům.

Takže nic nového.

Novinkou je podléhání našich masmédií ruské propagandě. Jako ty zprávy o dělostřelecké palbě Doněck, které okamžitě vyvolaly hysterickou reakci českých putinistů, kteří okamžitě ječí nad plošným masakrováním civilního obyvatelstva a ženou se do Rady bezpečnosti OSN. Tyto zprávy však přišly z ruských zdrojů. Naše média citují ukrajinský server censor.net. Ten zase cituje oficiální webovou stránku Doněckého starosty. A ukrajinská zpráva říká, že do Doněcka dopadlo několik granátů, které zabily člověka. A to je přesně to, co se stalo. Dopadlo několik granátu a zabily člověka.

Masivní dělostřelecká palba na město vypadá jinak. Vzpomeňte na Gazu, na Fallúdžu, na Hue, Manilu, Varšavu… V Doněcku zahynul jeden člověk. Klidně je možné, že třeba jen nějaké granáty dolétly, kde neměly. A taky je kožné, že to mohl být provokace separatistů, protože to, že granáty přiletěly z míst, kde je rozmístěná ukrajinská armáda, říkají jenom Rusové. Mimochodem, že o palbě na Doněck informovala ukrajinská média docela ukazuje, jaký je přistup k pravdě na Ukrajině, na rozdíl od Ruska.

Takže milé Rusko a putinisté, dokažte, že Ukrajina masívně a schválně ostřeloval civilní čtvrtě Doněcka? Důkazy máte? To vy jste přece důkazofilové, takže je předložte. Díky.

Mimochodem, i kdyby Ukrajina ostřelovala Doněck, opět neporušuje žádné konvence a má na to plné právo, protože platí to samé, co v případě Izraele. Pokud nepřítel bojuje z obytných čtvrtí, jsou tyto považovány za legitimní vojenský cíl.

Co by tak zoufalý putinista mohl ještě využít proti Západu. A hele, nepokoje na Majdanu. To je potřeba ihned ideologicky zneužít. Faktem prostě je, že tenhle Majdan, co je v Kyjevě teď, už není ten samý, který tam byl v zimě. Na místě zbyli jen permanentní revolucionáři. Jakobíni majdanské revoluce. Na Ukrajině už mají demokracii a svobodu. Mají tam svobodu slova, demokraticky zvoleného prezidenta, budou demokratické volby. Nějaké stanové městečko na náměstí není žádná demokratická instituce. Jak říkají sami Ukrajinci, je to ostuda Kyjeva. Pokud chtějí obyvatelé Majdanu bojovat za svobodu, ať se přihlásí na frontu. Je to už jen tábor bezdomovců v centru hlavního města.

Likvidace Majdanu není motivována politicky, ale pořádkově. Akce proti Majdanu nenařídil ukrajinský prezident, ale kyjevský starosta Kličko.

Likvidace Majdanu nevyvolala žádné větší rozhořčení ukrajinské společnosti, jak tomu bylo v případě akce Janukoviče. Majdan a ukrajinská vláda, která z něj vzešla, přece chce to samé, tak k čemu je takový tábor v centru Kyjeva? To není o lidských právech, to je o kultivovanosti.

Ale samozřejmě pro putinistu bude likvidace Majdanu důkazem… čeho vlastně?

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...